De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Korea en de Olympische Spelen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Korea en de Olympische Spelen"— Transcript van de presentatie:

1 Korea en de Olympische Spelen
Wijzer! Actueel voor groep 5 t/m 8

2 Koreaans geduld beloond
Pyeongchang. Het is nog even oefenen op de naam, maar we wennen er vast snel aan. Want in deze stad in Zuid-Korea (Azië) zijn de Olympische Winterspelen dit jaar. De hele wereld volgt de wintersporters die aan dit grote evenement meedoen. Elke vier jaar worden de Winterspelen in een ander land gehouden. Zuid-Korea wilde ze al in 2010 organiseren. Maar toen won Vancouver, in Canada. Vier jaar later ging het weer mis. Toen waren de Spelen in Sotsji, in Rusland. Maar Zuid-Korea bleef geduldig, en werd daarvoor beloond. Dit jaar kijkt de hele wereld wél naar Pyeongchang. Schrijfwijze van de Aardrijkskundige namen nog even checken door Noordhoff ahv Junior Bosatlas: PyeongChang (wijkt dus af van het logo, daarin is Chang met kapitaal), Noord-Korea, Zuid-Korea, Sotsji. Idem: Kim Jong-un. Regel 2 toegevoegd (Azië). Kinderen in groep 5 en 6 hebben dit zeker nog niet geleerd.

3 Noord-Korea en Zuid-Korea
Op het Koreaanse schiereiland zijn twee landen te vinden: Noord-Korea en Zuid-Korea. Dat is al zo sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat komt doordat de Amerikanen in 1945 het zuiden bevrijdden van de Japanners. De Russen veroverden het noorden. Zuid-Korea veranderde daarna in een democratie. Een beetje zoals de Verenigde Staten. Noord-Korea werd juist communistisch, zoals Rusland. De verschillen werden steeds groter. In 1950 brak er zelfs oorlog uit tussen Noord- en Zuid-Korea. Die oorlog duurde drie jaar. En vrede hebben ze nooit gesloten. De verschillen werden steeds groter.

4 Hendrik Hamel De beroemdste Nederlander in Zuid-Korea is Hendrik Hamel. Wij kennen hem nauwelijks. Maar voor de Koreanen was deze boekhouder heel belangrijk. In 1653 werkte Hendrik Hamel bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Door een scheepsramp kwam hij op een Koreaans eiland terecht. De baas van het eiland hield Hendrik gevangen. Pas na dertien jaar ontsnapte Hendrik. Hij schreef daarna alles op over dat vreemde land in Azië. Tot die tijd had niemand in Europa nog van Korea gehoord. Na Hendriks boek veranderde dat. En dat vinden Koreanen van nu heel bijzonder. Aanpassing zin 4: Verenigde Oost-Indische Compagnie. Svp check verschuiving tekst en plaats vh beeld. Regel 7 is niet duidelijk/logisch: Hendrik mocht daarom niet weg. Ik lees op internet dat de gouverneur van het eiland Hendrik gevangen hield. Zinnen gewisseld: De baas van het eiland hield Hendrik gevangen. Pas na dertien jaar ontsnapte hij. Hendrik schreef daarna alles op over dat vreemde land in Azië. Tot die tijd had niemand in Europa nog van Korea gehoord. Oorspronkelijke tekst: Niemand in Europa had ooit van Korea gehoord. Hendrik mocht daarom niet weg. Pas na dertien jaar ontsnapte hij. Hendrik schreef daarna alles op over dat vreemde land in Azië.

5 Woordenschat Wat betekenen deze woorden? Schiereiland Democratie
Scheepsramp

6 Wat weet je? Hoe vaak worden de Olympische Winterspelen gehouden?
Wie bevrijdden het zuidelijke deel van Korea in de Tweede Wereldoorlog? Hoe kon het dat Hendrik Hamel in Korea terechtkwam?

7 Wat vind je? Denk je dat Nederland ooit de Olympische Winterspelen zal organiseren? Leg uit waarom. Veel Koreanen vinden dat het zuiden en het noorden weer één land moeten worden. Vind jij dat ook? Leg uit waarom. Stel, je bent de eerste die de wereld kan vertellen over een onbekend land. Zou je daar dan eerst dertien jaar willen leven? Leg uit.

8 Kijkvraag 1 De leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, heeft alle macht in handen. Het is verboden om kritiek op hem te hebben. In dit filmpje hoor je daar meer over. Wat kan er gebeuren als je in Noord-Korea een foto van Kim Jong-un opvouwt?

