De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

“Walk the Talk” MDI GEBRUIKERS

Verwante presentaties


Presentatie over: "“Walk the Talk” MDI GEBRUIKERS"— Transcript van de presentatie:

1 “Walk the Talk” MDI GEBRUIKERS
ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMA “Walk the Talk” MDI GEBRUIKERS ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMA – “WALK THE TALK” RICHTLIJNEN VOOR SPREKERS – MDI MODULE Leg uit dat deze korte modules bedoeld zijn om milieu-, gezondheid- en veiligheidspunten en het veilig gebruik van MDI en andere chemicaliën gebruikt in de fabriek te bespreken. Indien dit nog niet gebeurd is – stel Uzelf voor vooraleer de presentatie/dialoog aanvangt en leg uit dat U getraind bent om deze presentatie te doen. Vraag daarna aan alle aanwezigen om zichzelf voor te stellen – naam en wat hun funktie is in de fabriek. Ter herinnering – er zal meer geleerd en opgepikt worden als er een dialoog onstaat, met andere woorden, het is niet de bedoeling dat de spreker altijd aan het woord is. We leren allen bij door ervaringen te delen met elkaar. Gelieve ook naar de disclaimer te verwijzen op de laatste dia. DIA #1 Deze module is bedoeld voor werknemers die MDI gebruiken. Herziening 2017

2 ISOPA Member Companies
DIA #2 Allereerst een paar woorden over ISOPA. Dit initiatief wordt door alle ISOPA leden ondersteund en U kan de logo’s van de andere leden zien op deze dia.

3 Walk the Talk - MDI Gebruikers
Inhoud Belangrijke gegevens Verantwoorde werkwijze Wanneer er iets verkeerd gaat  Dialoog DIA #3 Er zijn 3 punten die in deze presentatie zullen besproken worden. Er zal meer geleerd en opgepikt worden als er een dialoog onstaat, met andere woorden, het is niet de bedoeling dat de spreker altijd aan het woord is. We leren allen bij door ervaringen te delen met elkaar.

4 Indeling van MDI volgens EU-regelgeving
Wettelijke voorschriften zijn onderhevig aan veranderingen en kunnen tussen verschillende locaties variëren. De koper/gebruiker is ervoor verantwoordelijk te zorgen dat zijn werkzaamheden voldoen aan alle federale, provinciale of plaatselijke wetten. DSD CLP Symbool: Xn. Signaalwoord: Schadelijk R-zinnen R20 Schadelijk bij inademing. R36/37/38 Irriterend voor de ogen, de ademhalingswegen en de huid. R40 Carcinogene effecten zijn niet uitgesloten. R42/43 Kan overgevoeligheid veroorzaken bij inademing en contact met de huid. R48/20 Schadelijk: gevaar voor ernstige schade aan de gezondheid bij langdurige blootstelling bij inademing. Signaalwoord: Gevaar Gevarenaanduidingen H Schadelijk bij inademing. H Veroorzaakt huidirritatie. H Veroorzaakt ernstige oogirritatie. H Kan bij inademing allergie- of astmasymptomen of ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. H Kan een allergische huidreactie veroorzaken. H Kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. H Verdacht van het veroorzaken van kanker. H Kan schade aan organen veroorzaken bij langdurige of herhaalde blootstelling.

5 Fysische Eigenschappen van MDI
Zoals de meeste stoffen verdampt MDI en zal dus aanwezig zijn in de lucht Hoe hoger de de temperatuur van MDI, hoe hoger de eventuele concentratie in de lucht Dampconcentratie van MDI in de lucht 10 20 30 50 Temperatuur ºC 40 DIA #5 Eenvoudige wetenschap toont aan dat de dampconcentratie van MDI in de lucht groter wordt als de temperatuur verhoogt. Goede ventilatie is essentieel om blootstelling te voorkomen. Hoe hoger de temperatuur, hoe beter de ventilatie zou moeten zijn. Deze hogere temperaturen kunnen bv. tijdens de zomer voorkomen.

