De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

We bekijken eerst gezamenlijk een introductiefilmpje

Verwante presentaties


Presentatie over: "We bekijken eerst gezamenlijk een introductiefilmpje"— Transcript van de presentatie:

1 We bekijken eerst gezamenlijk een introductiefilmpje
De Kringloop van Water We bekijken eerst gezamenlijk een introductiefilmpje

2 De Kringloop van Water Hoe werkt deze PowerPoint?
Je werkt zelfstandig door de dia’s Je beantwoord de vragen op het vragenblad Je bestuurd de PowerPoint met de muis (niet met enter!) In de dia’s vind je rechts onderin een regenwolk die je, door erop te klikken, naar de titelpagina brengt. Klik op het mannetje rechts om verder te gaan!

3 De Kringloop van Water Water is altijd in beweging. Als je het water zou volgen zul je merken dat het water altijd weer in de zee terecht komt. Dit noemt men een kringloop. Door zonnewarmte verdamt voornamelijk boven de oceanen en grote zeeën veel water (in de vorm van damp). Het water stijgt op en koelt af doordat de temperatuur hoog in de lucht een stuk lager is dan aan het aardoppervlak. De waterdamp condenseert en vormt wolken. De wind zorgt vervolgens voor de transport van de wolken. Wanneer de regendruppels te zwaar worden vallen ze naar beneden in de vorm van neerslag (regen, hagel, sneeuw). Via het grondwater of via de rivieren wordt het water weer naar de zee gebracht waar het proces opnieuw begint.

4 Klik op een Letter voor uitleg
De Kringloop van Water Klik op een Letter voor uitleg Klik hier voor de animatie

5 De korte kringloop (direct)
Bij de korte kringloop komt het verdampte water, in de vorm van neerslag, direct weer terug in de zee.

6 De lange kringloop (indirect)
Hierbij gaat het verdampte water in de vorm van wolken het land op, waar het als neerslag op het land terecht komt. Het water zal vervolgens via rivieren of via het grondwater weer terug naar de zee stromen. Bij de langste kringloop komt de neerslag in de vorm van sneeuw en hagel naar beneden. Dit is voornamelijk bij gebergten waar de wolken gedwongen moeten opstijgen. De sneeuw en hagel zal uiteindelijk smelten en weer via de rivieren en het grondwater terug naar de zee stromen.

7 Verdamping Bij verdamping verandert het water van vloeibare vorm in een gasvorm. Dit is goed te zien bij het koken van het eten. De ‘rook’ die van het eten afkomt zijn allemaal kleine, lichte waterdruppeltjes. De Kringloop van het water (hydrologische kringloop) is een reeks van processen en toestanden die het water doorloopt (zoals neerslag en verdamping). Het water komt telkens weer terug in de zee.

8 Condensatie Condensatie is de verandering van dampvormig water (gas) in vloeibaar water. De waterdamp gaat over in waterdruppeltjes. In de lucht vormen deze waterdruppeltjes wolken. Condens zie je duidelijk op ramen die zijn beslaan. Condens Condensatie in de lucht

9 Wind Beweging van lucht voornamelijk door verschillen
in luchtdruk. Hoe groter het verschil in luchtdruk tussen twee plaatsen, hoe harder het waait, dus hoe groter de winsnelheid. Het teveel aan lucht (H) gaat naar de plaats waar te weinig lucht is (L). Dit voelen wij als wind. Luchtdruk wordt gemeten met de barometer. De schaal van Beaufort Wordt gebruikt om de Windsnelheid aan te Duiden. Filmpje

10 Grondwater Het water wat via neerslag om het land
komt kan ook via het grondwater z’n weg terug vinden naar de zee. Grondwaterbescherming Waterput

11 Rivieren We onderscheiden twee soorten rivieren:
De meanderende rivier De verwilderde/vlechtende rivier Een meanderende rivier is een rivier Een verwilderde rivier is een rivier die zich kronkelend ‘voortbeweegt’ Met veel vertakkingen. Rivier 1 Rivier 2

12 Neerslag Neerslag is de verzamelnaam voor regen, hagel, Sneeuw.
Wanneer het verdampte water/lucht opstijgt en afkoelt, verandert het waterdamp in kleine waterdruppels. Deze zijn zo klein, dat ze blijven zweven en wolken vormen. Een regenwolk bevat miljoenen waterdruppels die samensmelten tot grotere druppels die dan als neerslag omlaag vallen.

13


Download ppt "We bekijken eerst gezamenlijk een introductiefilmpje"

Verwante presentaties


Ads door Google