De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dietrich Bonhoeffer ( )

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dietrich Bonhoeffer ( )"— Transcript van de presentatie:

1 Dietrich Bonhoeffer (1906-1945)

2 Gods genade is niet goedkoop Want wie Jezus volgt, volgt hem in kruis (1) en opstanding (2)

3 Goedkope genade: “mijn zonden worden toch wel vergeven…” Rom
Goedkope genade: “mijn zonden worden toch wel vergeven…” Rom. 6,1: “Hoe kun je nog ooit verder gaan met zondigen!” Genade is: God neemt iets weg (je zonden), God geeft je iets anders ervoor in de plaats (nieuw leven, in liefde/gehoorzaamheid). Anders gezegd: rechtvaardiging (HC 23), heiliging (HC 24).

4 Gedoopt in Christus (vers 4) = ik sterf met hem, ik sta op met hem
Gedoopt in Christus (vers 4) = ik sterf met hem, ik sta op met hem. Dan ben ik “dood voor de zonde” = ik ‘kan’ wel zondigen (kunnen als: in staat zijn tot), maar ik ‘kan’ niet meer zondigen (kunnen als: ik kan het niet meer ‘maken’!). Bonhoeffer: doorgaan met zondigen is “rechtvaardiging van de zonde in plaats van rechtvaardiging van de zondaar”.

5 Waterdoop = je bent (ongevraagd) één gemaakt met Jezus
Waterdoop = je bent (ongevraagd) één gemaakt met Jezus. Nu moet je dat ook geloven: dat je bent gestorven met Jezus, dat je met Jezus opstaat. Bonhoeffers boek “Navolging”: geen theoretische theologie, maar doorleefd geloof, een puur geloofsgetuigenis tot onze bemoediging!

6 Leerzaam voor gereformeerd gelovigen
Leerzaam voor gereformeerd gelovigen. Gevaar van ‘goedkope genade’: heb je echt berouw, wil je echt van die zonde bevrijd worden? Als je Gods genade ontvangt, kun je niet onveranderd blijven. Gods genade is kostbaar: kostbaar omdat ze je het leven kost; en genade omdat ze je pas zo het leven schenkt (Bonhoeffer). Kostbaar ook “omdat voor een christen niet goedkoop kan zijn wat voor God duur is.”


Download ppt "Dietrich Bonhoeffer ( )"

Verwante presentaties


Ads door Google