6 Fysische Eigenschappen van MDI
Bescherm U altijd tegen het inademen van MDI Zoals de meeste stoffen verdampt MDI en zal dus aanwezig zijn in de lucht Hoe hoger de de temperatuur van MDI, hoe hoger de eventuele concentratie in de lucht Dampconcentratie van MDI in de lucht Vapour Pressure Concentration of MDI in air 10 20 30 50 Temperatuur ºC 40 DIA #6 Bij alle temperaturen en in alle omstandigheden moet het inademen van MDI vermeden worden. Wij zullen U uitleggen hoe dit moet gebeuren.

7 Chemische Eigenschappen van MDI
MDI reageert met verschillende stoffen – vooral water, polyolen, aminen, ammonium hydroxide, alkalides Hogere temperaturen veroorzaken snellere reacties (opgepast voor temperaturen > 40 °C) Tijdens de reactie wordt er warmte en gas (CO2) geproduceerd  Risico op brandwonden/gevaarlijke drukopbouw DIA #7 MDI is een zeer reactieve chemische stof; dit is ook de reden waarom MDI zo nuttig is om veel verschillende produkten te maken. De reacties moeten altijd plaatsvinden in de juiste omstandigheden en onder controle. Naarmate de temperatuur oploopt, neemt de reactiesnelheid toe – MDI boven kamertemperatuur vereist extra voorzichtigheid. De reacties zijn “exothermisch”, hierbij warmte vrijgevend. Gasdruk (CO2) zal zich opbouwen. Waar vindt men deze omstandigheden ?

8 Waar vindt men deze omstandigheden ?
Vaten - ontsmetting Toepassingen met spuitnevel Werkzaamheden bij hoge temperaturen Afkoelruimte voor schuim Gezamenlijke opslagplaats van polyol / diisocyanaat Lossen in bulk van verkeerde chemische stof in een bulktanker Gemorste stof in de riolering MDI in de ogen of ander slijmvlies MDI in natte afvalvaten DIA #8 Voorbeelden van omstandigheden waarbij warmte en druk verhoogt. Waar zijn deze omstandigheden aanwezig in deze fabriek? Welke zijn gecontroleerde en welke ongecontroleerde reacties? (zie ook fabrieksronde controlelijst)

9 Effekt van MDI op Uw gezondheid
Kortstondige / éénmalige blootstelling boven de veiligheidslimiet Irriteert de mond, keel, longen Beklemmend gevoel in de borst, hoesten Moeilijkheden bij het ademen Tranende ogen Jeuk, rode huid (onmiddellijk of na verloop van tijd) Warme huid en branderig aanvoelen Symptomen kunnen zich tot 24 uur na blootstelling voordoen DIA #9 Deze dia toont een lijst van symptomen die zich kunnen voordoen bij blootstelling. Deze symptomen kunnen zich tot één dag na de blootstelling voordoen en een goede controle (zodat deze symptomen kunnen opgepikt worden) moet zeker gebeuren na het incident.

10 Effekt van MDI op Uw gezondheid
Langdurige/herhaaldelijke blootstelling door inademing of huidkontakt kan leiden tot overgevoeligheid Symptomen zoals tijdelijke ademhalingsmoeilijkheden (te vergelijken met astma), hooikoorts, niezen Bij overgevoeligheid, mogelijk ernstige astma, zelfs bij minimale blootstelling aan MDI Overgevoeligheid zou kunnen betekenen dat de persoon niet meer met diisocyanaten kan werken gedurende de rest van zijn/haar leven; een vroege of onmiddellijke verwijdering van de blootstelling kan de allergische reacties stoppen. DIA #10    Er bestaat zelfs kans op overgevoeligheid door één enkele blootstelling aan een hoog gehalte van MDI damp. Bij overgevoelige personen kan zelfs verdere minimale blootstelling resulteren in ernstige astmatische symptomen. Overgevoeligheid is niet omkeerbaar en is een reactie van het immuunsysteem. Niet te verwarren met irritatie.

11 Typische voorbeelden van onveilig gedrag
DIA #11 Herken de onveilige situaties en gedrag. De sleutel is om blootstelling te vermijden en dit zijn 5 voorbeelden van situaties die MOETEN vermeden worden : Gemorste stof Water en MDI Openen van een vat Eten op de werkplaats, in de nabijheid van MDI Lassen in de nabijheid van een MDI opslagplaats Heeft U deze situaties als opgemerkt in deze fabriek?