9 Zelfregulering: maak een woordwolk
Bij de kijkvraag heb je veel gehoord over het leven in Noord-Korea. De mensen daar zijn niet vrij om te doen wat ze willen. Dat noemen we een dictatuur. Maak groepjes in de klas. Je gaat nadenken over het leven in de dictatuur Noord-Korea. Aan welke woorden denk je dan? Schrijf die op een groot vel papier op. Zo maak je een woordwolk. Na afloop vergelijk je jouw woordwolk met die van de andere groepjes.

10 Waarom heten de Spelen Olympisch?
Iedereen kent de Olympische Spelen. Maar waarom noemen we die zo? Dat heeft te maken met het oude Griekenland. Grieken geloofden in de god Zeus, en voor hem organiseerden ze elke vier jaar sportwedstrijden. Dat deden ze in de plaats Olympia. Daar komt dus de naam vandaan. De sporten zijn sinds die tijd wel behoorlijk veranderd. Bij de Zomerspelen doen ze nog wel een paar oude Griekse sporten. Zoals hardlopen en discuswerpen. Maar in Pyeongchang kunnen we nu kijken naar curling en ijshockey. Daar zouden die oude Grieken raar van hebben opgekeken!

11 Valsspelen met medicijnen
Je hebt vast van doping gehoord. Met doping bedoelen we verboden middelen die een sporter beter laten presteren. Het is dus valsspelen. Op de lijst met doping staan ook heel gewone medicijnen. Je moet als sporter dus goed opletten wat je slikt. Word je betrapt, dan mag je soms jaren niet meer meedoen. Sporters worden meestal bij verrassing gecontroleerd op doping. Hun bloed of urine wordt in een laboratorium getest. De sporter hoopt dan op een negatieve uitslag. Dat klinkt misschien gek, maar negatief betekent dat er geen doping is gevonden. En dat is dan dus wel weer heel positief!

12 Waarom is het in Korea zo laat?
Als jij van plan bent om alle sporten op de Winterspelen te volgen, moet je vroeg opstaan. Het is in Korea namelijk acht uur later dan bij ons. Dus als zij volop aan het sporten zijn, worden wij net wakker. Dat tijdsverschil komt doordat onze aardbol ronddraait. Door dat draaien, zien we de zon soms wel en soms niet. Dat maakt het verschil tussen dag en nacht. En dat is overal dus op een ander moment. Korea ligt heel ver naar het oosten. Daar zien wij elke dag de zon opkomen. Koreanen zien die zon dus veel eerder, vandaar dat hun dag ook eerder begint.

13 Woordenschat Wat betekenen deze woorden? Organiseren Laboratorium
Negatief

14 Wat weet je? In welke plaats werden bij de oude Grieken de eerste Olympische Spelen gehouden? Wat bedoelen we met doping? Korea ligt in een andere tijdzone. Als het in Korea 12 uur ‘s ochtends is, hoe laat is het dan in Nederland?

15 Wat vind je? Bij de Olympische Spelen zeggen ze wel eens: ‘Meedoen is belangrijker dan winnen.’ Ben jij het daarmee eens? Leg uit. Doping is een vorm van valsspelen. Bovendien is het soms ook nog gevaarlijk voor je lichaam. Zou jij als topsporter dan toch doping nemen? Leg uit. De wereld is verdeeld in allemaal tijdzones, van oost naar west. Best ingewikkeld. Snap jij waarom we niet gewoon overal één tijd kunnen gebruiken? Leg uit.

16 Kijkvraag 2 Snowboarden is tegenwoordig ook een Olympische sport. In dit filmpje hoor je meer over de manier waarop snowboards zo snel mogelijk kunnen gaan. Wat smeer je daarvoor op de onderkant van een snowboard?

17 Mediawijsheid: zoek de aftelklok
Er zijn honderden websites die over de Olympische Spelen in Pyeongchang gaan. Maar er is maar één officiële site. Hoe ontdek je nou welke dat is? Daar gaat deze opdracht over. Verdeel de klas over de computers die er zijn, of werk samen op het digibord. Drie hints: De officiële website is niet in het Nederlands geschreven. De naam van de stad die de Spelen organiseert, zit ook in de naam van de website. En er is een aftelklok op de site te zien. Dan weet je meteen hoe lang je nog moet wachten, voor het sportfeest begint.

18 Korea en de Olympische Spelen
Wijzer! Actueel voor groep 5 t/m 8


Download ppt "Korea en de Olympische Spelen"

Verwante presentaties


Ads door Google