De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

R.A.Het Voerse Neerhofvzw

Verwante presentaties


Presentatie over: "R.A.Het Voerse Neerhofvzw"— Transcript van de presentatie:

1 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Over hoenders R.A.Het Voerse Neerhofvzw

2 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Wat zijn nu hoenders? Hoenders, in de volksmond kippen, zijn in de eerste plaats vogels, zoals de duif, park- en watervogels, de merel, de huismus, de vink, vlaamse gaai enz. Vogels hebben een aantal kenmerken die we ook bij onze hoenders terug vinden. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

3 De voorouders van onze kippenrassen.
Het bakivahoen is de voorouder van al onze kippenrassen Hen Haan Broedende hen R.A.Het Voerse Neerhofvzw

4 Een beetje geschiedenis!
Zo'n 3500 jaar geleden waren ze al in China, maar oorspronkelijk kwamen ze uit India.Ook de Egyptenaren hadden kippen en broedde ze kunstmatig met hulp van het warme zand van de woestijn in zogenaamde ovens uit steen uit. Hoe ontstaan die verschillende rassen nu? Maar eerst was het een zaak om die wilde hoenders tam te maken. Om daarna beetje bij beetje hun eigenschappen te bewaren. Heb je bijvoorbeeld een hen die meer legt dan de andere hennen, en je houdt juist die hen om verder te fokken, dan zal de nakomelingen van deze ook kans hebben om goeie legsters te worden. Was er een kip met een iets blekere kleur, een gedeelte van haar kuikens bleken dat ook te hebben, zo zijn al de kleuren beetje bij beetje ontstaan. Hetzelfde geldt voor de kamvormen, het gewicht, de vorm, de oorkleur, de voetbevedering, een vijfde teen, enz. Alles had wel een flinke tijd nodig, maar 3500 jaar is lang. Nu weten we al veel beter hoe alles in elkaar zit. Nu weten we bijvoorbeeld dat, als je een zwarte haan en een witte hen samenzet, alle kuikens zwart kunnen zijn , doch ook bont en vaak onzuiver voor de kleur. Al deze zaken, wat je bekomt als je wat met wat kruist, staat beschreven in de erfelijkheidleer of genetica, Gregor Mendel, (22 juli 1822 – 6 jan. 1884), Oostenrijks geneticus en monnik, heeft alles voor de eerste keer bedacht en heeft de eerste erfelijkheidswetten opgesteld. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

5 Kippen behoren tot de familie van kamhoenders!
In hierna volgende bladzijde kan je aan de afgebeelde foto's duidelijk zien waarom de kippen bij de familie van de kamhoenders behoren Fazanten zijn ook hoenders, maar hebben geen kam. Parelhoenders hebben geen kam maar wel een helm.Er zijn verschillende soorten van kammen. De Enkele kam die soms meestal omvallen bij de hen, de Rozekam, de Aardbeikam of Kussenkam, de Erwtekam of Drierijige kam, de Bekerkam, de Tweehoornige kam, de Bladerkam en de Driedoornige kam. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

6 Verschillende kammen let ook op de vorm van de snavel!
Enkele kam afvallende henn kam Rozekam Aardbijkam Drierijrigekam Tweehoornige kam Erwtenkam Bekerkam Kamloos Dat die snavel kan verschillen ziet men duidelijk. Je hebt korte en lange, rechte en snavels die gebogen zijn.Ook de kleur kan verschillen. Maar alle snavels dienen om hun voedsel op te nemen. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

7 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
De Bek! Bekken bestaan uit twee delen, de bovenbek en de onderbek. Soms is een bek vervormd, door verkeerde temperatuur in de broedmachine of door erfelijke eigenschappen bij de ouders. Anders is het wanneer mensen de bek gaan vervormen.  In de industrie gaat men vaak bekken korten, er een stuk afsnijden, zodat de kippen niet meer naar elkaar kunnen pikken. Men gaat dan een deel van de bovenbek wegnemen, en zo de kip verminken. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

8 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
De Kinlellen! Midden grote lel Kleine lel Zeer grote lel Doorsnee kip Vechtras Naakthalshoen Hoen met oortoefjes Araucana R.A.Het Voerse Neerhofvzw

