De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Samen opvoeden: ouders en pedagogisch medewerkers

Verwante presentaties


Presentatie over: "Samen opvoeden: ouders en pedagogisch medewerkers"— Transcript van de presentatie:

1 Samen opvoeden: ouders en pedagogisch medewerkers
Wat zijn verschillen en overeenkomsten? Voeg hier een foto van de groep/het kindercentrum of een andere afbeelding in. Tekst in kleur vraagt om een actie. Deze presentatie bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk: Opwarmer Opvoeden in de kinderopvang ouders en kinderen samen in gesprek over opvoeden: waarom? Verschillen tussen ouders en pedagogisch medewerkers Opvoeden thuis: wat is er anders? Stellingen en casussen In de presentatie is steeds met een dia met de titel van het onderdeel aangegeven wanneer een nieuw onderdeel begint. Alle onderdelen in deze presentatie kunnen als optioneel beschouwd worden. Deze presentatie is gebaseerd op een eerdere presentatie die in een project van BOinK is ontwikkeld. Deze eerdere presentatie was grotendeels gebaseerd op het boek ‘Opvoeden op het kinderdagverblijf’ van Elly Singer (dit boek is binnen hetzelfde project ontwikkeld).

2 Welkom Zie de ouderavondhandleiding voor tips voor opwarmers.

3 Opvoeden in de kinderopvang
Onderdeel opvoeden in de kinderopvang

4 Opvoeden in de kinderopvang (1)
De kinderopvangondernemer draagt er in ieder geval zorg voor dat, rekening houdend met de ontwikkelingsfase waarin kinderen zich bevinden: op een sensitieve en responsieve manier met kinderen wordt omgegaan, respect voor de autonomie van kinderen wordt getoond en grenzen worden gesteld aan en structuur wordt geboden voor het gedrag van kinderen, zodat kinderen zich emotioneel veilig en geborgen kunnen voelen; Uitwerking van de opvoedingsdoelen van Marianne Riksen-Walraven die als basis dienen voor de Wet kinderopvang (IKK).

5 Opvoeden in de kinderopvang (2)
kinderen spelenderwijs worden uitgedaagd in de ontwikkeling van hun motorische vaardigheden, cognitieve vaardigheden, taalvaardigheden en creatieve vaardigheden, teneinde kinderen in staat te stellen steeds zelfstandiger te functioneren in een veranderende omgeving;

6 Opvoeden in de kinderopvang (3)
kinderen worden begeleid in hun interacties, waarbij hen spelenderwijs sociale kennis en vaardigheden worden bijgebracht, teneinde kinderen in staat te stellen steeds zelfstandiger relaties met anderen op te bouwen en te onderhouden;

7 Opvoeden in de kinderopvang (4)
kinderen worden gestimuleerd om op een open manier kennis te maken met de algemeen aanvaarde waarden en normen in de samenleving met het oog op een respectvolle omgang met anderen en een actieve participatie in de maatschappij.

8 Ouders en kinderopvang samen in gesprek over opvoeden: waarom?
Onderdeel ouders en kinderopvang samen in gesprek over opvoeden: waarom?

9 Ouders en kinderopvang samen in gesprek over opvoeden: waarom?
Verbetering van de kwaliteit van de opvang, want: Ouders worden zich bewust van het pedagogisch beleid en de pedagogische praktijk De organisatie maakt gebruik van het (pedagogisch) perspectief van ouders Er komt meer draagvlak voor werkwijzen en daarmee samenhangende regels Kinderopvang is goed voor kinderen wanneer de kwaliteit ervan goed is en samenwerking tussen ouders en opvang levert een bijdrage aan goede kwaliteit. Citaat Elly Singer – opvoeden op het kinderdagverblijf: “Goede kwaliteit begint met goede communicatie en samenwerking.”

10 Verschillen tussen ouders en pedagogisch medewerkers
Onderdeel verschillen tussen ouders en pedagogisch medewerkers

11 Verschillen tussen ouders en pedagogisch medewerkers
Sterke emotionele band Levenslang Een of enkele kinderen Broers en zusjes; familie Weten veel van elkaar, van vroeger, en hebben verwachtingen voor de toekomst Thuisomgeving die is ingericht voor volwassenen en kinderen Geen pedagogische opleiding Gezin en informele taakverdeling Pedagogisch medewerkers Warme persoonlijke relatie Kortdurend Groep kinderen Geen familie Weten niet zo veel van elkaar; voornamelijk wat ze onlangs samen gedaan hebben en gaan doen in de groep Speciaal voor kinderen ingerichte omgeving Professionele pedagogische opleiding Professionele organisatie met formele arbeidsvoorwaarden Verschillen tussen ouders en pedagogisch medewerkers zoals beschreven in het boek van Elly Singer (Opvoeden op het kinderdagverblijf).

