De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Lotgenoten Bijeenkomst 9.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Lotgenoten Bijeenkomst 9."— Transcript van de presentatie:

1 Lotgenoten Bijeenkomst 9

2 Welkom! Welkom! Welkom!

3 Oh, ja! Vorm groepjes van 3-4 personen
Wat herinner je je van de vorige bijeenkomst? Wat herinner je je van het thema? Het lot bepaalt wie rapporteert.

4 Uitwisselen van informatie
Zijn er ontwikkelingen in het verloop van je ziekte? Wat ging er goed de afgelopen periode en wat ging er minder. Wat is het leukste dat je de afgelopen periode hebt gedaan/beleefd. En hoe ben je omgegaan met mogelijke minder positieve ervaringen.

5 Tips en adviezen Wat heb je meegemaakt waar de andere deelnemers wellicht hun voordeel mee kunnen doen. Adviezen ten aanzien van de ziekte. Tips om met de ziekte om te gaan. Iets wat je gelezen hebt of op tv hebt gezien. Tips voor uitjes die geschikt zijn. Mooie films, muziek, (luister-)boek, tentoonstellingen, enz.

6 Pauze!

7 We doen de beproefde oefeningen om het brein weer fris te maken
Bewegen met Jan We doen de beproefde oefeningen om het brein weer fris te maken

8 Valideren en lastige mensen
Niet iedereen reageert even tactvol in contact met een Parkinsonpatiënt.

9 Valideren “Je kunt nog heel oud worden met Parkinson”
“Oh, je hebt Parkinson, ik ben zelf drie weken uit de running geweest door een hardnekkige griep”. “Mijn oom heeft ook Parkinson, die overwintert altijd in Spanje, dan heeft hij er minder last van”

10 Valideren Het zijn misschien goed bedoelde reacties, onhandig, soms gênant, en je zit er niet echt op te wachten. Liever zouden we een wat meer meelevende reactie willen: Ik heb er over gelezen, het is gewoon een rotziekte. Wat een lot, dat verdient toch niemand. Ik zie hoe goed je ermee omgaat, als ik je op enige manier kan helpen, doe ik het graag.

11 Valideren Valideren is het vermogen emotioneel met de ander mee te gaan, zonder te proberen zijn/haar richting te veranderen. Voor valideren moet je je kunnen verplaatsen in de ander. Niet met oplossingen komen Nier er overheen gaan Niet ongepast positief zijn

12 Regels voor valideren Luister naar wat er gezegd wordt
Luister naar de (onderliggende) emotie: Bang, Boos, Bedroefd, Blij (de 4 B’s). Luister naar de behoefte die wordt uitgedrukt en verwoord die. Toon begrip. Leef je in in de positie van de ander.

13 Valideren oefening Groepjes van 2 (of 3)
Persoon A vertelt kort een vervelende situatie die hem/haar is overkomen. Persoon B reageert daarop door te valideren. Wissel van rol.

14 Omgaan met lastige mensen
Niet iedereen reageert op een gepaste manier. Sommige mensen zijn gewoon lastig in de omgang. Hoe ga je daar mee om?

15 Standpunt herhalen De ‘kapotte grammofoonplaat’ techniek.
Als iemand blijft aandringen met een verzoek dat je wilt weigeren, blijf je (ijzerenheinig) je antwoord herhalen.

16 De bal terugspelen Dit is een goede manier om met nieuwsgierige of opdringerige mensen om te gaan. Je reageert op de vraag van de ander met een nietszeggend antwoord en stelt vervolgens een wedervraag.

17 De schuimrubber methode
Als iemand je offensief of zelfs agressief benadert, dan heb misschien de neiging om daarop te reageren door ofwel je te laten intimideren (je trekt je terug) ofwel door terug te vechten (je wordt boos en de situatie escaleert). Je kunt ook anders reageren. Als iemand een tirade begint, luister er dan gewoon naar, zonder je op te winden. Als de donderbui voorbij is zeg je “dank je wel, het is mij nu een stuk duidelijker”. En je loopt rustig weg. Voor de agressor een moment van frustratie en schaamte en wellicht gedraagt hij zich de volgende keer anders.

18 Het gesprek afsnijden Als iemand een vervelend of provocerend gesprek aangaat dan kun je hem met een neutrale opmerking de pas afsnijden. De techniek is geschikt voor al te nieuwsgierige mensen, onruststokers, bemoeiallen, en klagers.

19 Van onderwerp veranderen
Als je niet wilt ingaan op het gespreksonderwerp van een lastige persoon, dan kun je ook gewoon van gespreksonderwerp veranderen. Vaak is dat voldoende en heeft de lastige persoon door dat je niet geïnteresseerd bent in zijn/haar verhaal.

20 Hoe zou je reageren? Slechte luisteraar Bemoeial
Agressieve of boze mensen Bullebak Arrogante mensen Betweters

21 Terugblik Wat ga je, van wat je vandaag hebt gehoord, geleerd, nog déze week gebruiken? Waar zou je nog meer van willen weten? Als je een en ander wilt teruglezen log dan in op en kies in het menu ‘Parkinson houd je aandacht erbij’.

22 Tot de volgende keer ! Donderdag
Jan de Groot Henk Torreman


Download ppt "Lotgenoten Bijeenkomst 9."

Verwante presentaties


Ads door Google