12 Typische voorbeelden van veilig gedrag
DIA #12 In tegenstelling tot de vorige dia, tonen wij hier een paar voorbeelden van een goede/veilige werkmethode : Het leegmaken van een vat met een pomp Beroep doen op een gekwalificeerde arts Reinigen van gemorste stof Past U deze werkwijze toe?

13 Is de werkplaats proper en hebt U een goede persoonlijke hygiene ?
Veilig gebruik van MDI Is de werkplaats proper en hebt U een goede persoonlijke hygiene ? Eet, drinkt of rookt er iemand op de werkplaats ? Is er goede ventilatie aanwezig op de werkplaats ? Worden er altijd de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt – ook tijdens onderhoud van de fabriek ? Weet U waar U de beschermingsmiddelen voor noodgevallen kan vinden ? Wordt de MDI concentratie op de werkplaats gemeten ? Bent U op de hoogte van en oefent U de procedures voor noodgevallen ? Worden er regelmatig medische controles uitgevoerd ? DIA #13 Hier is een lijst van vragen die U kan stellen om een goede dialoog over goede/slechte werkmethoden en procedures i.v.m. werken met MDI te bevorderen. Bijkomende vragen die U kan stellen, indien nodig ·         Wat is een schone werkplaats? ·         Zijn er persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar? ·         Gebruiken de onderhoudsmensen persoonlijke beschermingsmiddelen? ·         Kan U mij tonen waar de beschermingsmiddelen voor noodgevallen zich bevinden? ·         Hoe dikwijls oefent U de procedures voor noodgevallen? ·         Kan U zich de gezondheidscontrole herinneren die U onderging vooraleer U hier begon te werken – wat is er gekontroleerd ? Het werken van de longen ? 

14 Goede persoonlijke hygiene
U kan beschermende/vochtinbrengende crèmes gebruiken om droogheid van de huid te voorkomen – voor aanvang van het werk Was U met zeep en water na het beeindigen van het werk en vooraleer te eten, te drinken en te roken Gebruik geen oplosmiddelen bij het wassen Gebruik wegwerphanddoeken Verontreinigde kleding of handschoenen niet hergebruiken DIA #14 Uzelf schoon & proper houden is altijd belangrijk. Beschermende/vochtinbrengende crèmes zijn zeer nuttig. Oplosmiddelen kunnen problemen veroorzaken; zeep en water is veel beter.

15 Hoe wegwerphandschoenen veilig verwijderen
De handschoenen in een geschikte container weggooien Zorgvuldig verwijderen om de huid te beschermen tegen besmetting

16 Propere en veilige werkplaats
Hou de werkplaats proper en netjes Ademhalingsapparatuur moet gemakkelijk beschikbaar zijn (en goed onderhouden) Weet waar de veiligheidsdouches en oogbaden/oogspoelflessen zich bevinden Eet, drink of rook niet op de werkplaats DIA #15 Een schone en nette werkplaats is veiliger op alle gebied. Hoe dikwijls moet ademhalingsapparatuur nagekeken worden ? (is afhankelijk van informatie van de fabrikant) Zorg dat U weet waar U naartoe moet bij een noodgeval. Eet en drink in de cafetaria, nooit op de werkplaats. Indien U wil roken, rook niet op de werkvloer, nog beter zelfs : STOP MET ROKEN ! Bij het wassen moet men voorzichtig zijn om de chemicalien niet verder over niet vervuilde delen van het lichaam te verspreiden.

17 Goede ventilatie van de werkplaats
Controleer of het afzuigsysteem ingeschakeld is Plaats de kap zo dicht mogelijk boven de bron Controleer herhaaldelijk de stroomrichting DIA #16 Goede ventilatie vermindert kans op blootstelling aan MDI; maar de ventilatie moet wel ingeschakeld zijn en de kritieke gebieden afzuigen.

