De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bron afbeelding: moederdag.net

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bron afbeelding: moederdag.net"— Transcript van de presentatie:

1 Bron afbeelding: moederdag.net
Maken bloemen mensen blij? Daarover hebben jullie daarnet jullie mening gegeven. Luister mee naar het verhaal van de bloemenplukkers uit het Zuiden. Wanneer je iemand wil bedanken, proficiat wensen, troosten, verwennen, bezoeken ….. geven we graag een boeket bloemen. Deze bloemen kopen we in de bloemenwinkel, of markt of in de supermarkt.. Waar komen deze bloemen vandaan? Blije bloemen

2 Bron afbeelding: www.dewereldmorgen.be
Voor de zon opkomt, staat Juanita op! Ze wil haar moeder zeker nog een knuffel geven, voor ze naar het werk vertrekt. Juanita’s moeder werkt op een bloemenplantage: daar plukt en sorteert ze elke dag honderden bloemen. Haar werkdag duurt soms van zonsopgang tot zonsondergang. Als de bloemen bloeien, moet er veel geplukt worden. Vaak is haar moeder nog een beetje moe voor ze op pad gaat. Juanita maakt een kopje koffie voor haar moeder en tovert zo een glimlach op haar gezicht.

3 Bron afbeelding: www.dewereldmorgen.be
Vandaag voelt Rosa, Juanita’s moeder zich heel moe. Ze weten allebei waarom .. Sinds enkele dagen hoest Rosa vaak, ook ‘s nachts. Door de lange werkdagen heeft ze geen tijd om naar de dokter te gaan. Ze durft het ook niet aan haar baas te vragen of ze naar de dokter mag gaan. Stel je voor dat ze dan niet meer mag blijven werken! Juanita en Rosa eten elke dag een appelsien om te genezen … helaas, de hoest blijft. Rosa hoest het vaakst als ze aan het werk is, meestal nadat de man met de pesticide is langs geweest. Om zoveel mogelijk bloemen te beschermen tegen ongedierte, worden ze met pesticide bespoten.

4 Bron afbeelding: www.blijebloemen.be
Wanneer de bloemen zijn bespoten, zetten de meeste plukkers een masker op. Dat houdt de meeste giftige of ongezonde dampen tegen. Rosa houdt niet van het masker: na enkele uren druppelen zweetdruppels van haar gezicht en jeukt het overal. Ze heeft niet veel keuze, want ze hoest al zo vaak.

5 Bron afbeelding: www.dewereldmorgen.be
Gelukkig kan ze vandaag binnen werken: ze moet honderden rozen in boeketjes samenbinden! De mooie boeketjes zullen dan eerst per vrachtwagen, daarna met het vliegtuig naar Europa vliegen. Rosa droomt ervan Juanita op haar verjaardag te verrassen met een mooi boeket: daar zal ze nog heel veel voor moeten werken …

6 Bron afbeelding: www.befair.be
Rosa’s buurvrouw vertelde over een bloemenplantage waar de pluksters wel pauze kregen en waar geen pesticide werd gespoten. De vrouwen die er werken, krijgen genoeg loon om iets extra’s te kopen. Rosa zou dan een jurk of schoenen voor Juanita kunnen kopen! En ze zou niet meer zo hoesten!

7 Bron afbeelding: www.fairtradebelgium.be/© Richard Thomas
De bloemen die op deze plantage werden geplukt zijn ‘Fair Trade bloemen’. Je herkent ze aan een speciaal etiket.


Download ppt "Bron afbeelding: moederdag.net"

Verwante presentaties


Ads door Google