9 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Het gevederte! Een veer van een vleugel. Vleugelveren zijn lang, smal en sterk.  Nochtans zijn ze niet sterk genoeg om het zware kippenlijf te laten vliegen zoals veel vogels. Ze hebben namelijk geen holle beenderen. Een veer van de staart. Veel breder dan de vleugelveer. Hanen hebben naast de stuurveren ook nog langere sikkels en ijsikkels.  Zo heten de lange gebogen staartveren van een haan. Een veer uit de hals. Dit is een echte sierveer. Vooral bij de haan kan de hals heel mooi zijn. Een veer uit de borst. Deze dekveren houden goed de warmte vast voor een kip. Bij broedse hennen, die op eitjes zitten zit er vaak een kale plek, zodat de eitjes alle warmte krijgen van het lijf van de mama. Een donsveertje van de buik. Deze veertjes zijn het ondergoed van de kip. Het is de bedoeling dat ze de kip niet laten afkoelen als het te koud is. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

10 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
De vleugels! Vleugels zijn te vergelijken met onze armen. Het grootste deel van de 'arm' zit echter in het lichaam en eigenlijk is alleen de onderarm en de hand te zien. Sommige lichte rassen kunnen aardig in de lucht komen, maar echt vliegen kun je het niet noemen. Hier ziet men duidelijk de rui van de vleugel. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

11 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Staarten! Yokohama Phoenix Sumatra R.A.Het Voerse Neerhofvzw

12 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Staarten! (hennen) Staartloos Bolstaart Horizontaal Vertikaal Schuin opgaand Afhangend R.A.Het Voerse Neerhofvzw

13 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
De Poten! Normaal heeft elke poot 4 tenen, sommige rassen hebben nog een extra teen naar achteren, ingeplant een vijfde teen zoals de Faverolle. De haan heeft sporen. De poten zijn bedekt met schubben, en deze moet je af en toe eens met olie bestrijken, dan komen er geen mijten (insecten) eronder wonen. Zeer korte poten Hoge poten Krachtige poten Normale poot lengte R.A.Het Voerse Neerhofvzw

14 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Pootbevedering! Goed bevederde benen benedendijen en loopbenen met gierhakken. Aan de buitenkant licht bevederdeloopnbenen. Benedendijen van een rijke zachte bevedering voorzien zonder stijve gierhakken. Loopbenen aan buitenzijde bedekt met zachte veren. De midden- en buitentenen zijn licht bevederd. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

15 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Kippen houden voor: Voor de rassen te behouden en voor tentoonstelling. Kippen houden voor de sier, gewoon omdat ze mooi zijn is een andere mogelijkheid. En rassen zo mooi mogelijk krijgen door heel nauwgezet de juiste haan aan de juiste hen te paren om mee te fokken. Dan deze dieren goed verzorgen dat ze er mooi uit zien, hen wassen en toeiletteren voor tentoonstelling. Deze hobby heeft er voor gezorgd dat er heel wat rassen, die vaak 400 jaar geleden ontstaan zijn, nu nog bestaan. Te laten vechten op vechtwedstrijden. Er bestaan wedstrijden om hanen tegen elkaar te laten vechten. Er wordt dan gegokt wie de winnaar zal zijn. Deze wedstrijden bestaan al van in de Romeinse tijd. Nu zijn ze nog heel populair in Indonesië en in gebieden rond India, en ook in Zuid-Amerika. Maar ook veel dichter bij huis, in Frankrijk worden zulke wedstrijden gehouden. In de meeste Europese landen zijn hanengevechten verboden, maar het gebeurt wel degelijk nog altijd. Er bestaan ook kraaiwedstrijden met kippen. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

