De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voordracht Leonie van Drunen 2VTA

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voordracht Leonie van Drunen 2VTA"— Transcript van de presentatie:

1 Voordracht Leonie van Drunen 2VTA
Overvloed en Onbehagen De Nederlandse cultuur in de gouden eeuw, Simon Schama Voordracht Leonie van Drunen 2VTA

2 Culturele gewoontes en gebruiken van het Nederlandse volk
Vertaalslag vanuit de 17e eeuw naar het nu getransformeerd. Wat zegt deze bron ons nu nog, is die veroudert en niet meer ter zake doende?

3 Vertaalslag vanuit de 17e eeuw naar het nu getransformeerd.
Waar staat Nederland nog steeds bekend om? Nederlandse handel over water zoals die van de VOC in de Nederlandse Gouden Eeuw. We hebben het water leren ‘temmen’ en dit uiteindelijk ook nu nog in ons voordeel weten te gebruiken. Penschilderij op paneel door Ludolf Backhuysen ( )

4 Handel over water = scheepvracht en nog steeds een grote inkomstenbron
Handel over water = scheepvracht en nog steeds een grote inkomstenbron. Het is het grootste export (transport)middel waar Nederland gebruik van maakt. We hebben het water leren ‘temmen’ d.m.v. dijken. Nederlanders zijn meesters op het gebied van land en zee. Dit was in de 17e eeuw al een de redenen van de overvloed in Nederland (handel over zee) en geldt wederom tot op de dag van vandaag.

5 Alleen water ‘temmen’? Nee’’, niet alleen water ook land creëren Nederlanders.
Ingenieurs op gebied van land en water: Dubai van bovenaf in samenwerking met Nederlands management. Dijken zijn een expertise!

6 De Nederlandse ‘mentaliteit’.
Henry James, Transatlantic Sketches, Boston, 1874, pag. 386: Wat kon die paar smetjes anders hebben voortgebracht dan spontane generatie: er zijn geen smetjes op de weg… noch op de bomen waarvan de stammen naar alle waarschijnlijkheid iedere morgen zorgvuldig worden afgesponst. Het smetje bestaat kennelijk slechts als een soort mathematisch punt, dat zich kan uitbreiden in het Bataafse brein van de goede vrouw, en het gedoe met de koperen ketel is, zoals de metafysici zouden zeggen, zuiver subjectief. Het is een noodzaak, niet voor het huis maar voor haar eigen temperament.

7 De stoep schoonmaken, ramen wassen en de buitengevel.
Stukje tekst vertellen…

8 (‘Eigenaardige’) gewoontes en tradities
Er wordt vaak hard van 09:00uur tot 17:00uur gewerkt (mentaliteit).

9 Alles wordt gepland en agenda’s worden er acuut bij gepakt wanneer er afspraken gemaakt moeten worden.

10 Nederlanders zijn punctueel, ze werken om ‘brood’ op tafel te krijgen en een fatsoenlijk dak boven hun hoofd te hebben.

11 Etenstijd = etenstijd en dan wordt je vriendelijk verzocht ‘op te rotten’…

12 Zelfs een verjaardag in Nederland is een eigen verzonnen ritueel, wie heeft ooit bedacht dat er een cirkel van stoelen neer geplaatst wordt, er één stukje taart wordt gegeten en een bakje koffie gedronken wordt?

13 En niet te vergeten de aardappel, die door de Spanjaarden mee werd gebracht in de zestiende eeuw uit Zuid-Amerika om de magen van bijv. arbeiders goed te vullen (toen nog een product voor armen). Want stampotten van aardappelen worden vandaag de dag, dagelijks bereid en ‘geprakt’ gegeten met een flinke laag jus, evenals een frietje met mayonaise is een dagelijks geliefd avondmaal.

14 Conclusie Is deze bron veroudert en niet meer ter zake doende?
De bron is niet veroudert, die beschrijft de Nederlandse geschiedenis. De geschiedenis die Nederlanders heeft gevormd tot wie ze nu zijn (cultuur). En de Nederlander zelf is in zekere zin niet zoveel verandert, er is een beschaafdere politiek ontstaan en de kloof tussen arm en rijk is kleiner dan ooit wat ons dichter bij elkaar heeft gebracht als (multiculturele) samenleving. Er heerst zoals Simon Schama beschrijft: Een zekere samenhang’’. Dus in feite zijn onze culturele eigenaardigheden van generatie op generatie doorgegeven maar heerst nog steeds diezelfde ‘mentaliteit’. Wij zijn veroudert en ons (culturele)systeem is veroudert, de bron niet!

15

16 Overvloed en Onbehagen, S. Schama 1988
Overvloed en Onbehagen, S. Schama De Nederlandse Cultuur in de Gouden Eeuw (3e druk). Uitgeverij; Contact Amsterdam. Websites Aroundtheclobe.nl, Auteur; Nienke Krook :43, geraadpleegd op Encyclo © 2015., geraadpleegd op Colofon, © 2015., Nederlands centrum voor Volkscultuur, gedownload op De webwinkel gids.nl (z.d.), geraadpleegd op Woorden.org © 2015., geraadpleegd op Woorden.org © 2015., geraadpleegd op Wikipedia (z.d.), geraadpleegd op Wikipedia (z.d.), geraadpleegd op Hulpbron geraadpleegd op :


Download ppt "Voordracht Leonie van Drunen 2VTA"

Verwante presentaties


Ads door Google