De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dé zorg van bètatechnici

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dé zorg van bètatechnici"— Transcript van de presentatie:

1 Dé zorg van bètatechnici
Kansrijke toekomst! Ir L.J.M. (Luc) Kenter Verkenner Platform Bèta Techniek en KIVI NIRIA Korte inleiding als aftrap op deze zgn Early bird lezing Na mijn korte inleiding : Willem Lenglet over het onderwerp (bio)medisch ingenieurs in het ziekenhuis, Dick Slaaf over de onderwijsfilosofie en de medisch ingenieur aan de TU/e en Jan van Alsté geeft een visie vanuit de UT Dan nu mijn bijdrage die in het teken staat van de verkenning in opdracht van Platform Bèta Techniek en KIVI NIRIA Korte introductie: afgestudeerd (Technische) bedrijfskunde aan de TU/e en raad van bestuur VieCuri Medisch Centrum, een groot algemeen opleidingsziekenhuis met ziekenhuizen in Venlo en Venray

2 Opdracht Platform Bèta Techniek en KIVI NIRIA
Onderzoek de wenkende perspectieven voor bètatechnici in de zorg en breng deze in kaart Techniek aan de orde van de dag. Verwachting (‘zwaaien’ met Technisch Weekblad) is een tekort aan bètatechnici. Het Deltaplan Bèta en Techniek moet ervoor zorgen dat het aantal afgestudeerden aan de hogere bèta- en technisceh opleidingen in 2010 met 15 procent is gestegen. Om dit te realiseren heeft de regering Balkenende het Platform Bèta Techniek opgezet Opdracht vooralsnog beperkt tot ziekenhuizen (2005: 14,2 van totaal van 47,6 miljard) Met bètatechnici worden in eerste instantie bedoeld: klinisch chemici en klinisch fysici, maar ook de medisch ingenieur. Vergeet echter niet de ICT’ers, de logistici en andere bètatechnici! Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!

3 Centrale vragen Welke behoefte is er in de zorg aan bètatechnici (nu en in de toekomst)? Wat betekent dit voor (nieuwe) opleidingen? Welke voordelen zijn er voor ziekenhuizen als zij meer bètatechnici actief gaan betrekken in het primaire proces? Waarom deze vragen: omdat in de praktijk gebleken is dat veelal opleidingen gestart worden zonder dat er een goed beeld bestaat voor wie deze studenten worden opgeleid. Ook komen ze vaak niet terecht waarvan gedacht worden dat zij terecht komen. Tenslotte is er gewoon geen goed toekomstbeeld over aantallen, type, bereopsbeeld en benodigde onderwijs Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!

4 Werkwijze verkenning Deskresearch ahv voornamelijk bekend onderzoek
Strategy meeting met vooraanstaande spelers in het veld (onderwijs, bedrijfsleven en ziekenhuizen) Position paper tbv KIVI NIRIA congres Expert meetings Concreet plan van aanpak met practische aanbevelingen Ondersteund door Prismant, hét onderzoeksbureau voor de zorg Gewoon wat namen: Winnie Sorgdrager, voorzitters en bestuursleden van de verenigingen van klinisch chemici/fysici, bijzonder hoogleraren (Pieter Wijn), raden van bestuur van ziekenhuizen, Pieter Vierhout van de OMS, ministeries van VWS en OCW Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!

5 Thema’s Aantallen bètatechnici Welke type bètatechnicus is nodig?
Beroepsbeeld Onderwijs Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!

6 Aantallen bètatechnici
Complexiteit van zorg is een bepalende factor Schattingen zijn nauwelijks verantwoord te geven Vraag naar het benodigde aantal bètatechnici uiterst relevant Complexiteit van zorg: de piramide speelt hier een rol Schattingen: Sminia voorspelt een verzesvoudiging van het huidige aantal bètatechnici in 2020 Vraag relevant: gewenste kwaliteit waarborgen in ziekenhuizen en aantallen kunnen laten leveren door opleidingen op tijd op te laten leiden Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!

7 Aantallen bètatechnici
Complexiteit van zorg is een bepalende factor Schattingen zijn nauwelijks verantwoord te geven Vraag naar het benodigde aantal bètatechnici uiterst relevant Aanbeveling: Ontwikkel een aantal scenario’s voor bètatechnici in de zorg Scenario analyses technieken van Shell toepassen: lage, midden en hoge scenario. Blijf vooral practisch en maak hier geen grote studies van Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!

8 Welk type bètatechnicus is nodig?
Bruggenbouwer met snijvlakopleiding zorg en techniek Technisch specialist Vna groot belang is het bepalen van welke type nodig is. Voorlopige conclusie: beide. Let wel op de medisch technoloog van de UT die denkt te gaan opereren daar waar de PA’s daar juist voor worden opgeleid Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!

9 Welk type bètatechnicus is nodig?
Bruggenbouwer met snijvlakopleiding zorg en techniek Technisch specialist Aanbeveling: biedt ziekenhuizen experimenteerruimte zonder obstakels Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!

10 Beroepsbeeld Toegevoegde waarde bètatechnici niet altijd duidelijk
Belevingswerelden bètatechnici en medewerkers in zorg sluiten veelal onvoldoende op elkaar aan Toegevoegde waarde: de bètatechnicus is een onbekend fenomeen voor de medisch specialisten, de klinisch fysicus/chemicus heeft zich langzamerhand een positie verworven. Dit geldt dus niet voor de medisch ingenieur Belevingswereld: respect voro lekaars discipline, kennis, ervaring én ervaren meerwaarde van elkaars inzet Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!

11 Beroepsbeeld Toegevoegde waarde bètatechnici niet altijd duidelijk
Belevingswerelden bètatechnici en medewerkers in zorg sluiten veelal onvoldoende op elkaar aan Aanbeveling: zorg voor een heldere en wervende communicatiestrategie over het loopbaanperspectief in de zorg Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!

12 Onderwijs Betrokkenheid zorg en bedrijfsleven op dit moment veel te gering Noodzaak tot het ontwikkelen van een opleidings- strategie per type bètatechnicus (bruggenbouwer en specialist) Betrokkenheid bij opleidingen door zorg en bedrijfsleven bij HBO-instellingen nog wel enigszins aanwezig, bij de universiteiten vrijwel niet Noodzaak tot ontwikkelen opleidingsstrategie wel onderkend maar er gebeurt vervolgens niets Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!

13 Onderwijs Betrokkenheid zorg en bedrijfsleven op dit moment veel te gering Noodzaak tot het ontwikkelen van een opleidings- strategie per type bètatechnicus (bruggenbouwer en specialist) Aanbeveling: stem opleidingen beter op elkaar én op de praktijk af! Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!

14 Conclusie De toekomst van bètatechnici is kansrijk!
Breng kansen in kaart en onderneem acties om deze te verzilveren Met integrale regie zijn praktische experimenten en scenario-denken de sleutel tot succes Deze korte inleidende presentatie is gebaseerd op de position paper die u bij uw congres stukken aantreft Met deze aftrap de discussie op scherp gezet, nu aan de andere inleiders om hun expertise met ons te delen Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!

15 Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!
Deze korte inleidende presentatie is gebaseerd op de position paper die u bij uw congres stukken aantreft Met deze aftrap de discussie op scherp gezet, nu aan de andere inleiders om hun expertise met ons te delen Dé zorg van bètatechnici: kansrijke toekomst!


Download ppt "Dé zorg van bètatechnici"

Verwante presentaties


Ads door Google