De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Steentijd, Bronstijd en IJzertijd

Verwante presentaties


Presentatie over: "Steentijd, Bronstijd en IJzertijd"— Transcript van de presentatie:

1 Steentijd, Bronstijd en IJzertijd

2 Steentijd Hunebed bouwen
Hunebedden zijn de oudste bouwwerken van Nederland. Wel 5000 jaar oud. De hunebedden werden gebruikt door de boeren om doden in te leggen, het is een soort Kleine begraafplaats. In het zuiden van Nederland zijn geen Hunebedden te vinden. Lang geleden was het noorden van Europa bedekt met ijs. Dat was in de Ijstijd. Met het ijs kwamen ook zware keien mee. Dit noemen we zwerfkeien. Het ijs kwam maar tot in het midden van Nederland. Daar stopte het. En 10 duizend jaar geleden begon het ijs te smelten en de grote keien bleven liggen. Daarom zijn er zoveel hunebedden in Drenthe.

3 Trechterbekervolk De boeren legden potten met eten bij de dode mensen in de hunebedden. Die potten hadden altijd de vorm van een trechter. De boeren van de Steentijd noemen we dan ook het Trechterbekervolk.

4 Bronstijd Brons is een metaalsoort. De bronssmid smolt het brons en goot het in een vorm. Dan liet hij het afkoelen. Zo maakte hij allerlei wapens, gereedschap en sieraden. Brons was duur. De voorwerpen die gemaakt werden waren alleen voor de rijke boeren. Arme boeren bleven stenen gereedschappen gebruiken.

5 IJzertijd Het oudste voorwerp dat in Nederland gevonden is, is een ijzeren zwaard. Het zwaard is 3000 jaar oud. Daarom zeggen we dat de Ijzertijd rond die tij begint. Ijzeren voorwerpen zijn moeilijker te maken dan bronzen voorwerpen. Dat komt omdat ijzer veel heter moet zijn voordat het smelt. Het is wel sterker dan brons en goedkoper, omdat het gemakkelijker te vinden is. Daarom werd ijzer het belangrijkste metaal.


Download ppt "Steentijd, Bronstijd en IJzertijd"

Verwante presentaties


Ads door Google