De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Raming FZO-beroepen 2016 Mijn naam is Maurice Heck, beleidsmedewerker CO. Raming gedaan met Alies Zandbergen, helaas verhinderd vandaag. Ik heb voor u.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Raming FZO-beroepen 2016 Mijn naam is Maurice Heck, beleidsmedewerker CO. Raming gedaan met Alies Zandbergen, helaas verhinderd vandaag. Ik heb voor u."— Transcript van de presentatie:

1 Raming FZO-beroepen 2016 Mijn naam is Maurice Heck, beleidsmedewerker CO. Raming gedaan met Alies Zandbergen, helaas verhinderd vandaag. Ik heb voor u een presentatie voorbereid die er als volgt uitziet. M.G.M. Heck, beleidsmedewerker Capaciteitsorgaan Bijeenkomst raming FZO 9 januari 2017 Nieuwegein

2 Opbouw presentatie Het Capaciteitsorgaan Uitkomsten FZO-raming 2016
Webapplicatie, o.a. simulatiemogelijkheden Actualisatie, volgende raming in 2018 Het Capaciteitsorgaan: wie zijn we, wat doen we. Uitkomsten raming 2016 Webapplicatie, o.a. simulatiemogelijkheden Actualisatie, volgende raming in 2018

3 1. het Capaciteitsorgaan
Sinds 1999 Doel “a) Het op grond van, onder meer, de te verwachten zorgbehoefte, opstellen van ramingen met betrekking tot de toekomstig benodigde capaciteit aan professionals in de zorg; b) Advisering en informatievoorziening voor de zorgsector en overheid met betrekking tot de behoefte aan en de capaciteit van de hiermee gepaard gaande instroom in opleidingen en vervolgopleidingen.” Rekenmodel Het Capaciteitsorgaan, nog maar even kort toelichten wie we zijn en wat we doen. Tripartiet samengesteld, dus drie veldpartijen: opleidingsinstellingen, beroepsbeoefenaars, zorgverzekeraars Doel van het Capaciteitsorgaan is als volgt, en ik citeer uit de statuten “a) Het op grond van, onder meer, de te verwachten zorgbehoefte, opstellen van ramingen met betrekking tot de toekomstig benodigde capaciteit aan professionals in de zorg; b) Advisering en informatievoorziening voor de zorgsector en overheid met betrekking tot de behoefte aan en de capaciteit van de hiermee gepaard gaande instroom in opleidingen en vervolgopleidingen.” We zijn in 1999 opgericht en zijn begonnen met huisartsen en overige medisch specialismen. We brengen adviezen uit welke door VWS worden gebruikt als input voor beleid rondom het aantal opleidingsplaatsen. Inmiddels ramen we voor, ik geloof 52 beroepen in de gezondheidszorg. We gebruiken daarbij een rekenmodel. Dat ziet er als volgt uit.

4 Pagina 88 Capaciteitsplan 2016
Het is een simpel model zoals u ziet. We kijken naar drie belangrijke aspecten van de arbeidsmarkt. Dat zijn de vraag naar zorg, het aanbod van zorg en de opleiding zelf. Bovenaan ziet u dan dat we bij de raming beginnen met feiten. Dat zijn onder andere de gegevens die u of uw collega’s vorig jaar hebben ingevoerd in onze webapplicatie. Op basis van feiten formuleren we verwachtingen en die monden uit in een raming. Pagina 88 Capaciteitsplan 2016

5 1. het Capaciteitsorgaan
Sinds 1999 Doel Rekenmodel Input: uitkomsten uit onderzoek en inschattingen van experts Evenwichtsjaren: stip aan de horizon waarin vraag en aanbod in evenwicht zijn Een andere belangrijke bron zijn de uitkomsten van onderzoek dat door het Capaciteitsorgaan wordt uitgezet. Zo hebben we in het kader van raming 2016 onderzoek gedaan naar het externe rendement, ofwel het aantal werkzamen dat werkzaam blijft in het vak. En voor de komende raming gaan we nader onderzoek doen naar de doorstroom tussen verschillende beroepen. Een bekend voorbeeld zijn de SEH-verpleegkundigen waarvan een deel doorstroomt naar de ambulance. Tot slot wil ik nog even kort ingaan op een belangrijke term bij onze ramingen en dat is het zogeheten evenwichtsjaar. Het evenwichtsjaar is de stip aan de horizon waarin vraag en aanbod in evenwicht moeten zijn. Het is goed om u te realiseren dat het evenwichtsjaar een keuze is van het Capaciteitsorgaan zodat we ook daadwerkelijk een raming kunnen uitbrengen. Lokale omstandigheden en overwegingen kunnen voor ziekenhuizen natuurlijk aanleiding zijn om te kiezen voor een ander evenwichtsjaar.

6 2. Uitkomsten FZO-raming 2016
Doorontwikkeling raming 2014, Webapplicatie Vereenvoudiging van de vraagstelling Grotere gebruikersvriendelijkheid invulling Grotere inzichtelijkheid uitkomsten Rapportages op verschillende niveaus Ruimere mogelijkheden distributie gevraagde gegevens.

7 …Wat feitjes… Respons 99%: 95 van de 96 instellingen
70 van de 96 instellingen alle beroepen volledig ingevuld : respons 73% (Niet alle instellingen hebben alle beroepen in dienst) De 96 instellingen vulden samen 95% van de gevraagde gegevens in: respons = 95% 515 geregistreerde gebruikers ± 1700 verschillende rapportages beschikbaar direct na invulling enquête Rapportages worden actief gebruikt in overleggen en beleidscyclus ziekenhuizen Deze dia sla ik gelet op de tijd over.

