De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Toolbox Gevaarlijke stoffen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Toolbox Gevaarlijke stoffen"— Transcript van de presentatie:

1 Toolbox Gevaarlijke stoffen

2 Wat is een gevaarlijke stof?
Elke stof is giftig, enkel de omstandigheden bepalen of het gevaar zich zal uiten (Paracelsus ) Eigenschappen van een stof: “Gewoon” Zuur / loog Oplosmiddel Kankerverwekkend Schadelijk voor DNA Schadelijk voor vruchtbaarheid Biologisch Brandbaar Explosief Radioactief Zet een aantal gevaarlijke stoffen uit uw bedrijf op tafel. Zet er ook water bij. Verwijs naar de uitspraak van Paracelsus, die zei dat iedere stof in principe gevaarlijk is, afhankelijk van de dosering. Als je bijvoorbeeld meer dan 7 liter water in 1 keer inneemt kun je er aan dood gaan.

3 Hoe kun je een gevaarlijke stof herkennen?
Check het etiket Laat een product uit bedrijf zien en vraag wat de belangrijkste informatie op het etiket is/betekent? Plak de foto van dit product (etiket met gevaarssymbolen) in deze dia.

4 Etiketten Wat betekent het etiket?
Wat voor informatie geeft een etiket? Wat betekenen H- en P-zinnen? Gevaarssymbolen, R- en S-zinnen of H- en P-zinnen H- of R- zinnen over het gevaar P- of S- zinnen over de maatregelen R- en S-zinnen Etiketten van stoffen en mengsels (preparaten) hebben het doel de gebruiker te informeren over de gevaren van het product en de te nemen veiligheidsmaatregelen. Het etiketteringssysteem is op dit moment in een overgangsfase. De regels afkomstig uit de Stoffenrichtlijn (Wet milieugevaarlijke stoffen) worden vervangen door de regels uit REACH en het GHS, Global Harmonized System. LET OP: R- en S-zinnen kunnen nog op producten staan die voor juli 2015 geleverd zijn.

5 Gevaarsymbolen Vraag deelnemers wat deze gevaarsymbolen betekenen.
corrosief explosief giftig ontvlambaar irriterend, sensibiliserend, schadelijk oxiderend lange termijn gezondheidsgevaarlijk gassen onder druk gevaarlijk voor het aquatisch milieu Vraag deelnemers wat deze gevaarsymbolen betekenen. LET OP: symbolen links betreft fysische gevaren, symbolen rechts in blok zijn gezondheidsgevaren LET OP: duidelijk vermelden dat symbool lange termijn schadelijk en giftig stoffen betreft met meest ernstige gezondheidsrisico’s

6 Werkplekinstructiekaart (WIK)
Wat kun je met een werkplekinstructiekaart? Deze dia alleen als er WIKS in uw bedrijf aanwezig zijn.

7 Blootstelling Inademen (damp, gas, kleine stofdeeltjes)
Inslikken (eten, roken) Via de huid (aanraken, spatten) 8) Wat is het belangrijkste risico van jullie onderzochte stof? Methoden voor vaststelling Het blootstellingsniveau kan worden bepaald door onder meer: metingen door een deskundige; onderbouwde schattingen (bijvoorbeeld met gevalideerde computermodellen zoals de Stoffenmanager die biedt); vergelijkingen met meetresultaten van vergelijkbare situaties door een deskundige. Werkgevers mogen zelf een methode kiezen. Advies over de toe te passen methode is te verkrijgen bij gespecialiseerde arbo-adviesbureaus of bij arbodiensten. De uitkomst van de blootstellingsbeoordeling moet worden vergeleken met één van de volgende waardes: een wettelijke grenswaarde; een zelf afgeleide gezondheidskundige waarde. Of de eigen situatie moet worden vergeleken met een overeenkomstige bedrijfssituatie, waarvoor een veilige werkwijze is vastgesteld. Als de blootstelling na deze vergelijking hoger blijkt te zijn dan de grenswaarde, is er sprake van een onvoldoende beheerste situatie en moeten direct maatregelen worden genomen. Blootstellingsroute Een gevaarlijke stof kan op verschillende manieren in het lichaam komen. Dit kan door het inademen van verontreinigde lucht, maar ook door opname van de stof door de huid of door het inslikken van de stof. Dit laatste kan ook onbewust gebeuren, door eten, roken en drinken met vieze handen. Daarom moet bij het bepalen van het blootstellingsniveau niet alleen uitgegaan worden van inademing, maar ook rekening gehouden worden met andere blootstellingsroutes

8 Ernstige gevolgen Hoe ernstig hangt af van:
de schadelijkheid van de stof voor de gezondheid de hoeveelheid waaraan je wordt blootgesteld hoe lang je eraan wordt blootgesteld Let op: er zijn stoffen die pas na een langere tijd (ernstige) effecten kunnen hebben (bv asbest, oplosmiddelen) Er zijn chemische stoffen die, als u ermee in lichamelijk contact komt zowel op het lichaam of door inademing/inslikken geen direct effect geven. Echter deze stoffen werken latent, dat wil zeggen dat zij pas effecten geven na langere tijd, soms pas na jaren: denk maar eens aan asbest.

9 Wat kun jezelf doen? Voordat je begint Tijdens het werk Hygiëne
Vraag aan de groep en schrijf de gezamenlijke afspraken op een flipover.

10 Wat kun jezelf doen? 9) Pas je de bovenstaande maatregelen toe?
Wees voorbereid! Lees het etiket en volg de instructies op Raadpleeg de gevarenkaart Bij twijfel: raadpleeg je leidinggevende !! Is de stof te vervangen door een minder gevaarlijke stof? Voorkom een blootstelling! Verpakking sluiten indien niet in gebruik Maak indien nodig gebruik van afzuiging en/of ventilatie De voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken Werk hygiënisch! Niet eten, drinken en roken op de werkplek Handen wassen bij het verlaten van de werkplek (vóór eten, drinken/pauze) Verkleden bij het verlaten van de werkplek 9) Pas je de bovenstaande maatregelen toe?

11 Hulp nodig? Bespreek het met je leidinggevende en neem eventueel contact op met jullie preventiemedewerker Raadpleeg een Verbetercoach


Download ppt "Toolbox Gevaarlijke stoffen"

Verwante presentaties


Ads door Google