De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

The many faces of Application Programmes Interfaces

Verwante presentaties


Presentatie over: "The many faces of Application Programmes Interfaces"— Transcript van de presentatie:

1 The many faces of Application Programmes Interfaces
17 oktober 2019 | versie 01. d.d

2 Ontwaak, verworpenen der Aarde!!!
API Perceptie Révolutie!! Ontwaak, verworpenen der Aarde!!! Alles wordt anders Wát een boring tech-dingetje. Over twee jaar weer het over, dan is er een nieuwe hype

3 API’s helpen bij nieuwe uitdagingen
real time Beslissingen en beschikkingen moeten real time worden genomen en beschikbaar zijn. meerdere bronnen Informatie uit verschillende registers moet naadloos te bevragen en te combineren zijn Kan mijn verdachte zich deze auto veroorloven ? ‘autonome’ machines We regelen zaken tussen (steeds autonomere) machines, steeds minder tussen mensen Mijn boekhoud- pakket heeft het gedaan! anonieme klanten We doen zaken met intermediairs die ‘eigenaar’ zijn van de klant Waar is er een parkeerplaats voor mijn klant? Ik wil NU in mijn medisch dossier

4 Real time bevragen Grondprincipe van de basisregistraties: eenmalige vastlegging, meervoudig gebruik Geen schaduwadministraties, minder abonnementen, minder berichten We komen los van het papieren proces Hoe maken we dit robuust? Hoe zit het met verantwoordelijkheid en de herleidbaarheid?

5 Combineren van bronnen
Data in context geeft meer informatie. Geen schaduwadministraties, minder abonnementen, minder losse berichten. We komen los van het papieren proces. Hoe zit het met de privacy? Datacombinaties kunnen meer onthullen dan ‘losse’ gegevens. Hoge eisen aan semantiek en aan datakwaliteit. Hoe waarborgen we de transparantie? ...?

6 Machine bevraagbaar We kunnen de bevraging automatiseren.
Machine-machine koppelingen zijn eenvoudig in te richten. Hoe zorgen we ervoor dat het als stelsel werkt? Noodzaak voor federatieve stelselcatalogus? Noodzaak voor stelselbrede afspraken of voorwaarden voor veiligheid, toegang, identificatie en authenticatie? Noodzaak voor controle op naleving van de voorwaarden? ...?

7 Anonieme klanten Als machines rechtstreeks databases bevragen en beslissingen nemen, dan wordt dienstverlening de facto door derden gedaan. Meer kansen voor samenwerking tussen overheid en maatschappij. Meer kansen voor maatwerk in dienstverlening. Het ‘eigenaarschap van de klant’ is geen gegeven meer. Groot effect op registratiehouders. ...?

8 Noodzaak voor samenwerking
Samenwerking en standaardisatie zijn nodig Innovatie moet mogelijk blijven Alles valt of staat bij de wil van partijen om transparant en open naar elkaar te zijn. Vertrouwen vereist spelregels, en wellicht handhaving van de spelregels Grondrechten van burgers en bedrijven moeten beschermd zijn. Mogelijkheden en kansen moeten we met elkaar verkennen.


Download ppt "The many faces of Application Programmes Interfaces"

Verwante presentaties


Ads door Google