16 Wat hebben we aan onze kippen?
Voor de verse eieren. Dat kippen eitjes leggen is maar normaal hoor ik je denken, maar dat is niet steeds zo geweest. Het is maar door steeds de beste legsters te gebruiken om verder mee te kweken dat legrassen ontstaan zijn. Eigen verse eieren zijn heerlijk.  Het rapen van de eitjes is ook een mooi moment en het is vooral ook spannend als de kip voor de eerste keer gaat leggen. Kippen leggen hoogstens 1 ei per 25 uur, sommige rassen doen er langer over. Zo heb je dus elke dag een ei en na een paar dagen slaat de kip een dagje over. Kippen leggen niet als ze te vet zijn, als ze ruien, als ze broeden, als de dagen te kort worden, als het in de uitloop te vochtig is of als ze ziek zijn. Tijdens de winter is de leg duidelijk minder. =============== Voor het smakelijk en gezond vlees. Het lijkt al minder normaal voor sommigen dat mensen kippen gaan houden voor het vlees. Toch eten heel wat mensen kippenvlees, maar als ze de kippen zelf moeten kweken, slachten en klaarmaken, dan is het al moeilijker. In heel wat landen in de wereld, waar het warm is en de mensen geen koelkast hebben, is dit heel normaal. Men koopt een levende kip, slacht ze en maakt ze klaar. Dit is de enige manier om vers vlees te hebben, dat niet door de warmte bedorven is. Kippenvlees is één van de meest gegeten vleessoorten. =============== R.A.Het Voerse Neerhofvzw

17 =====================
Welke soort van kippen? De kippen worden in vier groepen ingedeeld. De Legrassen De Vleesrassen De Sierrasssen De Vechtrassen Een kip die tot een bepaalde groep behoort, het zij de welke, kan een prachtige gekleurde verenkleed hebben. Ook moet je er rekening mee houden dat een aantal eigenschappen nu niet bij alle soorten voorkomen. Vechtrassen zien er vaak alleen maar meer uit als vechtrassen en veel vleesrassen kunnen de hakbijl ontlopen. Als je een kip kiest, probeer te kijken naar de de vorm en raskenmerken en de vitaliteit niet naar de kleur, want bijna elk ras komt in veel verschillende en in de zelfde kleuren voor. ===================== R.A.Het Voerse Neerhofvzw

18 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
De Rassoorten! Legrassen: Deze rassen hebben vaak een langere rug en de hennen een diepere buik dan andere rassen. Ze werden gebruikt voor de ontwikkeling van veel soorten leghybriden. Soms leggen ze minder, maar hun eieren zijn heel speciaal. Van wit, tot diep chocoladebruin, tot zelfs blauwachtig voor de araucana. Vleesrassen:Deze rassen zijn de reuzen onder de kippen. Het was vooral belangrijk dat ze vlug groeiden. Er bestaan vele tabellen om te vergelijken hoeveel vlees ze opbrachten tegenover hoeveel ze aten. Sommige vleesrassen zijn echte pareltjes. Sierrassen: Deze rassen worden vaak in overdekte volières, zodat hun veren niet vuil worden, gehouden. Hun kleuren zijn heel belangrijk. Ze hebben allerlei heel speciale eigenschappen zoals een baard, een kuif, een speciale staart of bevederde benen en poten Deze rassen zijn gewoon gemaakt om de show te stelen. Vechtrassen: Deze rassen kunnen heel indrukwekkend zijn. Toch zijn er ook kleine soorten, zoals het Modern Engelse vechtkriel en de Tuso. Ze zijn wel de bodybuilders onder de kippen. Ze zijn breed en staan hoog op de poten.Want spieren zijn bij hen zeer belangrijk. Vechtrassen zijn vaak heel tam maar twee hanen samen geeft wel problemen. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

19 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Legrassen! Brabants hoen Zottegems hoen Leghorn Minorca Araucana Barnevelder Maranskriel Welsummerkriel R.A.Het Voerse Neerhofvzw

20 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Vleesrassen! Mechels hoen Izegemse koekoek Wyandotte New Hampshire Orpington Brahma Jersey Giant Favrolleskriel R.A.Het Voerse Neerhofvzw

21 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Sierrassen! Antwerpse baardkriel Belgische kriel Chabo Eikenburgerkriel Sibright Ned.sabelpootkriel Cochinkriel Zijdehoenkriel R.A.Het Voerse Neerhofvzw

22 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Vechtrassen! Tuzo Kulanga Ko-Shamo Mod.Engelse vechtkr. Indische vechtkriel Luikse vechtkriel Brugse vechter Maleier R.A.Het Voerse Neerhofvzw

23 Een paar hoenderstammen!
Hoen van de Zwalmvalei Barnevelder New Hampshire Sumatra R.A.Het Voerse Neerhofvzw

24 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Een paar krielstammen Antwerpse baardkriel Ardennerkriel Belgische kriel Watermaalse Baardkriel R.A.Het Voerse Neerhofvzw

