De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Examenwerkstuk: Maatschappelijk probleem

Verwante presentaties


Presentatie over: "Examenwerkstuk: Maatschappelijk probleem"— Transcript van de presentatie:

1 Examenwerkstuk: Maatschappelijk probleem

2 “In het PTA van het VMBO staat dat elke leerling een praktische opdracht moet uitvoeren. Voor het vak maatschappijleer doen zij dat in de vorm van het houden van een onderzoek en het maken van een onderzoeksverslag.”

3 Waarom een examenwerkstuk?
i.p.v. een CE Maatschappijleer Telt 30x mee!!!! Compensatiepunt voor CE!!! Maatschappijleer kun je niet laten vallen!

4 Opbouw examenwerkstuk
Stap 1 De voorbereiding van je onderzoek Stap 2 Het onderzoek zelf Stap Al het nieuws over het onderwerp bijhouden Stap 4 Het examenwerkstuk inleveren.

5 Stap 1: Kies een onderwerp
Het onderwerp heeft ten minste de volgende eigenschappen: Er zijn grote groepen mensen bij betrokken. De media schrijft erover. Het wordt bijna nooit definitief opgelost. Er wordt voortdurend over gediscussieerd en er bestaan verschillende meningen over. De overheid bemoeit zich ermee. Kies een actueel Nederlands maatschappelijk probleem en kijk of het voldoet aan bovenstaande eisen!!

6 Vervolg Stap 1: Hoofdvraag formuleren
Onderzoeksvraag formuleren, dus wat ga je onderzoeken? De hoofdvraag is ook de titel van het examenwerkstuk. Nooit een vraag met ‘WAT IS….’ beginnen!!! Bijvoorbeeld: Moet Nederland meer vluchtelingen toelaten? Kun je wel veilig uitgaan in Nederland? Waarom zijn er in Nederland zo weinig donoren?

7 Vervolg stap 1: sleutelvragen gebruiken
Deze sleutelvragen ga je daarbij gebruiken: (indeling volgt later) Wat is momenteel het probleem? Waarom is het eigenlijk een maatschappelijk probleem? Wie zijn er bij betrokken? Welke belangen hebben zij? Wat willen zij precies en waarom? (Wat vinden zij belangrijk?) Wat zijn de oorzaken van het probleem? Wat kunnen gevolgen zijn van het probleem? Welke oplossingen zijn er mogelijk? Wat kan de overheid aan het probleem doen? Wat kunnen betrokkenen aan het probleem doen? Kun jij zelf iets doen aan dit probleem? Wat vind jij een goede oplossing? Waarom ?

8 Stap 2: Het onderzoek zelf
Informatie zoeken Breed oriënteren, daarna gerichter zoeken. Rangschik je informatie per deel onderwerp. Eigenlijk de sleutelvragen beantwoorden in de vorm van een verslag! Eventueel interview houden en die informatie in een verslag verwerken. (mag, niet verplicht) Probeer ook harde cijfers te vinden over je probleem. Schrijf hierna een conclusie over je hoofdvraag.

9 Stap 3: Nieuws bijhouden
2 maanden het nieuws bijhouden over je onderwerp. Verzamel alle berichten en artikelen! Dit mag ook via internetsites. Komen in de ‘bijlage’ en die wordt samen met je examenwerkstuk ingeleverd. In een apart hoesje mag je dit toevoegen. Minimaal 4 artikelen (komt het nu echt niet in het nieuws, dan neem even contact op met mevr. Van Zutphen)

10 Opbouw werkstuk Voorblad: naam, klas, docent, vak, datum, onderwerp, hoofdvraag Inhoudsopgave: hoofdstukken met paginanummering Voorwoord: welk onderwerp, waarom en hoe je informatie hebt gezocht en bedank je de eventuele hulp die je gekregen hebt. Inleiding: waarin je onderwerp en je hoofdvraag staan. Ook vertel je wat je in elk hoofdstuk gaat behandelen in het kort. Hoofdstukken: Hierin geef je telkens antwoord op één of een paar van de sleutelvragen. Conclusie: Hierin geef je antwoord op de hoofdvraag en geef je een korte samenvatting van je hoofdstukken. Aan het eind van de conclusie geef je je eigen mening ‘Wat vind jij de beste oplossing en waarom?’ Slotwoord/nawoord: Hoe heb je het werkstuk maken ervaren? Bronvermelding: Rijtje met namen van kranten, tijdschriften, en websites die je gebruikt hebt. Bijlage: Nieuws over je onderwerp.

11 Indeling hoofdstukken
Voorwoord, inleiding, Hoofdstuk 1: Het probleem (1 tot 2 A4tjes) Wat is momenteel het probleem? Leg dit uit. Gebruik hierbij cijfers. Waarom is het eigenlijk een maatschappelijk probleem? gebruik de kenmerken van dia 5 Hoofdstuk 2: Betrokkenen en belangen (ong. 1 A4tje) Wie of welke groepen zijn er bij betrokken en waarom? noem er minimaal 4 Wat willen zij precies en waarom? Wat vinden zij belangrijk? Hoofdstuk 3: Oorzaken en gevolgen (ong. 1 A4tje) Wat zijn de oorzaken van het probleem? Wat kunnen gevolgen zijn van het probleem?

12 Vervolg indeling hoofdstukken
Hoofdstuk 4: Overheid (minimaal half A4tje) Wat doet de overheid al aan het probleem? zoek wetten en regels en visies van politieke partijen Wat kan de overheid nog meer doen aan het probleem? Hoofdstuk 5: Oplossingen (minimaal half A4tje) Welke oplossingen zijn er mogelijk om dit probleem aan te pakken? Wat kunnen betrokken groepen wellicht aan het probleem doen? Hoofdstuk 6: Ik en het probleem (minimaal half A4tje) Kun jij zelf iets doen aan dit probleem? Maakt niet uit hoe klein je bijdrage is… Wat vind jij een goede oplossing? Waarom ? En daarna conclusie, nawoord etc. Alles lettertype 12!!!

13 Eventuele onderwerpen
Alcohol in het verkeer Huiselijk geweld Vluchtelingen opvang Uitgaansgeweld Diefstal Problemen in de ZORG (Mantelzorg) A-sociaal gedrag Zwerfafval Alcoholmisbruik bij minderjarigen Jonge daklozen Armoede in ons land Gokverslaving Kindermishandeling Drugsgebruik door jongeren. Geweld op scholen Jeugdwerkloosheid Winkelcriminaliteit Orgaandonaties Pesten Hangjongeren Alleen over Nederland!!!! Internetverslaving Vergrijzing

14 Tijdspad Week 47: Uitleg examenwerkstuk maatschappelijk probleem Week 48: Uiterlijk doorgeven welk onderwerp je pakt. Week 50: eerste controle. Je neemt al je spullen mee en zorgt dat twee hoofdstukken af zijn. (maak hoofdstuk 1, 2 of 6, deze zijn het makkelijkst) Week 3: tweede controle. Je neemt al je spullen mee en zorgt dat vier hoofdstukken af zijn. (niks bij of niet ver genoeg, dan stuur ik een brief naar je ouders, mentor en examensecretariaat) Week 5: Inleveren examendossier op SOM en in een mapje. (De artikelen hoeven niet digitaal ingeleverd te worden) Je krijgt een ontvangstbewijs van mij uitgereikt. Bij de controles niks bij punten aftrek bij je werkstuk. Wordt genoteerd in SOM.

15 Nog vragen?


Download ppt "Examenwerkstuk: Maatschappelijk probleem"

Verwante presentaties


Ads door Google