De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Basis kennis het financiële jaarverslag.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Basis kennis het financiële jaarverslag."— Transcript van de presentatie:

1 Basis kennis het financiële jaarverslag.
Financiën Basis kennis het financiële jaarverslag.

2 Financiën I. Accountant of boekhouder? Winst en verlies rekening.
Balans. Project begroting. Alle boekhouders gebruiken een beetje andere indeling van posten waaronder zij inkomsten en uitgaven boeken. Dat maakt boekhoudingen van verschillende boekhouder minder goed met elkaar te vergelijken. Dezelfde boekhouder doet het in de regel wel ieder jaar op dezelfde manier. Je kan vragen of de boekhouder dat anders wil doen, maar vinden boekhouders lastig, nauwkeurig werken gaat beter met routine. We komen hier op terug bij de project begroting.

3 Boekhouder belastingadviseur, BTW specialist of accountant?
Accountant = te duur. Boekhouder of belastingadviseur? BTW specialist. 1/ Accountant is een beschermde titel. Dwz dat die op een bepaalde scherp omschreven manier werkt. Dat maakt hem 2 a 3 keer zo duur dan een boekhouder. Er is ook geen wettelijke plicht om van een accountant gebruik te maken. 2a/ De belasting aangifte vroeg van de solistisch werkende huisarts om de boodschappen te splitsen in koffie voor de praktijk en koffie voor thuis. Dat gaf de kans voordeeltjes te behalen en voelde goed voor veel mensen. Nog steeds zijn boekhouders bereid en in staat de privé belasting aangifte voor de huisarts te doen en wordt voor die belasting aangifte een laag bedrag in rekening gebracht. 2b/ Inmiddels werken huisartspraktijken samen met anderen in verschillende rechtspersonen, stichtingen, bv’s, maatschappen, coöperaties. Voor ieder van die rechtspersonen geldt een bepaalde belasting verplichting. De moderne boekhouder is in staat voor al die rechtspersonen de boekhouding te doen en de huisarts te adviseren welke activiteit het beste bij welke rechtspersoon kan worden geboekt. Nu noemen we het om geen onnodige belasting te betalen. 3/ BTW valt onder de Europese regelgeving en de laatste jaren heeft de huisarts daar ineens mee te maken. Dit demonstreert dat ons werk ingewikkelder is geworden. Nog steeds heeft de huisarts een financieel adviseur nodig die hem kan adviseren over de belastingen.

4 Winst en Verlies rekening.
Declaraties Preventie griep Cx Huisartsenpost Ketenzorg / Gez Overige Totaal Personeel Kosten Huisvesting Ict Vervoer Totaal Winst uit onderneming Totaal Links staan de inkomsten van een norm praktijk. Na klikken verschijnen recht de uitgaven. Het betreft een boekjaar. Huisartsen houden , net als de belasting dienst, een kalender jaar daarvoor aan. Hoe lezen we dit nu? 1/ Merk op dat het totaal li en re hetzelfde is. Dat komt door de post ‘Winst uit onderneming’. 2/ ‘Winst uit onderneming’ wordt berekend door de kosten van de opbrengsten af te trekken! Dit is het bedrag wat de praktijk eigenaren ‘verdient’ hebben en waar ze belastingaangifte van moeten doen. 4

5 Winst en Verlies rekening.
Dit Jaar Vorig Jaar 2 jaar terug 3 jaar terug Declaraties Preventie Ketenzorg Hap Personeel Huisvesting Het belang van de winst en verlies rekening is ook dat je de ontwikkeling van de posten in de loop van de tijd kunt zien. Mits er op dezelfde manier geboekt is. Het lastige hiervan is dat er nogal eens eenmalige kosten of inkomsten zijn, waardoor de continuïteit van het beeld vertekend. ‘Voor het interpreteren van zo’n ‘jarenoverzicht’ moet je dus veel kennis hebben. (B.v. 2 jaar terug werd jezelf geopereerd en heb je 3 maanden een vervanger gehad. ( Inkomsten dalen uitgaven stijgen)).

6 Balans. Hoeveel geld zit er in de praktijk?
Hoe is het tov vorige jaren? Waar zit dat dan? Mag de praktijk rood staan? Dit zijn de vragen waarop je een antwoord in de balans kunt vinden.

7 Balans. Bezit. Geleend geld.
Gebouw Inventaris Geld op de bank Geleend geld. Nog niet betaalde rekeningen aan praktijk. Totaal 100% Schulden. Lang hypotheek. Nog niet betaalde rekeningen door praktijk. Eigen vermogen. Totaal 100% Lees deze balans. Onbekenden hiermee vinden het vreemd dat geleend geld als bezit staat en een hypotheek als schuld. Het zelfde geld voor de nog niet betaalde rekeningen. Die voelen nog niet zo snel als bezit. Je weet immers niet of ze betaald worden. De manier waarop de posten hier staan is (bijna) overal hetzelfde. Het is een afspraak er zit geen andere logica achter. Dank zij deze manier kan je zien hoeveel ‘eigen’ vermogen de onderneming bezit. Eigen vermogen bepaald voor een groot deel de bereidheid van de bank aan de onderneming geld te lenen.

8 Belasting: Winst uit onderneming. Vermogen onderneming.
40 -50% Vermogen onderneming. Ondernemingsaftrek. Startersaftrek. Nog steeds houden huisartsen ervan over geld te praten, niet te veel belasting betalen is ook een populair onderwerp. Het leidt nogal eens tot ‘penny wise, pound foolish’ gedrag. Het is misschien goed dit iets te relativeren voor Aios. Je betaalt immers pas belasting als je geld hebt verdiend, daar moet de Aios eerst nog mee beginnen.

9 Project begroting / financieel verslag.
Waarom? Waarom moeilijk verslag te krijgen? Veel verschillende projecten waardoor soms onduidelijk is of een project rendabel is. Voortdurend veranderingen / mogelijkheden. Helpt om: Overzicht houden. Verlies risico beperken. Inkomsten zorgverzekeraars komen als bulk binnen. 1 Bedrag voor vele posten. Uitgaven praktijk. Idem. Bv huisvesting.

10 Project begroting. Materiaal, scholing. Opstart kosten. Ruimte.
Waarvoor? Welke posten zijn relevant? Extra assistente a/d balie. Extra spreekkamer. Nieuwe keten Avondspreekuur. Bruto kosten werknemer, Vraag boekhouder. Materiaal, scholing. Opstart kosten. Ruimte. Management organisatie uren. Opbrengst (kwaliteit en) geld.

11 Project begroting / financieel verslag.
Begroting helpt: werk achteraf besparen. om het eens te worden. om verantwoordelijk heid te delegeren. (Taak differentiatie.) Mag versimpelt. (niet alle uren, ruimtes etc.) Minuten begroting kan altijd nog. Verslag: Zelf uitrekenen. Op basis van bekende gegevens. Boekhouder kan helpen, (‘alle huisvestingkosten op een rij’)


Download ppt "Basis kennis het financiële jaarverslag."

Verwante presentaties


Ads door Google