De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verenigd Koninkrijk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verenigd Koninkrijk."— Transcript van de presentatie:

1 Verenigd Koninkrijk

2 Over het Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland is een land en een staat in West-Europa gelegen tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan. In de geschiedenis heeft deze staat een belangrijke rol gespeeld. Het Verenigd Koninkrijk bevat: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland en nog enkele andere eilandjes Hoewel de vier gebieden duidelijk verschillend zijn , ze hebben elk hun eigen dialect, hun eigen vlaggen en zelfs hun eigen bankbiljetten, speelt bij internationale betrekkingen alleen het Verenigd Koninkrijk een rol. Je kan het zien als vier landen in één land. Officiële landstaal: Engels Hoofdstad: Londen Staatshoofd: Elizabeth II Oppervlakte: km² Inwoners: (2001) (2009) Volkslied: God Save the Queen

3 Elizabeth ĪĪ Elizabeth Alexandra Mary is sinds 1952 koningin van het Verenigd Koninkrijk. Ze is geboren in Londen op 21 april Haar kroning vond plaats op 2 juni Ze trouwde in 1947 met prins Philip. Koningin Elizabeth heeft vier kinderen : Kroonprins Charles, de toekomstige koning Prinses Anne Prins Andrew Prins Edward Koningin Elizabeth wordt ook wel de ‘Queen Mum’ genoemd. Ze komt nogal streng en stijfjes over. Ze regeert vanuit Buckingham Palace, het koninklijk paleis dat zich in Londen bevindt.

4 Groot-Brittannië Groot-Brittannië bestaat uit Wales, Schotland en Engeland. En het Verenigd Koninkrijk zijn Wales, Schotland, Engeland en Noord-Ierland. Groot-Brittannië was één van de rijkste landen ter wereld. Het regeerde ooit over een kwart van de aarde. Het begon bij Noord-Amerika en de Caribische Zee. Engeland werd ‘s werelds grootste handelsplek. Maar tijdens het begin van de eerste wereldoorlog kwam er eind aan het Britse Rijk. Duitsland en de Verenigde Staten werden de rijkste landen ter wereld. In 1973 werd Groot-Brittannië lid van de Europese Economische Gemeenschap. In Groot-Brittannië betalen de mensen nog altijd met de ‘Engelse pond’. Om volledig lid te worden van Europa zouden zij ook met de ‘Euro’ moeten betalen. Dan kunnen ze ook aansluiten bij de Europese Monetaire Unie.

5 Vier landen nog eens samengevat
Engeland: inwoners Schotland: inwoners Wales: inwoners Noord-Ierland: inwoners Van welk land hebben de inwoners volgens jullie het meeste plaats? Die van Engeland of Schotland?

6 Engeland Engeland is met km² het grootste gebied van het Verenigd Koninkrijk. Maar Engeland heeft ook de meeste inwoners. Hier spreekt men Engels. Engeland telt ruim 50, 7 miljoen inwoners. De naam Engeland wordt ook soms gebruikt om heel Groot-Brittannië of het Verenigd Koninkrijk aan te duiden. Engeland heeft een hele mooie maar drukke hoofdstad, Londen. Londen staat bekend voor zijn vele winkels en monumenten. Eén daarvan is de Big Ben. Die is ongeveer 96 m hoog.

7 Schotland Schotland is tot 1707 een onafhankelijk koninkrijk gebleven. De hoofdstad van Schotland is Edinburgh. Schotland heeft een oppervlakte van km² en telt ongeveer 5,1 miljoen inwoners. Vrijwel alle inwoners van Schotland spreken tegenwoordig Engels. Veel Schotten spreken ook Laagland-Schots. Iets dat iedereen wel kent uit Schotland zijn de doedelzakken en de geruite rokjes. In Schotland staan veel kastelen. Je kunt er ook vele heuvels vinden. Sommige schotten beweren dat er in het meer ‘Loch Ness’ een voorhistorisch monster leeft.

8 Wales Wales ligt in het westen van Engeland. De oppervlakte van Wales is zo ‘n km². Wales heeft iets minder dan 3 miljoen inwoners. Cardiff is de hoofdstad van Wales. Op het einde van de 19e eeuw en in het begin van de 20e eeuw was in het zuiden van Wales een heel bedrijvige mijnstreek. Ze maakten er vooral steenkool. Er kwamen zelf Belgische gastarbeiders.

9 Noord-Ierland Noord Ierland is het bovenste stukje van het westelijke eiland. Dit land bevat ongeveer 1,7 miljoen inwoners en meet km² . In Noord-Ierland wordt vooral Engels maar ook Iers gesproken. Er word net als de rest van het Verenigd Koninkrijk met het Pond betaald. De hoofdstad van Noord-Ierland is Belfast .