12 Opvoeden thuis: wat is er anders?
Onderdeel opvoeden thuis: wat is er anders???

13 Opvoeden thuis: wat is er anders?
Voeg een foto in van een kind/kinderen in de thuissituatie Deze dia vormt een inleiding op een discussie over verschillen tussen thuis en op het kinderdagverblijf De discussie kan op gang gebracht worden door voorbeeldsituaties te noemen, bijvoorbeeld eten aan tafel. Hoe gaat dat thuis en hoe gaat dat in de kinderopvang? Blijven kinderen goed aan tafel zitten? Eten kinderen goed of juist niet zo goed? Hebben kinderen bepaalde voorkeuren? Etc.

14 Pauze van 10 minuten

15 Stellingen en casussen
Onderdeel stellingen & Casussen

16 Stellingen en casussen
Vraag: wat is je mening? Eens=groen briefje Oneens= rood briefje Een optie om invulling te geven aan de ouderavond is het voorleggen van stellingen om discussie op gang te brengen. Hierna volgen een aantal voorbeeldstellingen. Wanneer gekozen wordt voor het voorleggen van stellingen moeten van tevoren gedacht worden aan rode en groene briefjes om uit te delen aan de aanwezigen. De briefjes moeten gezien worden als een manier om de discussie op gang te brengen. Vaak liggen kwesties namelijk niet zo zwart wit. Een groen briefje moet dan ook gezien worden als een eens, omdat… of eens, maar… etc. NB. Er is geen juiste manier van opvoeden en dus ook geen juist antwoord op de voorbeeldstellingen. Aanwezigen kunnen uiteen gaan in kleinere groepjes. Er kan gekozen worden voor groepjes ouders, maar ook voor gemengde groepen waarin ouders/pedagogisch medewerkers en management vertegenwoordigd zijn.

17 ?? Stelling Uitgebreide slaaprituelen, zoals misschien
thuis, zijn tijd technisch niet mogelijk op het kinderdagverblijf ook al slapen kinderen daardoor minder goed. Dagopvang & gastouderopvang (0-4) ??

18 ?? Casus Een meisje bijt sinds kort
regelmatig andere kinderen. De pedagogisch medewerkers weten dat dit vaak enkel een fase is. Er zijn echter ouders die klachten hebben en willen weten om welk kind het gaat. De pedagogisch medewerkers respecteren de privacy van het kind en de ouders. Dagopvang & gastouderopvang (0-4) ??

19 ?? Stelling Klimmen en klauteren is goed voor kinderen
ook al betekent dit soms een geschaafde knie. Dagopvang, bso & gastouderopvang (0-12) ??

20 ?? Casus De pedagogisch medewerkers nemen ook
vaak de baby’s mee naar buiten. Voor baby’s die kruipen betekent dit vieze kleren. Dit hoort er nu eenmaal bij. Dagopvang & gastouderopvang (0-4) ??

21 Stelling Een zelfstandigheidscontract waarmee bepaald wordt dat kinderen na school alleen buiten mogen spelen kan vanaf 8 jaar standaard aan ouders aangeboden worden. Bso & gastouderopvang (4-12) ??

22 ?? Casus Een jongetje van drie-en-een-half is nog niet
zindelijk. Zijn ouders maken zich zorgen en zijn thuis begonnen met een andere aanpak. Ze willen dat deze aanpak ook op de opvang wordt toegepast. De pm’ers zijn echter van mening dat de huidige aanpak nog niet voldoende de tijd heeft gekregen en hebben tegen de ouders gezegd dat ze de nieuwe methode (nog) niet gaan hanteren. Dagopvang & gastouderopvang (0-4) ??

23 ?? Casus Het is een regenachtige herfstdag. Een mooi
moment om in regenjas bladeren te gaan verzamelen voor een knutselwerk rondom het thema Herfst. De pm’ers zien naar buiten gaan in de regen niet zitten dus ze blijven binnen. Dagopvang, bso & gastouderopvang (0-12) ??

24 Afspraken en evaluatie


Download ppt "Samen opvoeden: ouders en pedagogisch medewerkers"

Verwante presentaties


Ads door Google