18 Goede ventilatie van de werkplaats
Slecht DIA #17 Voorbeelden van goede en minder goede ventilatie : De eerste foto zuigt niet de gehele werkplaats af Het laatste voorbeeld ventileert de hele werkplaats en beschermt dus de werknemer Goed

19 Voortdurend gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen
DIA #18 Vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen zijn eenvoudig : handschoenen, laarzen en lange mouwen – zelfs in de zomer en draag ALTIJD oogbescherming Draag oogbescherming Draag beschermende handschoenen Draag een overall & laarzen Draag een overall en/of schort van goede kwaliteit in noodgevallen

20 Permanent gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen
MDI bij verhoogde temperatuur Toepassingen met spuitnevel Stof met niet gereageerd MDI DIA#19 Ademhalingsapparatuur is nodig in sommige omstandigheden wanneer de ventilatie van de werkplaats niet voldoende is. Ademhalingsapparatuur

21 Wat te doen in geval van gemorste MDI
VIDEO CLIPS: Kleine hoeveelheid gemorste MDI – grootte van gebied minder dan 2m2 Grote hoeveelheid gemorste MDI – grootte van gebied groter dan 2m2 DIA #20 Gesproken script voor de video van gemorste MDI – oefen dit onderdeel om ervoor te zorgen dat wat u zegt overeenkomt met de beelden in de video. Druk op de groene link om de video te starten. Gebruik bij kleine hoeveelheden gemorst product vaste of vloeibare ontsmettingsmiddelen die tevens gebruikt kunnen worden om apparatuur te reinigen. Grote hoeveelheden gemorst product van meer dan 2 vierkante meter dienen altijd opgeruimd te worden door getraind personeel met beschermende kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen inclusief ademhalingsapparatuur. Indien er product gemorst wordt, eerst de ruimte ontruimen en verdere lekkage of morsen voorkomen. Voorkom dat er MDI in de riolering terechtkomt door het gebied in te dammen. Gebruik vaste ontsmettingsmiddelen als zand om MDI in te dammen, te absorberen en te neutraliseren. Waar MDI gebruikt wordt, zowel binnen als buiten, dienen middelen, waaronder ontsmettingsmiddelen met een duidelijk label, voorhanden te zijn voor het opruimen van gemorst product. Plaats alle afvalstoffen in vaten voor verdere ontsmetting. Was het verontreinigd gebied met vloeibaar neutralisatiemiddel. Indien de gemorste stof zich binnen in het gebouw bevindt : test de lucht op MDI damp. Het afvalmateriaal verwijderen in overeenstemming met locale wetgeving en nooit, ook niet in kleine hoeveelheden, in rioleringen gieten.

22 Wat te doen in geval van gemorste MDI
Kleine hoeveelheid gemorste stof – gebied minder dan 2m2 Ontruim het gebied onmiddellijk Grote hoeveelheid gemorste stof – gebied groter dan 2m2 Evacueer Draag persoonlijke beschermingsmiddelen inclusief ademhalingsapparaat Bedek met brandblussend schuim of zand om MDI dampen vermijden Bij alle hoeveelheden gemorste stof Zorg ervoor dat geen MDI in de riolering terechtkomt Hou de gemorste hoeveelheid onder kontrole door vochtig/absorberend zand te gebruiken Doe het besmette zand in ijzeren vaten (max voor 2/3 vullen) en laat de vaten open om overdruk te vermijden Behandel MDI als afval DIA #21 Wat U moet onthouden zijn de belangrijke punten voor een goede werkwijze die er moeten gevolgd worden bij kleine en grote hoeveelheden gemorste stof. Dit is een handleiding, maar U moet zelf de beoordeling maken of het gaat over een kleine of grote hoeveelheid gemorste stof. Volg de procedure Heeft er al iemand hier te maken gehad met gemorste stof – heeft U in dat geval deze handleiding gevolgd? De belangrijke punten zijn : De gemorste stof indammen MDI damp niet inademen Verwijder het reinigingsmateriaal op een veilige en korrekte manier

23 Weet waar U de beschermingsmiddelen voor noodgevallen kan vinden
Neutralisatiemiddel Schoppen Borstels en afvalcontainer Absorberend materiaal zoals zand DIA #22 Om vlug en veilig te kunnen handelen moet U weten waar de beschermingsmiddelen voor noodgevallen zich bevinden. Dit omvat het neutralisatiemiddel (indien gebruikt); absorberend materiaal, scheppers en containers. Gebruikt U zand als absorberend materiaal?

