De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Agenda Ervaringen met pilots

Verwante presentaties


Presentatie over: "Agenda Ervaringen met pilots"— Transcript van de presentatie:

1

2 Agenda Ervaringen met pilots
Voorstel en context uitzonderingsbepaling in Situatie tot vaststelling uitzonderingsbepaling Vooruitblik

3 Uitzondering vrijwilligers maritieme archeologie
Algemeen Via landelijk overleg met koepels Lessen pilots meenemen Aansluiten bij uitzondering voor vrijwilligers op land. Aanvulling op Besluit Erfgoedwet Archeologie (BEA) 2e helft 2018

4 Uitzondering vrijwilligers maritieme archeologie
Voor wie? Verenigingen die het behouden en beoefenen van archeologie als statutair doel hebben. Aandachtspunten: -> rol koepels ten opzichte van afdelingen/duikgroepen -> rechtsvorm van veel duikgroepen Hoe? Door middel van samenwerkingsovereenkomst met RCE onder de in het BEA te noemen voorwaarden.

5 Uitzondering vrijwilligers maritieme archeologie
Waarvoor? De uitzondering heeft betrekking op het ter identificatie van de bodem meenemen van voorwerpen of het van de bodem meenemen van voorwerpen die acuut bedreigd worden. Een opgraving die verder gaat mag alleen plaatsvinden op die locaties waar een negatief selectiebesluit genomen is door het bevoegd gezag.  

6 Uitzondering vrijwilligers maritieme archeologie
Onder welke voorwaarden? Meegenomen voorwerpen moeten worden overgedragen aan de eigenaar (provincie, rijk of gemeente). De uitzondering heeft geen betrekking op (voorbeschermde) rijks- provinciale of gemeentelijke monumenten. Voorwaarde voor wat betreft de Noordzee is dat het vaarplan vooraf is gemeld aan de Kustwacht. Het melden, rapporteren, documenteren en conserveren van vondsten (art. 5.6 en Erfgoedwet) is verplicht (idem land). Uiteraard moeten alle reguliere voorschriften die betrekking hebben op de gang van zaken op en onder water, bijvoorbeeld m.b.t. het duiken in vaargeulen, worden nageleefd.

7 Uitzondering vrijwilligers maritieme archeologie
Randvoorwaarden en lessen uit de pilots Laagdrempelig melden moet goed werken Duidelijke aanspreekpunten Meldingen moeten ook echt worden gedaan Wanneer iets grijs gebied is er juist wel over praten Erkenning is belangrijk

8 Uitzondering vrijwilligers maritieme archeologie
En tot die tijd? Vanaf 1 juli 2017 zal er door de RCE, vooruitlopend op nieuwe regelgeving, niet worden gehandhaafd op het niet bezitten van een certificaat door vrijwilligers in de maritieme archeologie. Mits de overige wettelijke voorschriften (bijvoorbeeld ten aanzien van het melden van vondsten) worden nageleefd en gehandeld wordt in de geest van de uiteindelijke uitzondering. Op deze voorschriften wordt uiteraard wel gehandhaafd. Mogelijk alvast samenwerkingsovereenkomsten.


Download ppt "Agenda Ervaringen met pilots"

Verwante presentaties


Ads door Google