De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wereldburgerschap op de KAK

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wereldburgerschap op de KAK"— Transcript van de presentatie:

1 Wereldburgerschap op de KAK
Seminarie internationale projecten met focus op burgerschap 22/05/ Brussel

2 GO! Atheneum Unesco Koekelberg
GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Scholengroep 8 – Brussel 552 leerlingen A-stroom & ASO Lid van het Unesco ASP-netwerk GO! Atheneum Unesco Koekelberg Het UNESCO Associated Schools Project Network (ASPnet) is het grootste internationale scholennetwerk. ASPnet werd opgericht in 1953 en verbindt onderwijsinstellingen van over de hele wereld met elkaar rond een gezamenlijk doel: vrede bouwen in de hoofden en harten van kleuters, kinderen en jongeren. De meer dan scholen in meer dan 180 landen werken samen aan kwaliteitsvol onderwijs voor het realiseren van internationale verbondenheid, verdraagzaamheid en solidariteit.2 Vanuit het eigen pedagogisch project ondersteunen de scholen die deel uitmaken van het netwerk de Unesco-missie ‘Since wars begin in the minds of men and women, it is in the minds of men and women that the defences of peace must be constructed’ . Door het werken aan twee strategisch belangrijke prioriteiten – Educatie voor Duurzame Ontwikkeling3 (EDO) en WereldBurgerschapEducatie4 (WBE) – werken de scholen aan de realisatie van de Agenda2030.

3 Het GO! atheneum Unesco Koekelberg biedt elke jongere kansrijk, ambitieus en kwaliteitsvol onderwijs waar voldoende ruimte is voor het ontwikkelen van de eigen identiteit. Binnen een aangenaam schoolklimaat en in dialoog, inspireren en motiveren wij onze leerlingen om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. De autonomie van de leerling staat hierbij centraal. Zo bereiden wij hen voor om met succes middelbare en hogere studies te doorlopen.

4 Om de autonomie, betrokkenheid en competentie permanent te ontwikkelen, is in dialoog met alle betrokkenen gekozen voor vijf leidende principes: Op de KAK … zijn we ambitieus; werken we samen aan de maximale zelfontplooiing van elke lerende; werken we actief en kritisch constructief samen aan een betere wereld; gaan diversiteit en meertaligheid hand in hand; staan leerlingenparticipatie en ouderbetrokkenheid centraal.

5 SDGs In 2015 heeft de VN de zogenoemde Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals , afgekort als SDG’s) aangenomen. Zij vormen een nieuwe mondiale agenda, die tegen 2030 de leefwereld van zoveel mogelijk mensen moet verbeteren. De SDG’s bestaan uit 17 ambitieuze en onderling verbonden doelstellingen. Unesco focust haar bijdrage op de uitvoering van negen SDG’s op die gebieden waarvoor haar expertise en leiderschap erkend zijn. Unesco neemt wereldwijd het voortouw in de coördinatie van de Onderwijs Agenda 2030 die streeft naar inclusief, kwaliteitsvol onderwijs en naar het bevorderen van levenslang leren voor iedereen (SDG 4). Met haar programma’s draagt Unesco bij tot het bereiken van gendergelijkheid en de ontwikkeling van het vermogen tot zelf zelfbeschikking (‘empowerment’) voor alle vrouwen en meisjes (SDG 5). Gendergelijkheid is één van de twee topprioriteiten in Unesco’s middellange termijnstrategie In haar onderzoeksprogramma’s over waterbeheer en wetenschappelijke of technologische capaciteitsopbouw, draagt Unesco bij tot (i) het verzekeren van de toegang tot drinkbaar water (SDG 6) en (ii) de erkenning van wetenschap, technologie en innovatie in duurzame ontwikkeling (SDG 9). Unesco stimuleert het verwerven van kennis over de oceanen en draagt bij tot het duurzaam beheer van oceanen en kustlijnen (SDG 14). Zij zet in op biodiversiteit en op het beheer van natuurlijke rijkdommen met werelderfgoedsites en biosfeerreservaten (SDG 15). De organisatie ondersteunt inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan en voor de aanpassing aan de gevolgen daarvan. (SDG 13). Unesco neemt deel aan de totstandkoming van inclusieve, veilige en veerkrachtige steden, onder meer door middel van de bescherming van het cultureel en het natuurlijk erfgoed van de mensheid (SDG 11). Een ander speerpunt van de organisatie is het verzekeren van publieke toegang tot informatie, de veiligheid van journalisten en de bevordering van goed bestuur en de rechtsstaat (SDG 16)

6 Uitwisseling Internationale uitwisseling: Salerno ASP-netwerk Munesco
My Voice, my school (UNRWA) Uitwisseling De afgelopen 3 jaar hebben we een uitwisseling lopen met het Liceo in Salerno. We werken met hen rond het thema dat het ASP-netwerk in de kijker zet. Dit jaar was dat gender(gelijkheid). De leerlingen hebben in Italië en in België rond het thema genderidentiteit gewerkt. MUNESCO staat voor Model UNESCO: een simulatie waarbij leerlingen in de huid kruipen van vertegenwoordigers van een toegewezen land en onderhandelen met collega's van andere landen. Ze behandelen een case volgens de geldende diplomatieke spelregels. Er nemen 63 leerlingen van 6 Vlaamse en 10 Nederlandse secundaire scholen deel aan de MUNESCO. Ze kruipen in de huid van ambassadeur, adjunct-ambassadeur, journalist of vertegenwoordiger van een organisatie zoals een internationale NGO, een museum, een veilinghuis enz. My Voice-My School is an education project which empowers Palestine refugee children by giving them a voice and the opportunity to communicate with their peers overseas on issues dear to them. For the last four years, it has put children at the heart of the conversation on Sustainable Development Goal (SDG) 4 ‘Quality Education’ and what it means to them.

7 Beleid Leerlingenparticipatie Ouderparticipatie Leerkrachten
mondiale vorming uitwerken van projecten mee nadenken in tijdelijke werkgroepen werken mee het strategisch plan uit Ouderparticipatie Leerkrachten Koppelen van LPD en VOET aan de Unesco doelen Beleid Mondiale vorming: jaarthema, 6de jaar doet mee aan Youca Action Day & MV = vrijwilligerswerk Curriculum: meer keuzevrijheid, project-dagen (school take over door de leerlingen) , school newspaper, ‘wall of thoughts’, infrastructure: quiet place, not enough room to sit, library, classroom furniture …)


Download ppt "Wereldburgerschap op de KAK"

Verwante presentaties


Ads door Google