24 Apparatuur voor Eerste hulp
Weet waar Uw apparatuur voor eerste hulp zich bevindt Weet wat U moet doen Weet wie U moet verwittigen DIA #23 Wanneer er iets misloopt moet U de eerste hulp procedures onmiddellijk volgen. Dit houdt in dat U de apparatuur voor eerste hulp kent; dat U weet hoe ermee te werken en weet wat u aan wie moet vertellen i.v.m. het ongeval. Zorg ervoor dat U exact weet waar de verschillende apparatuur voor eerste hulp zich bevindt. De telefoon is een belangrijk onderdeel van deze apparatuur – het telefoonnummer van de arts/medische assistentie moet altijd goed zichtbaar te lezen zijn op of naast de telefoon. U zal veel efficiënter handelen als U kalm blijft. De douche Zeep Proper lopend water is het beste Oogbad of fles met zuiver water om ogen te spoelen Telefoonnummer van de arts Panikeer niet !

25 Procedures bij noodgevallen
VIDEO CLIP: Weet wat eerste hulp voor MDI inhoudt DIA #24 Gesproken script voor de video van eerste hulp – oefen dit onderdeel om ervoor te zorgen dat wat u zegt overeenkomt met de beelden in de video. Druk op de link om de video te starten : Eerste hulp is dringend bij een verwonding/ongeval.   Indien de huid in kontakt geweest is met MDI, was deze zorgvuldig onder de douche. Verwijder verontreinigde kledij. Indien MDI in de ogen terechtgekomen is, was de ogen van de persoon zorgvuldig gedurende 15 minuten (video stem zegt 15 minuten). De ogen moeten open gehouden worden en U zal de hulp van kollega’s nodig hebben om ervoor te zorgen dat de ogen open gehouden worden. Raadpleeg altijd een oogspecialist indien dit gebeurt  Eet of drink nooit wanneer u werkt met MDI  Bij inslikken moet de mond zorgvuldig gespoeld worden en ervoor gezorgd worden dat de persoon heel veel water drinkt  Zorg er nooit voor dat de persoon moet braken en roep een arts  Een kleine hoeveelheid gemorste stof kan al leiden tot inademing  Werk niet met MDI buiten een geventileerd gebied  Indien er blootstelling is aan MDI kunnen ademhalingsmoeilijkheden zich voordoen – symptomen kunnen zich soms 24 uren na de blootstelling openbaren. Blootstelling kan resulteren in schade aan de longen.  Hou de patient kalm en zorg ervoor dat hij/zij in de frisse lucht gebracht wordt. → Haal in ieder geval altijd medische hulp.

26 Procedures bij noodgevallen
Weet wat eerste hulp voor MDI inhoudt Houd de oogleden van elkaar Spoel met zeer veel water gedurende tenminste 15 minuten Bij twijfel doorgaan met spoelen Raadpleeg zo snel mogelijk een oogarts Geadviseerd wordt om geen contactlenzen te dragen; ze zouden de behandeling bij noodgevallen kunnen compliceren. Verwijder onmiddellijk verontreinigde kleding Was de huid onmiddellijk met zeep en water Uit een decontaminatiestudie van verontreiniging van de huid met MDI blijkt dat onmiddellijke reiniging van de huid na blootstelling belangrijk is en een huidreinigingsmiddel op basis van polyglycol of maïsolie effectiever zijn dan zeep en water. DIA #25 Enkele belangrijke eerste hulp tips : Indien er ook maar enig vermoeden is dat MDI in de ogen van Uw kollega terechtgekomen is : spoel de ogen met water. Het spoelen met water zal niet aangenaam aanvoelen, maar u moet dit tenminste volhouden gedurende 15 minuten. Het alternatief is veel erger. Een oogspecialist MOET geraadpleegd worden. Indien MDI in kontakt geweest is met de huid van Uw kollega : was de huid meerdere keren met zeep en water. Frisse lucht zal herstel bevorderen. De patient/het slachtoffer moet een arts raadplegen. De arts moet op de hoogte zijn van mogelijke effekten van MDI, maar meer informatie om de arts te helpen kan bekomen worden van uw MDI leverancier. Is uw plaatselijke arts op de hoogte van effekten van MDI ? Ga naar buiten in de frisse lucht Raadpleeg een arts of breng de patiënt naar een ziekenhuis Verwittig de leverancier - deze kan bijkomende informatie verstrekken

27 Procedures bij noodgevallen – Blootstelling aan MDI
Een éénmalige hoge blootstelling aan MDI is één van de mogelijke oorzaken sensibilisatie Onmiddellijke en vlugge verzorging is belangrijk Denk eraan dat symptomen zich vertraagd kunnen manifesteren Arts kan hulp bekomen bij alle ISOPA leden DIA #26 Enkele punten ter samenvatting.