25 Een paar krielstammen! (vervolg)
Faverolleskriel Houdankriel Sebright Indische vechtkriel R.A.Het Voerse Neerhofvzw

26 Verschillen tussen Haan en Hen!
Kop: Haan:De kam van de haan is vaker meer uitgesproken. De lellen zijn groter. Hen: Kam is kleiner.De lellen zijn kleiner. Hals: Haan: Halsbehang is soms heel sierlijk en lang.De veren in de hals zijn puntiger. Hen: Geen halsbehang. Staart: Haan:Vaak een meer opvallende staart. De sierveren, of sikkels zijn veel langer. Hen: De staart heeft geen sierbevedering. Poten: Haan: Kan meestal sporen ontwikkelen. De wapens die hij heeft om zich te verdedigen tegen andere hanen en op die manier alleen heerser te zijn over een aantal hennen. Hen: Heeft geen sporen, maar toch zijn er rassen waar de hennen sporen hebben. Zoals bij de Sumatra en bij heel wat vechtrassen. Geluid: Haan: Kraait en kakelt niet Hen: Kakelt mar kraait niet Gedrag: Haan: Zal meestal zijn hennen roepen als hij eten te vind. Heerst over de ren en staat bovenaan de rangorde. Hen: Volgt vaak slaafs de haan. Tussen hennen is er wel een strijd om aan de top te zijn in de rangorde. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

27 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Kippen leggen eieren De kleur van de eitjes doet niets ter zake aan de smaak. Kippen met witte oren leggen witte eitjes, zoals deze kip. Kippen met gekleurde oren leggen bruine eitjes, zoals deze kip. De araucana legt gekleurde eitjes, lichtblauw. Ze zijn net als alle andere eitjes, niet gezonder of ongezonder, hun colesterol gehalte is iets lager dan bij andere eieren R.A.Het Voerse Neerhofvzw

28 Wij leggen witte eieren!
Wij leggen witte eitjes, want we hebben witte oren. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

29 Wij leggen gekleurde eieren!
Wij leggen gekleurde eitjes. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

30 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Leggende kip! Als een kip een ei legt, dan is het ei nog zacht. Het is pas als het ei in de lucht komt, dat het droogt en de eischaal hard wordt. Dat gebeurt heel erg snel. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

31 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Uit wat bestaat een ei? R.A.Het Voerse Neerhofvzw

32 De onderdelen van een ei!
De schaal: Is het beschermomhulsel van de inhoud van het ei die al beschermd is door de schaalvlies. De eierschaal is poreus, en betekent dat er eigenlijk kleine gaatjes in zijn, poriën genaamd zoals onze huid.Met een vergrootglas kun je de gaatjes mooi bekijken Door die gaatjes kan er lucht en vocht in en uit het ei komen.Maar ook ziektekiemenof allerlei vuil, mest, inkt van stift en dergelijke meer. Een ei dat al een hele tijd buiten ligt, of in de wamte kan besmet zijn met botulisme(voedselvergiftiging veroorzaakt door het toxine van de bacterie).De eischaal beschermt de inhoud voor het uitdrogen.Een ei in de koelkast kun je weken houden, maar wel op zijn punt in een eihouder bewaren. Het schaalvlies: Dit houdt dan weer de zaken die niet in een ei horen een beetje buiten, hij beschermt de eiinhoud. Hij herbergt ook de bloedvaatjes die het kiempje ontwikkeld en van bloed en zuurstof voorziet nodig voor zijn ontwikkeling. ls je een eitje kookt, dan zit het rond het gepelde ei, maar men ziet die bloedvaatjes niet bij onbebroed ei. De luchtkamer: Tussen de schaal en het schaalvlies kan er lucht komen door de poriën. Aan de stompe kant van het ei ontstaat een luchtkamer. Die bevat de lucht die het kuiken opneemt voor zijn uitkomst. Als een ei ouder wordt, krimpt het eiwit en de luchtkamer wordt groter en dan is er meer plaats voor lucht. Een oud ei in een kom met water, zal daarom drijven met de stompe kant naar boven. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