8 …Feedback gebruikers…
Gebruikersvriendelijk, overzichtelijk, biedt extra inzicht, bruikbaar bij personeelsplanning, stimuleert regionale afstemming en samenwerking Rolverdeling ZC/BC en vervanging invuller lastig Sommige keuzes t.a.v. personeelsformatie lastig, bv gedetacheerden En deze sla ik ook over

9 2. Uitkomsten raming 2016 Capaciteit nu = net voldoende (SEH…)
Verhoging van capaciteit is nodig: meer opleiden! Verschil per regio, ziekenhuis én FZO-beroep Oorzaken: Betere gegevens over rendementen Kortere bijstellingsperiode, evenwichtsjaar 2022 Onvoldoende opgeleid in afgelopen jaren De uitkomsten van de raming hebt u allemaal kunnen lezen in het ramingsrapport dat op onze website kunt downloaden. Ik neem de belangrijkste conclusies nog even kort met u door en zal dan ingaan op de uitkomsten zelf. Er worden op dit moment net voldoende mensen opgeleid. Maar we hebben allemaal al de signalen gezien of gehoord dat er bij sommige beroepen nu al tekorten zijn. Een bekend voorbeeld zijn de SEH-verpleegkundigen We concluderen in brede zin dan ook dat er meer opgeleid moet worden en wel vanaf nu. Uiteraard verschilt dit per regio, ziekenhuis én FZO-beroep. Wat zijn nu de oorzaken van deze toch wel scherpe conclusie? Er zijn grofweg drie oorzaken: Een daarvan is dat we nu betere gegevens over de rendementen hebben. Dan hebben we het over de externe rendement ofwel het aantal werkzamen dat werkzaam blijft in het vak. Maar ook hebben we het over interne rendementen van de opleidingen. Bij sommige opleidingen is het interne rendement zo laag als 65% of nog lager. Dat betekent dat van de 10 mensen die met de opleiding starten er uiteindelijk maar 6 of 7 mensen de opleiding ook succesvol afronden. Je moet dus als ziekenhuis dus meer mensen laten instromen dan dat je nodig hebt. Goed, een andere oorzaak is dat we als CO voor een kortere bijstellingsperiode hebben gekozen door als evenwichtsjaar 2022 te kiezen. We hebben dit gedaan omdat het bij verreweg de meeste FZO-beroepen om kortdurende opleidingen gaat. Een laatste oorzaak voor de vaststelling dat er snel meer opgeleid moet worden is simpelweg dat er de in afgelopen jaren te weinig mensen zijn opgeleid.

10 Medisch ondersteunende beroepen
Goed laten we even kijken naar de uitkomsten en zien voor welke uitdaging u de komende jaren staat. We beginnen met de medisch ondersteunende beroepen. In oranje het advies, in het groen staat het aantal leerlingen dat de afgelopen jaren de opleiding succesvol heeft afgerond volgens gegevens van het CZO met peildatum van We zien dat bij alle medische ondersteuners is ons advies hoger dan de gerealiseerde uitstroom, behalve bij de deskundigen infectiepreventie. Ik moet overigens opmerken dat voor de cijfers van de radiodiagnostisch laboranten en radiotherapeutisch laboranten geldt dat dat we nog geen volledig beeld hebben van het aantal leerlingen dat via de Hogescholen deze opleidingen volgt. Dit is een van de zaken die we voor de volgende raming gaan oppakken.

11 Gespecialiseerde verpleegkundigen
Voor de gespecialiseerde verpleegkundigen is het beeld niet veel anders. Ook hierbij geldt voor alle beroepen op de oncologieverpleegkundigen na dat er meer mensen opgeleid moeten worden.

12 Web-applicatie, www.fzo-raming.nl
Zoals u weet hebben we bij de raming voor het eerst gebruik gemaakt van een speciaal ontworpen webapplicatie wat een centrale plek in de FZO-raming heeft ingenomen. Velen van u kennen de applicatie natuurlijk al toen u de gegevens van uw ziekenhuis of beroepsgroep heeft ingevoerd in voorjaar 2016. De webapplicatie heeft ook nog andere functies die voor ons bruikbaar zijn maar vooral ook voor u als ziekenhuizen of specifieker managers van leerhuizen of academies, HRM of P&O medewerkers, hoofden opleiding, bestuurders enzovoorts. Ik doel dan op de mogelijkheid om rapportages uit te draaien en de mogelijkheid om simulaties uit te voeren. Op deze twee mogelijkheden wil ik nu even inzoomen.

13 Volgende raming FZO-beroepen
2018 voorjaar 2017 actualisatie van de gegevens van de ziekenhuizen Werkzamen (fte & aantal), moeilijk vervulbare vacatures, werkzamen ouder dan 60 jaar Verwachte verandering zorgvraag (% / jaar) Verwachte uitstroom werkzamen jonger dan 60 jaar Doel: check op beleid, input jaarcyclus Tot slot, volgend jaar komt een nieuwe raming voor de FZO-beroepen uit. Maar we zullen ook dit voorjaar etc. etc

14 Vragen, informatie. m. heck@capaciteitsorgaan. nl www
Vragen, informatie?


Download ppt "Raming FZO-beroepen 2016 Mijn naam is Maurice Heck, beleidsmedewerker CO. Raming gedaan met Alies Zandbergen, helaas verhinderd vandaag. Ik heb voor u."

Verwante presentaties


Ads door Google