De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Scheiden van Mengsels N A S K I I klas 3. Stoffen in een mengsel kun je scheiden door de juiste scheidingsmethode te kiezen: Filtreren Indampen Extraheren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Scheiden van Mengsels N A S K I I klas 3. Stoffen in een mengsel kun je scheiden door de juiste scheidingsmethode te kiezen: Filtreren Indampen Extraheren."— Transcript van de presentatie:

1 Scheiden van Mengsels N A S K I I klas 3

2 Stoffen in een mengsel kun je scheiden door de juiste scheidingsmethode te kiezen: Filtreren Indampen Extraheren Destilleren

3 Stoffen in een mengsel kun je scheiden door de juiste scheidingsmethode te kiezen: Filtreren Indampen Extraheren Destilleren

4 Stoffen in een mengsel kun je scheiden door de juiste scheidingsmethode te kiezen: Filtreren Indampen Extraheren Destilleren

5 Stoffen in een mengsel kun je scheiden door de juiste scheidingsmethode te kiezen: Filtreren Indampen Extraheren Destilleren

6 Stoffen in een mengsel kun je scheiden door de juiste scheidingsmethode te kiezen: Filtreren Indampen Extraheren Destilleren

7 Filtreren: Filtreren gebruiken we als een mengsel verschillende deeltjesgrootte heeft. Bv:

8 Filtreren: Mengsel van water en zand

9 Filtreren: Trechter Filtreer papier Opvang bakje

10 Filtreren: Mensel van water en zand

11 Filtreren: Het water gaat door de poriën van de trechter heen het zand bestaat uit te grote deeltjes en kan niet door de filter heen.

12 Filtreren: Wat door het filter heen gaat noemen we het FILTRAAT Wat achter blijft in het filter noemen we het RESIDU

13 Indampen: Mensel van water en zand

14 Indampen: indampen gebruiken we meestal als een mengsel bestaat uit een oplosmiddel en een opgeloste stof. Bv: zoutoplossing. Nadeel: het oplosmiddel raakt verloren!

15 Indampen: Keukenzout oplossing: Welke soort moleculen zitten hierin ?

16 Indampen: Keukenzout oplossing: Watermoleculen en zoutmoleculen.

17 Indampen: Indampschaaltj e Driepoot Brander

18 Indampen: Verwarmen met de brander totdat het kookpunt van het oplosmiddel is bereikt….

19 Indampen: Oplosmiddel verdampt waardoor het schaaltje droog dampt,totdat….

20 Indampen: De opgeloste stof verdampt NIET mee en blijft als residu achter in het schaaltje

21 Extraheren Scheidingsmethode gebaseerd op verschil in oplosbaarheid. Of wel: De een stof lost wel op in het oplosmiddel, de andere stof niet. Na extraheren wordt er altijd gefiltreerd.

22 Vb: thee zetten: Warm water

23 Vb: thee zetten: Warm water Oplosbare deeltjes Niet- oplosbare deeltjes pickwick

24 Vb: thee zetten: Oplosbare deeltjes lossen op in het oplosmiddel Niet- oplosbare deeltjes blijven in het filter (zakje) achter pickwick

25 Vb: thee zetten: pickwick Theewater Thee zakje

26 Destilleren

27 Destilleren Destilleren gebruiken we als we een mengsel van 2 of meerdere vloeistoffen willen scheiden. Deze vloeistoffen moeten verschillende kookpunten hebben

28 De destillatie opstelling: Rondbodemko lf Brander

29 De destillatie opstelling: thermometer

30 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

31 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

32 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

33 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

34 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

35 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

36 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

37 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

38 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

39 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

40 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

41 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

42 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

43 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

44 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

45 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

46 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

47 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

48 De destillatie opstelling: Koeler Koelwater in Koelwater uit

49 Voorbeeld : Scheiden van een mengsel van spiritus en water

50 Voorbeeld : Scheiden van een mengsel van spiritus en water - Alcohol - Blauwe kleurstof - Water

51 Voorbeeld : Scheiden van een mengsel van spiritus en water - Alcohol - Blauwe kleurstof - Water K.p: 78 ºC K.p: >100 ºC K.p: 100 ºC