33 De onderdelen van een ei! (vervolg)
Het eiwit: Is nodig voor het ontwikkeling van het embryo, die de nodige voedingstoffen en bouwstenen voor de groei opneemt. Het is een eveneens een goeie bescherming voor de dooier Het eiwit wordt eigenlijk pas wit als je het ei kookt. Ongekookt is het gelei-achtig met een gebroken wit tot bleek-geel achtige kleur en doorzichtig. Het dooiervlies: Dit beschermt de dooier nog eens extra tegen allerlei vuil die in een ei kunnen komen. De kiem: Dat is de plaats om het embryo te laten groeienen zich te ontwikkelen. Is de kiem bevrucht door een haan, dan zal die kiem beginnen groeien als het warm genoeg is, 37,8 °C of 100°F. De hagelsnoeren: Die houden de dooier mooi in het midden van het ei. Als de dooier naar één kant zakt, dan komt die tegen de schaal te liggen en kan het groeiende emnryo besmet raken. Daarom keert een kip haar eitjes en doet men dat ook in een broedmachine. De dooier: Die is geel of oranje en afhankelijk aan de voeding die de kuiken opgenomen heeft. Dit is voor het kuiken het belangrijkste voeding voor de uitkomst Het kuiken neemt heel de dooier in zich op via de navelstreng om te kunnen groeien en en de nodige afweerstoffen. Een kuiken kan daarmee dan 24 u leven zonder eten of vocht. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

34 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Het uitkippen! Een kuiken in een ei heeeft boven op zijn snavel een puntige verdikking, dit heet de ei-tand, waarmee het gaatjes om zo om zichzelf draaiend in de schaal kan pikken, dan beetje bij beetje zo de eischaal rondom van binnen aan te pikken om dan zo uit het ei te breken. Als het rondom rond een barst gemaakt heeft rekt het zicht met de pootjes uit, en het hoedje , langs de stompe kant van het ei (waar de luchtblaas was), komt los. Kuikens moeten warm hebben om op te groeien. Met een kloek in de buurt is dit nooit een probleem, want onder haar vleugels is het warm. Komt een kuiken uit een broedmachine, dan moeten we een warmteplaat of een warme lamp gebruiken om de kuikens warm te houden. Met een thermometer dat iets hoger boven het kuiken (ongeveer 3 tot 5 cm) in de kunstmoeder opgehangen is kan men precies weten hoe hoog de warmtelamp moet hangen. Begin met 37° de eerste week en laat de temperatuur elke week 3 graden zakken door de lamp hoger te hangen of door regeling met een thermothaat tot men een tempereatuur van 25°C bereikt. Licht is ook noodzakelijk om de diertjes regelmatig te laten eten en te slapen dit kan men regelen met een tijdschakelaar. R.A.Het Voerse Neerhofvzw

35 R.A.Het Voerse Neerhofvzw
Eén dags kuikens! R.A.Het Voerse Neerhofvzw

36 Het inwendige van een kip!
De eierstokken: Bij de hen zitten ze vol met kleine eicelletjes, die dag na dag loskomen. Soms legt ze, ongeveer om de 2 dagen, dit volgens sommige rassen, en als men haar niet forceerd. Een kip kan nooit meer eitjes leggen dan ze eicellen heeft. Men geeft in legbedrijven speciale voeding en men gaat met kunstlicht dagen maken van 23 uur.Dat scheelt elke 24 dagen een eitje meer. Zal de kip rustig leven, geef je geen extra licht in de winter, dan kan ze met een leeftijd van 8 jaar soms nog steeds enkele eitjes leggen. De maag: Deze heeft kleine steentjes nodig om het voer te kunnen malen.Kippen hebben geen gebit, zoals alle vogels, om dat te doen, dus malen ze de graantjes door de maag te laten samentrekken en als daar steentjes in zitten, dan gaat dat veel beter. De krop: Deze zit in de keel. Daarin wordt het voer een tijdje opgeslagen en voorgeweekt met kropsappen, voor deze naar de maag gaat.De krop kan soms gaan verstoppen als een kip bijvoorbeeld lang grasmaaisel eet of laat in de avond zal eten en te weinig water bekomt. De blaas: Dat heeft een kip niet want vogels plassen niet zoals wij dat kennen, maar op de mest vind je vaak witte streepjes, dat is de urine van de kip. R.A.Het Voerse Neerhofvzw


Download ppt "R.A.Het Voerse Neerhofvzw"

Verwante presentaties


Ads door Google