De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Scoliose Wat is dat eigenlijk?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Scoliose Wat is dat eigenlijk?"— Transcript van de presentatie:

1 Scoliose Wat is dat eigenlijk?
Gebruik deze presentatie om je klas uit te leggen wat Scoliose is. De toelichting per onderdeel staat in het notitievak onder de betreffende slide. verwijder dit rode vlak vóór je presentatie geeft ;-) Scoliose Wat is dat eigenlijk?

2 Wat is Scoliose? Wie heeft er wel eens van scoliose gehoord?
Wat denk je dat het is?

3 Wat is Scoliose? Scoliose is een verkromming van de wervelkolom.
Deze verkromming draait vaak ook nog om zijn eigen as. Scoliose is feitelijk een niet-natuurlijke verdraaiing of verkromming van de ruggengraat of wervelkolom.

4 Hoe zit je wervelkolom in elkaar?
7 nekwervels cervicale wervels 12 borstwervels thoracale wervels 5 lendenwervels lumbale wervels In de medische wereld worden nog vaak de woorden uit het Latijn gebruikt.

5 Hoe ziet een scoliose eruit?
Verschillende vormen van scoliose ‘normaal’ Een verkromming in het gebied van de borstwervels, noemen we een thoracale bocht. Een bocht of verkromming bij ‘zowel de borst- en de lendewervels’ noemen we een thoracolumbale bocht. Dit is een samenstelling van de woorden thoracaal en lumbaal. De arts weet dan dat het een bocht of verkromming is, die iets lager is gelegen dan een bocht bij alleen de borstwervels. Vaak is er sprake van 1 bocht, die goed zichtbaar is en tegelijkertijd een bocht die iets hoger of lager zit. De artsen denken dat deze 2de bocht, die bijna altijd veel kleiner is, ontstaat omdat het lichaam zijn “natuurlijke” rechte houding wil terug krijgen. thoracaal thoracolumbaal lumbaal gecombineerd

6 Hoe ontstaat scoliose? De artsen en wetenschappers hebben nog steeds niet ontdekt, waarom scoliose ontstaat. Hebben jullie een idee? ? Toelichting voor leerkracht : de meeste personen die scoliose krijgen, ontdekken dit meestal rond de pubertijd. Er zijn echter ook uitzonderingen; bijv. baby’s die bij de geboorte al een kromme rug hebben. Deze groep is kleiner en wordt niet verder toegelicht. Een andere kleinere groep betreft kinderen, die een zogenoemde neuro-musculaire aandoening hebben; bij deze groep ontwikkelt zich, vaker dan gemiddeld, scoliose.

7 Hoe ontstaat scoliose? Hoewel de oorzaak nog steeds niet duidelijk is, lijkt er wel een aantal aanwijzingen te zijn: Erfelijkheid; het komt voor in familie Houding tijdens de groei Samenstelling van de botten

8 Wie kan scoliose krijgen?
In principe kan iedereen scoliose krijgen. Feiten en cijfers: 1 op de 40 mensen krijgt scoliose. Voor Nederland betekent dit, dat er ieder jaar bij ongeveer kinderen scoliose ontstaat. Soms is het een lichte vorm en wordt het niet eens opgemerkt. Scoliose komt 4x vaker voor bij meisjes, dan bij jongens. Het algemeen “geaccepteerde” cijfer voor het percentage van de mensen, die scoliose krijgen is 2,5% ; gemiddeld krijgt 1 op de 40 kinderen scoliose. Echter de mate waarin scoliose zich gaat ontwikkelen is zeer verschillend. Ook de snelheid waarmee scoliose zich ontwikkelt, varieert. In Nederland worden de laatste jaren, gemiddeld baby’s per jaar geboren.

9 Kun je Scoliose behandelen?
Conservatieve behandeling: Brace en/of oefentherapie Operatieve behandeling: Rug wordt recht gezet / vastgeschroefd Als de scoliose te ernstig is geworden; met andere woorden als de bocht te groot is geworden ( bijv. meer dan graden ), wordt de rug d.m.v. een operatie recht gezet. Er wordt dan een metalen staaf aan de wervelkolom vast geschroefd. Als de verkromming nog niet zo ver gevorderd is, wordt er vaak een brace voorgeschreven. Dit is een hard kunststof omhulsel, welke heel strak ( echt heel strak ! ) rondom het bovenlichaam wordt gedragen. Deze brace moet door de patiënt iedere dag EN nacht gedragen worden. Deze behandeling duurt gemiddeld 1 tot 3 jaar. De patiënten doen meestal ook speciale oefeningen, bij een therapeut.

10 Kan scoliose ook weer over gaan?
Scoliose is een chronische aandoening. Dat betekent dat je het je hele leven houdt. Goede behandeling helpt om ermee te kunnen leven, al blijven sommige dingen verdraaid lastig.

11 Hoe kun je scoliose ontdekken?
Met een ‘buktest’ ziet een arts of je scoliose hebt: bij het voorover buigen, wordt de bocht in je rug vaak zichtbaar. Vraag het eens aan je ouders ! Ga bij twijfel altijd naar je huisarts en laat je doorverwijzen naar een specialist.

12 Zo, nu weet je iets over scoliose
Waarom is dat belangrijk?

13 Zo, nu weet je iets over scoliose…..
Hoe meer mensen weten over scoliose, hoe makkelijker patiënten erover kunnen praten. Zolang de oorzaak niet bekend is, kun je het beste zo vroeg mogelijk ontdekken of iemand scoliose heeft. Dan heb je de grootste kans, dat de gevolgen beperkt kunnen worden. Het blijkt dat de aandoening scoliose bij een grote groep mensen vrijwel onbekend is. Vroeger werden de kinderen door de schoolarts gecontroleerd op scoliose. Tegenwoordig worden de kinderen niet meer automatisch getest op scoliose. In de praktijk betekent dit, dat er de laatste jaren steeds vaker kinderen bij de arts komen, waarbij de scoliose al in een vergevorderd stadium is.

14 Een paar vragen: ? Hoe ontstaat scoliose, ofwel een kromme rug? ? Wie heeft de meeste kans op scoliose, jongens of meisjes? Kun je scoliose zelf ontdekken? ? De artsen weten het niet. Men denkt dat erfelijkheid een rol speelt, ofwel dat het in de familie wordt doorgegeven. Van iedere 5 kinderen die scoliose krijgen, is het gemiddeld 4x een meisje en 1x een jongen. Ja, door middel van een buktest. Hiermee kun je het beste een mogelijke afwijking zien. Nu komen een paar korte vragen om de klas actief te laten nadenken over hetgeen zij gehoord hebben.

15 Hebben jullie nog vragen?

16 Meer weten? scoliose.nl weetwatikheb.nl


Download ppt "Scoliose Wat is dat eigenlijk?"

Verwante presentaties


Ads door Google