De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Crisisopvang en Integrale Arrangementen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Crisisopvang en Integrale Arrangementen"— Transcript van de presentatie:

1 Crisisopvang en Integrale Arrangementen

2 Geweld in afhankelijkheidsrelaties
Stichting Arosa Brede aanpak huiselijk geweld Vrouwenopvang & mannenopvang Advies, informatie & hulpverlening in de eigen omgeving

3 Over Arosa In de huisstijl van Arosa staat de komma symbool
voor het werk dat wij doen.  Bij ons vinden mensen een adempauze en bieden wij uitzicht op een nieuw begin. Als alles in de knoop lijkt te raken, bieden wij mensen veiligheid en geborgenheid.

4 Geweld in afhankelijkheidsrelaties
Huiselijk geweld Geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd (ex-)partners, familieleden, huisvrienden etc. | Bij huiselijk geweld kan het gaan om vrouwen, mannen en kinderen die te maken hebben met: lichamelijk geweld, psychisch geweld, seksueel geweld, stalking / belaging, kindermishandeling, ouderenmishandeling, eergerelateerd geweld (waaronder gedwongen uithuwelijking, verborgen vrouwen)

5 Geweld in afhankelijkheidsrelaties
Sommige vrouwen dragen ook een zonnebril als de zon niet schijnt……

6 Huiselijk geweld Een klein beetje huiselijk geweld bestaat niet.
De cirkel van geweld als hardnekkig (gezins-) patroon. De problematiek van huiselijk geweld kent geen gradaties. Kinderen die getuigen zijn van huiselijk geweld = ook kindermishandeling. Huiselijk geweld is complex en vaak langdurig (de hand die aait is ook de hand die slaat). Geïsoleerd leven. Taboe en zelf willen oplossen. Schuld en schaamte. Intergenerationele overdracht. Wisseling van rollen dader, slachtoffer en andersom. Meldcode huiselijk geweld (signaleringslijsten website meldcode).

7 Crisisopvang Directe opvang bij acute crisissituaties (dreiging en geweld) van vrouwen, mannen en kinderen. Risicoscreening tijdens het eerste contact (code groen, oranje en rood + veiligheidsplan). Landelijke functie i.v.m. code rood (= niet veilig in Rotterdam). Vraagverheldering i.s.m. WMO-adviseur Centraal Onthaal. Slachtoffers mensenhandel. (i.s.m. Humanitas en CoMensha). Slachtoffers huiselijk geweld zonder verblijfsvergunning (i.s.m. COA en IND). Vraagverheldering Mannenopvang (i.s.m. G4 gemeenten).

8 Geweld in afhankelijkheidsrelaties
Huiselijk geweld is een complex probleem geen veilig thuis huiselijk geweld eergerela-teerd geweld schulden relatie-problemen verslaving tiener-zwanger-schap geen werk (Ex)partner / vader Familie gedwongen prostitutie Vrouwen/mannen en Kinderen geen opleiding cultuur-problemen psychische problemen voogdij beschadigde kinderen veiligheid verblijfs-vergunnig opvoeding

9 Uitgangspunten Basismethodiek Krachtwerk (evidence based) en de kindermethodiek Veerkracht. Gericht op krachten/veerkracht. De focus op wat gaat goed zonder de problemen te negeren. Iedereen kan herstellen, voor sommige gezinssituaties blijft begeleiding nodig. Samenleving en sociaal netwerk wordt gezien als een oase van hulpbronnen. Het hebben van een steunend netwerk is een beschermende factor tegen huiselijk geweld.

10 Doelen Het voorkomen en/of stoppen van het geweld (relaties zijn beëindigd en/of verbeterd) Zorg dragen voor veiligheid en bescherming tegen huiselijk geweld. Veiligheid van kinderen staat voorop. Cliënt (systeem) heeft inzicht in geweldsmechanismen en kan veiligheid voor haarzelf/zichzelf en kinderen organiseren in haar/zijn eigen omgeving. Opnieuw de regie over het eigen bestaan en in staat stellen om te werken aan een perspectief voor de toekomst. Client (systeem) kan veilig en autonoom wonen, heeft de regie over eigen leven en heeft een Zorgnetwerk opgebouwd.

11 Doelen Veiligheid staat voorop bij kinderen in de opvang

12 Intra/extramurale arrangementen huiselijk geweld
24-uur opvang voor vrouwen en kinderen met intensieve aandacht en ondersteuning (beschermd wonen met continu toezicht inclusief nachttoezicht). Bescherming en veiligheid; Extra aandacht en begeleiding in het dagelijks leven; Vergroten zelfredzaamheid en eigen regie door het bieden van opvang en begeleiding bij het behalen van wensen, doelen en resultaten leveringsplan; Versterken eigen kracht; Uitbreiden/vergroten opvoedings-vaardigheden; Financiën zijn op orde.

13 Intra/extramurale arrangementen huiselijk geweld
Begeleide opvang voor vrouwen / mannen en kinderen. (In de avonden, nacht en weekend kunnen bewoners in geval van calamiteiten een beroep doen op de achterwacht) Bescherming en veiligheid; Versterken van de eigen kracht: Uitstroom naar zelfstandig wonen; Versterken eigen kracht; Uitbreiden/vergroten opvoedings-vaardigheden; Financiën zijn op orde; Opmaat naar een zelfstandig leven zonder geweld.

14 Extramurale arrangementen huiselijk geweld
Ambulante hulpverlening na een periode in de opvang. Hulp bij het veilig en autonoom wonen en herstel, activeren en/of uitbreiden van een sociaal netwerk.

15 Extramurale arrangementen huiselijk geweld
Hulpverlening aan slachtoffers die achterblijven na een huisverbod. Hulp voor de achterblijvers na een huisverbod en het evt. maken van een veiligheidsplan i.s.m. casemanagers huisverbod en justitie.

16 Extramurale arrangementen huiselijk geweld
Het herwinnen van de zelfredzaamheid en zorgdragen voor eigen veiligheid en veiligheid van kinderen door de intergenerationele overdracht te doorbreken (empowerment)

17 Extramurale arrangementen huiselijk geweld
Het voortzetten van de relatie zonder geweld nadat het geweldspatroon doorbroken is. Het geweld is bespreekbaar en gestopt. Gezinsgesprekken om het patroon van de cirkel van geweld te doorbreken.

18 Extramurale arrangementen huiselijk geweld
Workshops Krachtige vrouwen/mannen, herstel van de eigen kracht en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Hierbij is het lotgenotencontact erg belangrijk.

19 Extramurale arrangementen huiselijk geweld
AWARE-mobiel, systeemgerichte hulpverlening in combinatie met een alarmeringssysteem (Gesubsidieerd) Herstel van het dagelijks leven door vergroting van het veiligheidsgevoel en voeren van empowermentgesprekken.

20 Vragen?


Download ppt "Crisisopvang en Integrale Arrangementen"

Verwante presentaties


Ads door Google