De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verlichting. Feiten over verlichting  Verlichting kan een grote energieverbruiker zijn in kantoren en productieruimtes en de ervaring leert dat er energie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verlichting. Feiten over verlichting  Verlichting kan een grote energieverbruiker zijn in kantoren en productieruimtes en de ervaring leert dat er energie."— Transcript van de presentatie:

1 Verlichting

2 Feiten over verlichting  Verlichting kan een grote energieverbruiker zijn in kantoren en productieruimtes en de ervaring leert dat er energie kan worden bespaard – vaak door simpele handelingen. De belangrijkste redenen voor het verspillen van energie zijn: Het personeel is zich niet bewust van verlichtingskosten en een juist gebruik van de lichten De systemen zijn in de eerste instantie goed geïnstalleerd maar de eisen zijn veranderd en het systeem is vervolgens niet bijgewerkt Het vaststellen van de verlichtingskosten en de voorschriften van verlichting kost veel tijd en wordt daarom genegeerd door het personeel Het is welbekend dat personeel overdag werkt met kunstlicht hoewel er volledig daglicht aanwezig is en lichten worden aangelaten in lege ruimten. 2

3 Lichtbronnen en eigenschappen Een verlichtingssysteem kan gebruik maken van verschillende lichtbronnen hoewel tegenwoordig LED lichten erg populair zijn. Elke lichtbron heeft zijn voor- en nadelen en het gebruik van een lamp hangt af van de verlichtingseisen. a.Traditionele gloeilampen b.Standaard TL-lampen c.Compacte TL-lampen d.Nieuwe generatie TL-lampen e.LED lampen 3

4 Wattage – Lumens Vergelijking 4

5 a. Traditionele gloeilamp 5

6 b. Standaard TL-lamp 6

7 c. Compacte TL-lamp 7

8 d. Nieuwe generatie TL-lamp 8

9 e. LED lampen 9

10 Verlichtingseisen 10  Verlichtingseisen hangen af van het mate van verlichting die nodig is voor verschillende soorten sectoren, ruimten en activiteiten. Bij het evalueren van de verlichtingseisen is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren: 1.Lichtproductie / Lumens 2.Schittering 3.Kleurweergave

11 Lichtproductie / Lumens 11

12 Schittering 12 Reflecterende oppervlakken kunnen schittering veroorzaken in het gezichtsveld. Schittering is niet prettig en vermindert het vermogen om details te onderscheiden.

13 Kleurweergave 13 Kleurweergave omvat het comfort van een lamp en heeft een behoorlijke impact op de comfort van de werkplek. Het verticale lichtvermogen zorgt voor de kleurweergave. Het horizontale lichtvermogen zorgt voor lichtsterkte. Als vuistregel kan worden gesteld dat het verticale lichtvermogen ten minste 1/3 van het horizontale lichtvermogen moet kunnen bereiken. Beide kunnen worden gemeten met een lichtmeter. Lampen met een hele goede kleurweergave worden meestal gebruikt in ruimtes waar een hoog niveau van comfort nodig is of waar hele precieze handelingen worden verricht.

14 Verlichtingskosten evalueren 14 Het is normaal gesproken niet mogelijk om van een energierekening de verlichtingskosten vast te stellen of om afzonderlijke metingen te verrichten. Daarom is nodig om de kosten vast te stellen met behulp van berekeningen. De volgende stapsgewijze procedure helpt je hierbij. Begin met het evalueren van je system door een individuele kamer te analyseren en dan verder te gaan met de rest van de organisatie.

15 Energie besparen 15 1.Richt je eerst op activiteiten die geen investeringen vereisen. 2.Richt je vervolgens op activiteiten die de efficiëntie van het huidige systeem verhogen. 3.Richt je als laatst op activiteiten waarbij het systeem of het gebouw moet worden veranderd.

16 Energie besparen 16 Energiekosten voor verlichting hangen af van de vermogensbehoefte en de bedrijfstijd. De focus ligt dan ook op het verlagen van deze twee aspecten. De volgende handelingen en technieken kunnen hierbij helpen: Gebruik van daglicht Lichten uitschakelen Onderhoud en schoonmaak Interieur en kleuren Vermindering lichtsterkte Kies onderdelen met de hoogste efficiëntie Maak gebruik van regelsystemen

17 Gebruik van daglicht 17 Personeel vergeet soms dat kunstlicht alleen nodig is wanneer er niet genoeg daglicht is. Daarom moet er bewustwording worden gecreëerd om lichten uit te schakelen wanneer er genoeg daglicht is. Daarnaast kan er optimaal gebruik worden gemaakt van daglicht door het interieur hierop aan te passen, door bijvoorbeeld bureaus bij ramen te plaatsen.

18 Lichten uitschakelen 18  Handmatig uitschakelen. Schakel lichten uit als ze niet nodig zijn. Momenten waarop lichten kunnen worden uitgeschakeld door het personeel zijn tijdens pauzes, lunchtijd en aan het einde van de werkdag. Deze methode is het goedkoopst omdat er geen investering voor nodig is. Er moet bewustwording gecreëerd worden onder het personeel.  Tijdschakelaar. Voor ruimtes waar maar voor korte periodes verlichting nodig is, kunnen timers worden geplaatst om het energieverbruik te verminderen. Automatische lichtregeling schakelt de lichten op van te voren bepaalde tijdstippen uit.

19 Lichtsterkte verminderen 19 Een goede mogelijkheid is om continue de lichten aan te passen aan de behoeften van het personeel. Het is niet nodig dat lichten 24 uur per dag aanstaan alhoewel dit soms wel noodzakelijk is voor de klantservice, in hotels bijvoorbeeld.

20 Onderhoud en schoonmaak 20 Hoewel dit erg voor de hand ligt, zorgt ervoor dat lichten, reflectoren en bekleding regelmatig worden schoongemaakt.

21 Interieur en kleuren 21 Probeer bij het kiezen van een vloer lichte kleuren te gebruiken omdat lichte kleuren het licht beter reflecteren. Dit geldt ook voor meubelen en gordijnen.

22 Kies onderdelen met de hoogste efficiëntie 22 Alle verlichting vervangen door energie-efficiëntie verlichting zal waarschijnlijk niet allemaal in één keer gebeuren. Het is beter om ze te vervangen tijdens een onderhoudsbeurt. Wanneer een TL-lamp flikkert, stijgt het energieverbruik tot 30% en moet de ballast worden gecontroleerd. Het kiezen van energie-efficiënte onderdelen betekent ook het regelmatig schoonmaken van de ramen, muren een lichte kleur te geven en het schoonmaken van de lampen.

23 Maak gebruik van regelsystemen 23 Regelsystemen zijn een effectief instrument om het energieverbruik te verminderen maar ze hebben het grote nadeel van hoge investeringskosten en kunnen alleen maar uit in gebouwen met een hoog energieverbruik. Daarom moet er al over regelsystemen worden nagedacht in de voorbereidingsfase van een gebouw. De volgende regelsystemen worden veel gebruikt: Bewegingssensoren Daglichtsensoren Timer Afstandsbediening


Download ppt "Verlichting. Feiten over verlichting  Verlichting kan een grote energieverbruiker zijn in kantoren en productieruimtes en de ervaring leert dat er energie."

Verwante presentaties


Ads door Google