52 bekergla s = alcohol kookpunt= 78ºC

53 bekergla s = alcohol kookpunt= 78ºC = water kookpunt= 100ºC

54 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC

55 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC We gaan de vloeistof verwarme n met een brander. De temperatu ur neemt toe… 20 ºC

56 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC Het laagste kookpunt is 78 ºC. Bij deze temperatu ur begint de alcohol te koken 20 ºC

57 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC Als de vloeistof 78 ºC is begint de alcohol te verdampen en de alcohol damp stijgt op 20 ºC

58 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC 20 ºC

59 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC 20 ºC

60 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De thermometer geeft de temperatuur van de alcoholdamp aan! 78 ºC

61 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC 20 ºC De thermometer geeft de temperatuur van de alcoholdamp aan!

62 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De thermometer geeft de temperatuur van de alcoholdamp aan! 78 ºC

63 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De thermometer geeft de temperatuur van de alcoholdamp aan! 78 ºC

64 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC In de koeler koelt de damp af en wordt weer vloeibaar =condensere n 78 ºC

65 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De vloeibare alcohol loopt omlaag door de koeler in het bekerglas 78 ºC

66 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De vloeibare alcohol loopt omlaag door de koeler in het bekerglas 78 ºC

67 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De vloeibare alcohol loopt omlaag door de koeler in het bekerglas 78 ºC

68 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De vloeibare alcohol loopt omlaag door de koeler in het bekerglas 78 ºC

69 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De vloeibare alcohol loopt omlaag door de koeler in het bekerglas 78 ºC

70 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De vloeibare alcohol loopt omlaag door de koeler in het bekerglas 78 ºC

71 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De vloeibare alcohol loopt omlaag door de koeler in het bekerglas 78 ºC

72 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC Alle alcohol is gescheiden, nu kan de temperatuur in de rond- bodemkolf weer omhoog tot aan het volgende kookpunt 78 ºC

73 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC Wat overgekome n is noemen we het destillaat 78 ºC

74 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC Wat achter gebleven is noemen we het residu 78 ºC

75 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De temp. Wordt vervolgens 100 ºC  water begint te verdampen 78 ºC

76 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De temp. Wordt vervolgens 100 ºC  water begint te verdampen 78 ºC

77 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De temp. Wordt vervolgens 100 ºC  water begint te verdampen 78 ºC

78 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De temp. Wordt vervolgens 100 ºC  water begint te verdampen 78 ºC

79 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De temp. Wordt vervolgens 100 ºC  water begint te verdampen 78 ºC

80 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De thermometer geeft nu 100 ºC aan!!! 100 ºC

81 bekergla s = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC De thermometer geeft nu 100 ºC aan!!! 100 ºC

82 = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC 100 ºC Water damp condeseert nu tot vloeibaar water

83 = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC 100 ºC Water damp condeseert nu tot vloeibaar water

84 = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC 100 ºC Water damp condeseert nu tot vloeibaar water

85 = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC 100 ºC Water damp condeseert nu tot vloeibaar water

86 = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC 100 ºC Water damp condeseert nu tot vloeibaar water

87 = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC 100 ºC Water damp condeseert nu tot vloeibaar water

88 = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC 100 ºC Water damp condeseert nu tot vloeibaar water

89 = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC 100 ºC Water damp condeseert nu tot vloeibaar water

90 = alcohol kookpunt = 78 ºC = water kookpunt = 100 ºC = kleurstof kookpunt >> 100 ºC 100 ºC Water (destillaat) gescheiden van kleurstof (residu)

91 Vragen ??

92 Stoffen in een mengsel kun je scheiden door de juiste scheidingsmethode te kiezen: Filtreren Indampen Extraheren Destilleren


Download ppt "Scheiden van Mengsels N A S K I I klas 3. Stoffen in een mengsel kun je scheiden door de juiste scheidingsmethode te kiezen: Filtreren Indampen Extraheren."

Verwante presentaties


Ads door Google