De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Stichting alvan tsarik en

Verwante presentaties


Presentatie over: "Stichting alvan tsarik en"— Transcript van de presentatie:

1 Stichting alvan tsarik en
Speelgoedactie Stichting alvan tsarik en Candea College Winter 2013

2 In 2006 begon de eerste actie van alvan tsarik op Candea
In 2006 begon de eerste actie van alvan tsarik op Candea. In de mediatheek op Saturnus hebben de leerlingen van toen havo en vwo 3 geholpen om boeken in te pakken in dozen. De titels en aantallen werden in Excel getypt. De boeken zijn naar de regionale bibliotheek in Gyumri in Armenië gestuurd. Die stad was in 1988 door een enorme aardbeving verwoest. Leraar Duits René Beunk van Candea heeft in de zomer erna geholpen om daar huizen voor weeskinderen te bouwen.

3 Alvan tsarik heeft in de afgelopen jaren 16
Alvan tsarik heeft in de afgelopen jaren boeken in het Frans, Duits en Engels en ook een paar in het Nederlands naar de bibliotheek gestuurd. Nu heeft deze bieb de beste buitenlandse boeken van het hele land. De minister heeft daarom de bieb een prachtig mooi nieuw gebouw gegeven, maar zij had geen geld om deze ook in te richten. Daarom heeft alvan tsarik vorig jaar de inventaris van bibliotheken in Nijmegen en de gemeente Montferland daar naar toe gestuurd.

4 En dan ziet het er best mooi uit!

5 Deze schappen stonden vroeger in de bibliotheek van Zeddam.

6 VWO 3 heeft in 2010 een speciale actie gehouden voor de Artik Special School. Deze school ligt in bergachtig gebied en ’s winters blijven de kinderen de hele week op school omdat het haast onmogelijk is elke dag door de sneeuw naar huis te komen. De school heeft kinderen met leerachterstand. Ze leren onder andere werk te doen in de landbouw en de veehouderij en daarom heeft de school een paar koeien. De melk (lang niet zoveel als van onze koeien) gebruikt de school om kaas en yoghurt voor de kinderen te maken.

7 De leerlingen van V3 hebben kerstkaarten verkocht zodat wij een mobiele melkmachine konden kopen voor de school. De koeien blijven dan ’s zomers buiten in het veld en geven meer melk omdat ze niet telkens naar de stal hoeven te lopen

8 De spullen die alvan tsarik krijgt van scholen gaan met een container via Rotterdam, Turkije en Georgië naar Armenië. Eerst met de boot en het laatste stuk met de vrachtwagen.

9 Leerlingen van Candea helpen de container te laden en ze krijgen er echt heel veel in.
Tafels, stoelen, kasten en schoolborden bijvoorbeeld.

10 Je kunt bij ons ook uren maken voor de Maatschappelijke Stage.

11 We hebben schoolborden van Candea (uit lokaal S107 bijvoorbeeld) naar de school van het dorp Haykavan gestuurd. Twee jaar geleden hebben leerlingen van Candea weer via de verkoop van kerstkaarten geld ingezameld om de container mee te helpen betalen.

12 René Beunk had beloofd borden daar zelf op te hangen.

13 Nu hangen in alle 16 lokalen goede borden.

14 We werken vooral in dorpen
We werken vooral in dorpen. Het leven is daar tamelijk primitief en ook best moeilijk.

15 De scholen in die dorpen zien er niet zo fraai onderhouden uit, de lokalen zijn soms veel te klein en hebben oude troep om op te zitten. De conciërgeloge bij ons op school ziet er ook een stuk beter uit. Het verschil met Candea is enorm. Active boards hebben ze er niet, want soms is er geen stroom en internetverbindingen doen het vaak niet.

16

17

18

19 Maar af en toe gaat het ook heel goed
Maar af en toe gaat het ook heel goed. Als alvan tsarik gaat werken met de kleuterscholen in de dorpen, is er soms ook geld om een lokaal op te knappen voor de kinderen van 4 en 5 jaar, zeg maar onze groep 1 en 2. De scholen gaan dan net als Nederlandse kinderen werken met keuzebord en hoeken.

20 Alvan tsarik stuurt speelgoed van Nederlandse scholen en gezinnen, de school krijgt van ons een training hoe wij met onze groep 1 en 2 werken en ze ontvangen de eerste spullen die bij zo’n lokaal horen.

21 Het speelgoed wordt dankbaar in ontvangst genomen…

22 … en er wordt enthousiast mee gespeeld.

23

24

25 Maar wij hebben lang niet genoeg spullen, omdat steeds meer scholen graag met ons project willen meedoen. Daarom vragen wij aan jullie om ons te helpen. Wij gaan in maart weer een container sturen met een hoop schoolborden en klassensets. Maar er is tussenruimte over die we graag willen benutten door speelgoed mee te sturen. Wat hebben we nodig: Puzzels in alle soorten en maten poppenhoeken, poppenhuizen, speelgoedkeukens enz blokken, blokkendozen, lego potloden, gekleurd papier speelgoedauto’s en alle speelgoed waarmee je zelf vroeger in groep 1 en 2 hebt gespeeld. De Armeense autoriteiten en vooral de douane kunnen heel moeilijk doen als we spullen sturen die op een zwarte lijst staan. Wij mogen bijvoorbeeld de volgende zaken niet sturen: geen spelcomputers geen elektrisch speelgoed (op batterijen en/of netvoeding) geen poppen en de kleertjes die erbij horen; dus ook geen knuffels. Dus kijk overal rond en breng de spullen mee naar school. Je kunt ze in de week voor de voorjaarsvakantie brengen naar K 002 op de Eltensestraat of naar K007 op Saturnus. Namens Stichting alvan tsarik heel erg bedankt! René Beunk, Voorzitter van de stichting en docent Duits op Candea.


Download ppt "Stichting alvan tsarik en"

Verwante presentaties


Ads door Google