De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Peter Verhelst Uit Tongkat (1999):

Verwante presentaties


Presentatie over: "Peter Verhelst Uit Tongkat (1999):"— Transcript van de presentatie:

1 Peter Verhelst Uit Tongkat (1999):
De sterren en ik. Zoals anderen zich koesteren in het zonlicht, zo doe ik het met de nachtelijke hemel. Ik sla die als een fonkelende jurk om me heen. Als kind zat ik al gehurkt op de vensterbank als een kat de sterren met mijn ogen te vangen. Tot mijn vader me daar op een avond vond, slapend in het open raam, mijn gezicht lijkbleek geschilderd door de maan. Eerst dachten ze dat ik slaapwandelde. Ze plaatsten een slot op het raam om me tegen mezelf te beschermen. Maar ik wilde niet tegen mezelf beschermd worden. Ik herinnerde me de werking van een slot uit de encyclopedie. Zelfs tralies zouden me niet hebben weerhouden. Ik verdroeg geen glas tussen mij en de sterren. Eén voor één speldde ik ze op.

2 Peter Verhelst Uit Tongkat (1999):
Ik vond het een persoonlijke belediging toen mijn moeder me op een dag een kaart liet zien waarop iemand langgeleden lichamen aan die sterren had gegeven. Weegschaal, Maagd, Grote Beer, Kleine Beer. Die avond ving ik alle sterren door mijn ruiten met bladen te behangen en die witte speldenkoppen op het papier te tekenen. Daarna knipte ik de bladen in stukken en schudde die als een kaartspel door elkaar. Mijn vader boog over mijn schouder en zei: ‘Zo werden ze niet door God bedoeld.’ Mijn moeder zei: ‘Je moet niet alles naar je hand willen zetten.’ Maar kun je iemand volproppen met kennis om hem daarna te verbieden die wereld naar zijn hand te zetten?

3 Escape room

4 Escape room Welk team zal er als eerste in slagen
Concept binnen een bepaalde tijd (40 min.) ontsnappen uit een kamer door tips te volgen, vragen op te lossen (op basis van hoofdstuk ‘Heb je nou je zin?’ uit deel 4 Frappant) Welk team zal er als eerste in slagen de sleutel van de kamer te bemachtigen?

5 Escape room Hoe? Vragen Kruiswoordraadsel / woordzoeker Zinsontleding
Relevant filmpje Droedels / taalspelletjes / …  Zorg dat hun hele team constant aan het werk is of moet samenwerken!

6 Escape room Wat verwacht ik? Wat bied ik?
Toffe, niet te makkelijke vragen (proefwerkniveau) Correctiesleutels van jullie oefeningen Wat bied ik? hulp / extra online oefeningen / enveloppen en papier om de stappen te ordenen / tijd in de klas / een printer

7 Escape room Timing Les 1: werk je in in de leerstof (boek + hand-outs)
Les 2: brainstorm over mogelijke vragen + werk uit Les 3: idem Les 4: escape room andere klas


Download ppt "Peter Verhelst Uit Tongkat (1999):"

Verwante presentaties


Ads door Google