De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een bouwfysisch en/of –technisch probleem

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een bouwfysisch en/of –technisch probleem"— Transcript van de presentatie:

1 Een bouwfysisch en/of –technisch probleem
Bouwpathologie docent Menr. Gijsemans 2 MAK Jolien De Vos academiejaar

2 Een bouwfysisch en/of –technisch probleem,
Voor deze opdracht ben ik op zoek gegaan naar een bouwfysisch probleem en vond al snel één in de buurt. Vochtproblemen zijn één van de meeste problemen die in woningen voorkomen en schrijf hierover mijn verslag. De woning is gebouwd in 1990 en heeft een tijd geleden last gekregen van vochtige muren. Deze hebben al een paar gevolgen gekregen, maar het probleem is nog niet bestreden.

3 Ligging & bereikbaarheid pand
Matrouwstraat 57, 9661 Parike - Brakel BEREIKBAARHEID - AUTO Dicht gelegen bij: Lierde min. Brakel min. Geraardsbergen - 13 min. Zottegem min. Ronse min. Oudenaarde min. BEREIKBAARHEID - FIETS Dicht gelegen bij: Lierde min. Brakel min. Geraardsbergen - 24 min. Zottegem min. Ronse min. Oudenaarde - 1u22 min.

4 beschrijving Vochtige muren
Door het grondwater die zich onder de muren bevindt, wordt langs de poriën van de stenen vocht omhoog gezogen. In deze situatie is dit al tot op een halve meter te zien. Dit grondwater bevat sulfaten en nitraten, hierdoor worden er sporen op de muur nagelaten. Een andere oorzaak hier in deze situatie is de slechte condensatie. Deze 2 oorzaken van vochtige muren ga ik bespreken.

5 Fotografische vaststelling

6 De oorzaken die zich in deze situatie bevinden zijn:
DIAGNOSE De oorzaken die zich in deze situatie bevinden zijn: opstijgend vocht condensatie

7 Symptomen van de vochtige muren
Wat zijn de symptomen? Opstijgend vocht -> Vochtplekken beneden aan de grond Condensatie vocht -> vochtplekken in hoeken en randen (kleine zwarte schimmelplekken)

8 Gevolgen van de vochtige muren
Wat zijn de gevolgen van vochtige muren? Plinten zijn allemaal afgebroken en om deze reden weg gehaald Behang is losgekomen en is vervolgens ook weg gehaald

9 HOE KRIJG IK DIT? DOOR WELKE FACTOREN KRIJG IK DEZE 2 VOCHTPROBLEMEN?
Opstijgend vocht Doordat de muur in contact komt met grondwater. Condensatie vocht Dit komt door het produceren van vochtige lucht door de mens in de woning. Voorbeelden: douchen, koken, poetsbeurt, ademen, zweten, .. Deze vochtige lucht stapelt zich vervolgens op en wanneer deze een lange tijd in de ruimte aanwezig blijft, gaat ze zich vervolgens op de plafonds, muren en andere zaken zetten en ze aantasten.

10 Voorstel tot Oplossing
Stap 1: grondige analyse maken om vervolgens een juiste diagnose te kunnen stellen dit kan je best laten doen door een vochtspecialist. Deze persoon kan snel de oorzaak van de vochtproblemen achterhalen. Hij zal de vochtproblemen bestrijden op basis van de oorzaak van de problemen, en niet op basis van de symptomen. Stap 2: probleem bestrijden op basis van de oorzaak Opstijgend vocht Slechte condensatie

11 Vermijden van opstijgend vocht
HOE VERMIJD IK OPSTIJGEND VOCHT? de binnenmuur mag niet in contact komen met het grondwater

12 Vermijden van opstijgend vocht HOE?
HOE VERMIJD IK DAT DE MUUR IN CONTACT KOMT MET GRONDWATER? de binnenmuur van de ondergrond afschermen door middel van een waterkerende folie (= niet altijd haalbaar)

13 Vermijden van vochtcondensatie
HOE VERMIJD IK VOCHTCONDENSATIE? vochtige lucht in de woning aanzuiveren met droge lucht door middel van luchtcirculatie en ventilatie. Deze ventilatie zal ervoor zorgen dat de vochtige lucht in de woning plaats maakt voor droge lucht. Op die manier kan de vochtige lucht de muren en plafonds in de ruimte niet meer aantasten. Een goede luchtcirculatie voorkomt condens, natte muren, muffie, ongezonde lucht en schimmels in huis.