28 Procedures bij noodgevallen – Blootstelling aan MDI
Een éénmalige hoge blootstelling aan MDI is één van de mogelijke oorzaken sensibilisatie Onmiddellijke en vlugge verzorging is belangrijk Denk eraan dat symptomen zich vertraagd kunnen voordoen arts kan hulp bekomen bij alle ISOPA leden Snelheid is belangrijk Oefen de procedure voor eerste hulp Raadpleeg een arts DIA #27 Snelheid; oefening en een arts.

29 Brand waarbij MDI betrokken is
Procedures bij noodgevallen Brand waarbij MDI betrokken is Volg uw normale fabrieksprocedure voor noodgevallen Sla alarm EVACUEER Enkel getrainde specialisten mogen de brand bestrijden Zorg voor bescherming tegen MDI emissies DIA #28 MDI, zoals vele andere chemicaliën en materialen, is ontvlambaar en kan ontbranden. Hier opnieuw is snelheid essentieel – laat iedereen weten dat er een probleem is – brandalarm ! Nooddiensten zijn uitgerust om branden te bestrijden. Denk ereen dat hoge temperaturen het risico van blootstelling aan MDI dampen sterk verhogen. Volg uw normale fabrieksprocedure voor noodgevallen

30 Hanteren van pas gemaakt schuim op MDI-basis
Risico’s: Blootstelling aan MDI additieven en antikleefmiddel Warmte geproduceerd tijdens de reactie Stof door het zagen Draag persoonlijke beschermingsmiddelen Goede ventilatie is belangrijk Wees U bewust van het risico op brand door interne oververhitting en dit tot het schuim afgekoeld is DIA #29 Pas gemaakt schuim kan problemen veroorzaken; hier zijn een paar voorbeelden voor hard schuim.  Kan U nog andere risico’s opnoemen?  Denk eraan dat de reactie kan voortduren nadat het schuim het produktiegebied/cabine heeft verlaten – de veiligheidsregels, inclusief het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, zijn dus nog altijd van toepassing. Bij sommige interne reactieprocessen kan het schuim oververhit raken. Kan dit in deze fabriek gebeuren? Het kan gebeuren bij het maken van schuimblokken (hard of flexiebel schuim) of als pas gemaakt laminaat opgeslagen wordt in een gebied met onvoldoende luchtcirculatie.   Het stof van het zagen van pas gemaakt schuim kan irritatie en overgevoeligheid veroorzaken. Stof moet ingedamd en gekontroleerd worden, vermits dit een risico is op explosie.

31 Wat zou U doen in volgende gevallen ?
Typische vragen Wat zou U doen in volgende gevallen ? Een diisocyanaat pomp die nagekeken is, staat nog altijd onder druk. Een technieker krijgt diisocyanaat in het gelaat. Een vat met hete MDI barst open in de fabriek Een vat met MDI in een oven begint lichtjes bol te staan DIA #30 Laat ons eens testen wat U onthouden heeft - - - Wat zou U doen indien

32 Disclaimer Disclaimer voor extern document
Hoewel ISOPA en haar leden elke inspanning verrichten om nauwkeurige en betrouwbare informatie in goed vertrouwen op basis van de beste momenteel beschikbare informatie te verstrekken, dient de gebruiker er op zijn eigen risico op te vertrouwen. Er worden geen voorstellingen of garanties gegeven ten aanzien van de volledigheid, nauwkeurigheid of betrouwbaarheid ervan. Noch ISOPA, noch enig bedrijf dat aan ISOPA deelneemt, aanvaardt aansprakelijkheid voor schade van welke aard dan ook die voortkomt uit het gebruik van en het vertrouwen op de informatie. DIA #14 Disclaimer


Download ppt "“Walk the Talk” MDI GEBRUIKERS"

Verwante presentaties


Ads door Google