De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Evidence-based practice in logopedische stages: studenten aan het woord Bea Spek, Inge Wijkamp, Margreet Wieringa-de Waard, Cees Lucas, Nynke van Dijk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Evidence-based practice in logopedische stages: studenten aan het woord Bea Spek, Inge Wijkamp, Margreet Wieringa-de Waard, Cees Lucas, Nynke van Dijk."— Transcript van de presentatie:

1 Evidence-based practice in logopedische stages: studenten aan het woord
Bea Spek, Inge Wijkamp, Margreet Wieringa-de Waard, Cees Lucas, Nynke van Dijk – NVMO Congres 2014

2 Take home message Om integratie van evidence-based practice (medicine) in de klinische besluitvorming bij studenten te bewerkstelligen, moet de vertaalslag naar de praktijk expliciet worden gemaakt voor studenten: Duidelijk moet zijn hoe evidence-based practice eruit ziet in de dagelijkse klinische praktijk

3 onderzoeksvragen Zien studenten hun opleiders in het werkveld als rolmodellen met betrekking tot evidence-based werken? Beïnvloedt het gedrag van de opleiders de houding van studenten tegenover evidence-based werken? Wordt evidence-based practice ‘meegenomen’ in de socialisering van de student?

4 Achtergrond Evidence-based practice: 3 onderdelen 5 cyclische stappen
Stage: opleider als rolmodel socialisatie probleemgestuurd theorie en praktijk Gebaseerd op Bandura’s Triad of human functioning

5 Methode kwalitatieve, exploratieve focusgroepstudie, NVMO-ERB
convenience sampling: alle 80 3e en 4e jaars studenten die op stage waren laatste weken van de stage 32 aanmeldingen: 4 focusgroepen onbekende moderator en observant 5 centrale vragen: hoe ervaar jij EBP op je werkplek? Welke ondersteuning krijg je van je opleider mbt. EBP? Welke ondersteuning had je willen hebben? Zie je je opleider als een rolmodel mbt. EBP? Ben je anders gaan denken over EBP tijdens je stage?

6 Start stage veel vanuit formeel curriculum
ik wilde alles uitzoeken daar, dus ik had ook na de eerste dag dat ik het ging opzoeken enzo, wat de beste behandeling is. En als ik daar mee aankom of zo, dat ik iets heb gelezen, nou dan is het meer van, ja, ga jij maar behandelen in plaats van de hele tijd lezen (student 1e FG) 

7 Verwachtingen maar ik zie haar nooit achter de computer in een databank zoeken (student 2e focusgroep) Ik heb nog nooit een PICO-vraag in het wild gezien (student 1e focusgroep) zij moeten het puur dan op Pubmed of inderdaad doen ze het op Google wat eigenlijk niet mag (student 2e focusgroep)

8 Kloof? Ze kijken een aantal keer van nou gaat het wel goed, wordt er wel resultaat behaald….ik zie niet dat ze echt bewust met eh, evidence bezig zijn (student 2e focusgroep) Weet wel dat ze heel veel op basis van ervaring doet, maar ze laat niet blijken in hoeverre ze iets op wetenschappelijke literatuur doet of ik zie ze niet zelf in databanken zoeken (student 2e focusgroep)

9 Emoties Maar ja, ik ben stagiair, dus ik kan er niet zo veel van zeggen. Maar het zijn wel dingen waarvan ik ja, dan zit ik wel van ja, waar begin je aan en zoek dan inderdaad gewoon evidentie voor de beste behandeling voor deze patiënt, in plaats van zo te beginnen …..dan ja, een beetje, ja.. dat stoort me wel (student 1e focusgroep) Maar dat vind ik dus best wel, ja ik vind dat niet eh, niet echt verantwoord, dus je weet niet waar je mee bezig bent. En ja, dat vind ik niet zo leuk (student 1e focusgroep)

10 Reactie (identification): of aanpassen aan cultuur
Ja kijk, ik ben zelf: als ik kan vinden waar ik bij kan en het goed is, dat vind ik het hartstikke leuk en ik interesseer me ook heel erg in de medische wereld, maar als ze het niet wil, dan heb ik wel zo iets van, ik schuif het aan de kant (student 1e focusgroep) nou dat ga je in de praktijk natuurlijk nooit doen …..ik weet dat daar geen tijd voor is (student 2e focusgroep) Zo doen ze dat hier Shuval & Adler 1980 Social Science and Medicine 14A: 5-14

11 Reactie: afwijzen van cultuur
ik het ook belangrijk vind dat het op grond van evidentie behandeld wordt en niet alleen op gevoel, want gevoel is niet altijd juist (student 1e focusgroep) Ja, ik zie het vooral als uitdaging eigenlijk. Vooral nu binnen m’n stage heb ik zelf de EBP opgezocht, omdat ik voor mezelf een uitdaging ook, omdat ik ehm, universitaire achtergrond heb en daar wel, en daar gaat het allemaal wel wat dieper in op de stof dan dat hier gebeurt (student 1e focusgroep)

12 De gekleurde bril Studenten verwachten bepaalde zaken te zien in de praktijk: shock of practice* Bovendien wordt dat wat ze zien in de praktijk geïnterpreteerd vanuit hun verwachtingen vanuit het formule curriculum: de gekleurde bril Het formele curriculum focust in toetsing op kennis en vaardigheden mbt het deel evidence Mede daardoor: miskennen studenten de rol van klinische expertise én zien EBP niet terwijl dat mogelijk wel plaats vindt * Godefrooij, Diemers & Scherpbier 2010 BMC Medical Education 10:28

13 Formeel curriculum moet aandacht besteden aan:
het managen van verwachtingen het managen van emoties het trainen van opleiders mbt expliciteren van gedrag: waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe?

14 Vragen? Opmerkingen? Dank b.spek@pl.hanze.nl b.spek@amc.uva.nl
Dr. Martijn de Groot Drs. Anneke Beetsma Drs. Ida Miedema Drs. Ellen te Pas


Download ppt "Evidence-based practice in logopedische stages: studenten aan het woord Bea Spek, Inge Wijkamp, Margreet Wieringa-de Waard, Cees Lucas, Nynke van Dijk."

Verwante presentaties


Ads door Google