14 Vermijden van vochtcondensatie
HOE? HOE ZUIVER IK DE VOCHTIGE LUCHT AAN MET DROGE LUCHT? HOE doe ik dit in KLEINE RUIMTES? ventilatieroosters aanbrengen in de muren, die je op gepaste momenten kan openen en sluiten. een ventilator HOE doe ik dit in GROTE RUIMTES? degelijk ventilatiesysteem instaleren

15 Vermijden van vochtcondensatie
PRODucten ventilatierooster ventilatiesysteem

16 ONDERKAPPEN / ONDERZAGEN
TECHNIEKEN voor het Bestrijden van opstijgend vocht VOORDELEN NADELEN INJECTEREN Vlugge en minder ingrijpend werk als onderkappen/onderzagen Langere droogtijd Last van nitraten en sulfaten Minder zekerheid op volledige waterdichtheid ONDERKAPPEN / ONDERZAGEN Korte droogtijd Grotere zekerheid minder schade Geen last meer van nitraten en sulfaten Langere werktijd Injecteren Onderkappen/onderzagen

17 TECHNIEKEN voor het Bestrijden van opstijgend vocht
Injecteren Onderkappen/onderzagen

18 geschreven door “vochtadvies”
Artikel geschreven door “vochtadvies” OPSTIJGEND VOCHT BESTAAT NIET Persbericht Opstijgend vocht bestaat niet !! Na grondig wetenschappelijk onderzoek van bouwwerken in de Benelux, tussen 0 en jaar oud komen we tot een eenduidige conclusie: ‘opstijgend vocht’ bestaat niet! Na duizenden klachten van eigenaars, die hun woning lieten injecteren tegen het zogenaamde ‘opstijgend vocht’, werden de gestelde problemen niet opgelost na de voorgestelde ingrepen en na de voorgestelde droogtijd. Na grondig onderzoek blijkt dat de juiste oorzaken helemaal geen opstijgend vocht waren. Er is nog steeds geen enkele woning gevonden waar ‘opstijgend vocht’ voorkomt. Als het probleem telkens niet opstijgend vocht was, dan is het logisch dat het injecteren tegen opstijgend grondvocht als oplossing ook niet kan werken. Is het injecteren tegen opstijgend grondvocht dan pure oplichting of gewoon onwetendheid? Laat ons aannemen dat de meeste aannemers hierover onwetend zijn. Ondertussen had er wel een belletje moeten gerinkeld hebben, als de klachten van de eigenaars blijven aanhouden. Wat zijn dan wel mogelijke oorzaken van de vochtproblemen? Na grondige analyse van woningen zijn er diverse oorzaken mogelijk die wel allemaal de zichtbare en voelbare vochtschade meebrengen. Na uitsluiting van een aantal parameters komt men meestal wel snel tot een juiste oorzaak van de gestelde vochtproblemen. Eerst moet men het verlies op de aan- en afvoerleidingen nakijken, vervolgens moet het verhaal gekend zijn achter de oorzaken, waar is het begonnen, onder welke omstandigheden (weer, onweer, werken, omgevingswerken, enz.). Vervolgens moet men van beneden naar boven meten in de volledige woning en alles in kaart brengen. Aansluitend brengt een doorsnedetekening met aanduiding van de mogelijke aanwezige waterkeringen en vloerniveaus binnen en buiten snel duidelijkheid. Met een gezonde dosis logica wordt het snel duidelijk, wat symptoom, gevolgschade of de oorzaak is. ‘Opstijgend vocht’ is duidelijk een mythe maar geen realiteit. Meer weten? Kijk op voor het handboek “Waterdichting-, vocht- en condensatieproblemen” Eddy H. J. Cruysberghs Bouwkundig adviseur - Bouwpatholoog Gediplomeerd deskundige – Expert Forensisch technisch expert Vochtexpert

19 geschreven door “vochtadvies”
Artikel geschreven door “vochtadvies” Eigen mening artikel Soms wordt er inderdaad licht overgegaan over de oorzaak van het vochtprobleem. Als snel zegt men “opstijgend vocht”, terwijl dit niet het probleem blijkt te zijn. Daarom is er meer aandacht nodig voor de symptomen, schade en oorzaak. De vakmannen die deze problemen dienne op te lossen moeten meer kennis verwerven om deze problemen te kunnen onderscheiden, zodat deze irritante problemen voorgoed kunnen worden opgelost.

20 bronnen


Download ppt "Een bouwfysisch en/of –technisch probleem"

Verwante presentaties


Ads door Google