De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Spoedcursus Fotografie Hoe documenteer ik mijn werk? deel 1.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Spoedcursus Fotografie Hoe documenteer ik mijn werk? deel 1."— Transcript van de presentatie:

1 Spoedcursus Fotografie Hoe documenteer ik mijn werk? deel 1

2 Spoedcursus Documenteer je Werk Deze les Wat kan je met een camera? Hoe herken ik de verschillende functies (wat betekenen al die pictogrammetjes?) Hoe maak ik optimaal gebruik van een lichtsituatie? Volgende les: Hoe creëer ik op een simpele manier een goede mini studio? Hoe fotografeer ik mijn werk?

3 Of toch niet? Fotograferen?? Je werk fotograferen?? Klaar!

4 Kernbegrippen Fotografie Diafragma Sluitertijd ISO waarde PSAM Autofocus Witbalans

5 Diafragma – Algemeen Diafragma wordt aangeduid met ‘F’ Diafragma is de grootte van de opening van de lens Waarom? Om lichthoeveelheid aan te passen En waarom ook? Scherpte diepte veranderen F/2,8F/4F/22

6 Diafragma – Visueel Effect

7 Fotograaf: Raymond Rutting

8

9 Diafragma In elke maateenheid die gebruikt wordt in fotografie is er per stap een verdubbeling, zo ook bij diafragma. Eigenlijk staat er niet F:1,4 maar F 1:1.4 Dus: diafragma F/2,8 laat maar half zoveel licht door als F:2 Diafragma F/8 laat 32x minder licht door dan F/1,4 Diafragma F/64 laat 2048x minder licht door dan F/1,4

10 Sluitertijd De sluitertijd is het aantal seconden dat de sluiter er over doet om open en dicht te gaan Tijdens dat de sluiter open staat, komt er licht op de sensor of film Dit heet de belichtingstijd en wordt aangeduid in sec. 1 sec, 1/25 e seconde, 1/2000 e seconde zijn voorbeelden. Hoe ziet dat er uit? LinkLink Hoe gaat dat in een spiegelreflex? LinkLink

11 Hoge sluitertijden bij een object dat snel voorbij gaat

12 Door een lange sluitertijd kan bewegingsonscherpte ontstaan Fotograaf: William Ropp

13 ISO Waarde

14 100 ISO

15 6400 ISO

16 ISO Waarde De ISO waarde is de gevoeligheid van je sensor / film Dat betekent: wil je weten hoe goed de sensor reageert op licht? Kijk dan naar de ISO instelling op je camera Voordeel: Een hoge ISO waarde, betekent dat de sensor snel reageert, en dit versnelt dus het opname proces! Nadeel: Een hoge ISO waarde Lijdt tot Ruis, kleurafwijkingen en dus een lelijke foto! Spiegelreflex camera’s hebben een veel betere sensor en dus minder ruis/afwijkingen bij een hoge ISO waarden.

17 Spiegelreflex Bediening, de basis Sony Olympus Canon

18 Spiegelreflex Bediening, de basis Canon Sony Nikon Olympus

19 PSAM P. Programmeren: volledig automatisch diafragma èn sluitertijd door de camera laten bepalen. S. Sluitertijd zèlf instellen, maar de rest automatisch. A. Diafragma zèlf instellen, maar de rest automatisch. M. de stand op je camera voor helemaal handmatig sluitertijd èn diafragma instellen.

20 Compactcamera Bediening, de basis Panasonic Canon Sony Nikon -Iedere camera anders? Dat valt mee. - Leer de symbolentaal en je begrijpt al heel snel meer.

21 Compactcamera Bediening, de basis Volledig automaat S. Sluitertijd voorkeuze. (bij Canon “Tv”) P. Programma modus A. Diafragma voorkeur (Bij canon Av)

22 Witbalans De witbalans is de techniek in de camera die ervoor zorgt dat alle kleuren goed geïnterpreteerd worden, en dus goed op de foto komen Met de witbalans stemt de camera zich af op de lichttemperatuur van de omgeving De witbalans is makkelijk in te stellen op een camera, vaak onder WB. Vervolgens kies je het type licht waar jij je in bevind: Bewolkt, Flits, TL of kunstlicht, Zon, of Automatisch. De automatische witbalans werkt buiten vaak goed, binnen vaak wat minder goed.

23

24 Flitsdemonstratie De set zoals hij te leen is in de Fotografie Werkplaats (met andere lens) Tips voor een mooier flitsresultaat: -Probeer de flits niet direct af te vuren op wat je fotografeert, maar richt hem indirect via een wit oppervlak. -Dit heet Bounchen -Experimenteer door de flitser harder of zachter te zetten -Door de ISO waarde hoger te zetten, en/of het diafragma lager te zetten kan er meer licht van de omgeving in de foto komen. (In plaats van alleen het licht van de flitser.)

25 Direct of Indirect

26

27

28 Aan de slag Hoe maak ik optimaal gebruik van een lichtsituatie?

29 Opdracht Maak 2 foto’s van je eigen werk 1 foto van een driedimensionaal werk 1 foto van een 2d werk

30 Download Deze presentatie is te downloaden op www.emiledejong.nl www.emiledejong.nl


Download ppt "Spoedcursus Fotografie Hoe documenteer ik mijn werk? deel 1."

Verwante presentaties


Ads door Google