10 Sport Groot-Brittannië heeft de wereld op het gebied van sport heel wat rijker gemaakt. Cricket, voetbal, rugby, tennis, squash, tafeltennis, badminton, kanoën, en snooker zijn allemaal in Groot-Brittannië uitgevonden. De eerste regels voor sporten als boksen, golf, hockey, zeilen en paardrijden zijn ook uit Groot-Brittannië afkomstig. Voetbal is nog altijd één van de populairste sporten. Je kent waarschijnlijk Manchester United wel. Die voetbalploeg komt ook uit Groot-Brittannië. WEETJE: volgend jaar (2012) vinden in Londen de Olympische Spelen plaats.

11 Onderwijs Een goed onderwijs vinden ze in Groot-Brittannië heel belangrijk. De meeste kinderen gaan naar de kleuterschool als ze vier jaar zijn en alle kinderen moeten van hun vijfde tot zestiende jaar naar school. Er bestaan twee onderwijssystemen. Het één systeem is gratis en valt onder verantwoordelijkheid van de overheid. Daarnaast zijn er privé-scholen, waar de ouders voor moeten betalen. Van hun vijfde tot hun elfde moeten de kinderen van Groot-Brittannië naar de lagere school. Daarna gaan ze naar de middelbare school. De meeste middelbare scholen zijn voor iedereen toegankelijk, voor sommige middelbare scholen moeten ze een soort toelatingsexamen doen. Op hun zestiende doen de kinderen in Engeland en Wales hun eindexamens en sommigen volgen een extra opleiding en doen op hun achttiende nog een keer examens. Schotland heeft een ander examensysteem. Sommigen studeren verder aan een hogeschool of aan een universiteit. Zoals de situatie nu is wordt dit door de regering beslist. WEETJE: een hele bekende universiteit is die van Oxford.

12 Eten & drinken De Engelse keuken staat bekend om haar stevige gerechten, er wordt veel lamsvlees, vis en aardappelen gebruikt. Een bekend Engels gerecht is Fish and Chips. Dit zijn frietjes met gebakken vis. Dit kan je bijna in elke Engelse Pub eten . De Pub is een typisch, Engels café. Het ontbijt is ook stevig, met bonen in tomatensaus en worstjes. De Britten drinken ook heel veel thee. Na de middag hebben ze ‘tea time’, met een tasje thee en koekjes Een bekende Engelse kok is Jamie Oliver.

13 Eten & drinken Een typisch Schots gerecht is haggis. Dit is gevulde schapenmaag met long, hart, lever, niervet en havermout. Hierbij drinken de Schotten een lekkere Whiskey. Ook zalm is een lekker, Schots gerecht. In Ierland eten ze ook veel vlees en aardappelen. Ze hebben speciaal, lekker brood en hun beroemde bier heet Guiness. In Wales staan ze bekend om hun Wels lamsvlees en ook om hun kazen.

14 Reizen Zoals in de meeste Europese landen wordt ook op de Britse Eilanden vaak gebruik gemaakt van de auto. Er zijn heel veel snelwegen gebouwd die het rijden van de ene plek naar de andere plek gemakkelijker maken, maar het kan heel erg druk zijn, Vooral rond grote steden zoals Londen. Je kunt in de Britse Eilanden natuurlijk niet alleen met de auto rijden maar ook met de trein of de bus. Er zijn veel ondergrondse spoorwegen zoals de Londen Underground. Er wordt net als hier gebruik gemaakt van verschillende voertuigen Vliegtuigen Boten Treinen Auto ‘s Metro ‘s Weetje: In het Verenigd Koninrijk rijdt men links en staat het stuur van de wagen rechts.

15 Klimaat Op de Britse Eilanden is het weer gematigd. Dus dat wil zeggen dat er geen extreme weersomstandigheden zijn, maar het weer is wel erg wisselvallig. In de zomer kan het weer van de ene dag op de andere dag veranderen. Dus als je naar het Verenigd Koninkrijk gaat neem dan zeker een paraplu mee.

16 Feesten In het Verenigd Koninkrijk zijn er heel wat feesten. *Chinees Nieuwjaar: 15 daags feest *marathon van Londen : 42 km lopen *New years day parade: 1 januari *Notting Hill Carnival: vanaf 1959 *…

17 Het volkslied: God save the Queen
Het volkslied van het Verenigd Koninkrijk beluisteren

18 Nog vragen ? Ontworpen door Gil Coopmans Einde


Download ppt "Verenigd Koninkrijk."

Verwante presentaties


Ads door Google