De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005."— Transcript van de presentatie:

1 Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005

2 Er komt veel op de gemeente af. Allerlei wetten en maatschappelijke ontwikkelingen komen op de gemeenten af. Dit wordt vertaald in projecten die meestal een ICT component hebben. Wie kan er nog overzicht bewaren? Hoe kun je dan keuzes maken? Je kunt het geld maar 1 keer uitgeven…

3 Wat is de ISZF projectenkalender Alle grotere werkzaamheden die de aangesloten organisaties opdragen aan het ISZF worden projectmatig aangepakt. Het bestuur van het ISZF moet bepalen welke projecten ISZF kan (en moet) uitvoeren. Deze projecten worden op een lijst gezet: De ISZF projectenkalender. Voor 2005 zijn er ongeveer 70 projecten aangedragen, waarvan ongeveer 45 op de projectenkalender 2005 zijn gekomen. De projectenkalender is de basis voor de planning en voor de begroting.

4 Maar hoe maak je daar keuzes in? Vertalen projecten naar bij elkaar horende programma’s : Liever één programma “verbetering verkeerscirculatie” met een duidelijk doel dan 10 losse projecten. ISZF voorbeelden: Vastgoed, E-gemeente, DIV. Stel uitgangspunten vast.

5 Uitgangspunten bij opstellen projectenkalender 2006 en 2007 Project is nodig zodat gemeenten aan een wettelijke taak kunnen voldoen. (Voorbeeld: Wet WMO, Wet Puber) Project vloeit voort uit landelijke eisen Programma “Andere Overheid”. (Voorbeeld: invoering burger service nummer, invoering basisregistraties, E - gemeente) Project bespaart tijd en/of geld bij gemeente (Voorbeeld: Project Digitalisering informatie voorziening DIV) Project is verplichte vervanging (Voorbeeld: financiële systemen).

6 Programma “Andere Overheid” Efficiënter werkende overheid door niet steeds hetzelfde te vragen maar informatie beter onderling te delen: invoering basisregistraties. Gericht op betere gegevens! Meer gemak voor de burger door bovengenoemde gegevens ook digitaal beschikbaar te krijgen: project E - gemeente is daarvan voorbeeld.

7 Wat doen projecten E-gemeente en DIV? Als E - gemeente zich bezig houdt met ontsluiten van informatie via internet, dan is het aan DIV om de “technische” voorzieningen zo in te richten dat dat ook eenvoudig mogelijk is. Een goede vergelijking: E - gemeente is de etalage van de winkel, DIV is het magazijn !

8 Wat betekent dit voor de website? Visie nodig dat E - gemeente de bedrijfsvoering van de gemeente moet ondersteunen, en geen doel op zich is. Het gaat niet om een mooie site te bouwen, maar om echt (digitaal) zaken doen met de gemeente. De afdelingen in de gemeente moeten via de website op dezelfde manier de zaken kunnen afhandelen als via een loket. Maar dan wel 7*24 uur beschikbaar. Dat betekent nogal wat voor de mensen op de afdelingen, maar ook voor hun applicaties.

9 Het gaat dus om de producten Die producten worden gemaakt door de afdelingen, in hun eigen applicaties. Bijvoorbeeld een reactie op een bezwaarschrift Dat betekent dat de etalage (de website) in staat moet zijn dit product op te leveren uit de achterliggende afdelingen. Vandaar het belang van koppelingen in plaats van losse site. De provincie is een goed voorbeeld hoe het NIET moet…

10 Ander uitgangspunt: kostenbesparing Door de samenwerking kunnen kostenbesparingen gerealiseerd worden. Helaas voor ISZF zit de besparing bij de gemeenten, en de extra uitgaven bij het ISZF!

11 Voorbeelden kostenbesparing 2005 1 Gemnet aansluiting voor alle gemeenten (6 keer € 20.000,- per jaar) 1 internetaansluiting voor alle gemeenten 1 virusscanner voor alle gemeenten (6 keer € 5000,- per jaar vervangen door….1 keer € 30.000,- voor VEEL beter product) Uitbreiding bestaande applicaties: Bijv. gratis financieel systeem voor sociale dienst, gratis kasregister voor gemeenten. Besparing rond € 100.000,- en € 5000,- Gezamenlijke Windows servers: VEEL beter product, kosten nu € 105.000,- i.p.v. 6 * € 30.000,- Gezamenlijke UNIX servers: VEEL beter product, kosten nu € 250.000,- i.p.v. 6 * € 65.000,- VOIP voor ISDZWF op gemeentehuizen via eigen glas

12 Voorbeelden op te pakken projecten met kostenbesparing Licenties bundelen op 1 naam: Bespaart minimaal € 100.000,- per jaar aan onderhoud 1 Telefooncentrale centraal (VOIP). Bespaart € 20.000,- investering per gemeente plus onbekend bedrag lijnkosten Alle digitale abonnementen (bijv. wetgeving) centraal op 1 naam: Bespaart vele duizenden euro’s Geen externe computeruitwijk => zelf opzetten. Kosten nu € 25.000,- per jaar. Voor oprichting ISZF kostte het ongeveer 10.000,- euro per gemeente.

13 Vragen ? Vragen ?


Download ppt "Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005."

Verwante presentaties


Ads door Google