De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Creëer een positieve talentspiraal

Verwante presentaties


Presentatie over: "Creëer een positieve talentspiraal"— Transcript van de presentatie:

1 Creëer een positieve talentspiraal
werken met kinderen met autisme spectrum stoornis in de klas

2 Doel van de workshop Informatie en discussie over
Talent van leerlingen met ASS Interactie-vaardigheden / pedagogische-didactische strategieën/ vaardigheden om leerlingen met autisme spectrum stoornis in een positieve talentspiraal te brengen HS: Carla, nu doel van workshop nleiding met een aantal kenmerken + aanpak van autisme op een rijtje - waar hebben leerkrachten behoefte aan als het gaat om omgaan met leerlingen in de klas? (stellingen) - stukje info over talentenkracht - oefenen rollenspel Slot: helpt het oefenen bij het vervullen van de behoefte (koppeling stellingen aan rollenspel)? ‘mee kunnen komen’ met de rest van de klas. Daarnaast is het goed om oog te hebben voor talenten van kinderen en die te stimuleren, zeker ook bij kinderen met ASS-problematiek. Maar hoe doe je dat?

3 Inhoud Informatie over: Talentontwikkeling …bij leerlingen met ASS
Raak-project Aan de slag met: Behoeften rondom talentstimulering van leerlingen met ASS Mogelijke aanpakken in de klas Titel presentatie (via kop- en voettekst)

4 Wat is talent? Voorbeelden van personen met talent; daar is iedereen het over eens. Zo hebben we hier.. Klik.. En wie kent niet deze persoon.. En ook … Maar eerder in hun level ook al als talentvol gezien? Maar zijn deze mensen altijd als talentvol gezien? Hier hebben we bijvoorbeeld de jonge.. En hier de jonge.. Enig idee wie dit was? b.v. van Einstein is bekend (verhaal jeugd hier). But albert einstein in his younger years… Zijn jeugd – toen had niemand durven voorspellen dat he would become a genius Hij was heel rustig. Zijn moeder verwachtte erg veel van hem en dacht al een tijd dat hij achterlijk was, maar gelukkig bleek dat niet zo te zijn. A lbert Einstein moest niets van drukte, lawaai of geweld hebben. Hij zat het liefst de hele dag achter elkaar met zijn mond dicht muziek te luisteren of te lezen. Albert was echt dol op muziek. Zijn moeder speelde goed piano. Hij vond het fijn om ernaar te luisteren en leerde het zelf ook een beetje van zijn moeder. Hij hield niet van school. Van zijn klasgenoten moest hij ook al niets hebben. Ze noemden hem een stom kind. Albert wilde nooit met hun spelletjes meedoen, hij zat het liefst alleen. Hij leerde niet goed en lette niet goed op. Dat was eigenlijk ook niet nodig, want hij haalde steeds de hoogste cijfers. Hij was vooral hartstikke goed in rekenen. Hij vond het een geweldig vak. PUNT is hier: mensen zijn niet altijd zo talentvol geweest.. Dat heeft zich ontwikkeld.. En wat gebeurt er nu in die ontwikkeling.. Je kunt terugkijken; retrospectief Interessant: m vooruit te kijken, prospectief. Wat gebeurt er in ontwikkeling wat er toe kan leiden dat mensen talentvol zijn?

5 Onderzoek van de Washington Post met violist Joshua Bell
Herkennen van talent.. Onderzoek van de Washington Post met violist Joshua Bell Of: herkennen van talent PUNT nu is: Als we niet kunnen stoppen en de werelberoemde violist Joshua Bell herkennen in een onbekende context, wat zien we dan nog meer over het hoofd aan talent? Dus nu: context speelt een rol bij (het herkennen van ) talent Als professional bent u een belangrijk onderdeel van de context, belangrijke rol in herkennen van talent

6 Dus.. Herkennen van talent
Met andere woorden: met welke bril op kijk je naar je leerlingen, patienten?

7 Raak-project uitgangspunt: Kinderen met ASS laten talentvol gedrag zien de kunst is het talentvolle gedrag te herkennen en te ontlokken Hoe doe je dat? Leerkrachten zoeken naar concrete aanknopingspunten om zelfregulatie beter te stimuleren Er is veel kennis over ASS, maar te weinig concreet toepasbaar in de eigen lespraktijk Ontwikkelen van een nieuw ‘handelingsrepertoire” is nodig

8 Talentmomenten Cruciaal leermoment in de les Er is sprake van:
Een dialoog Enthousiasme Exploratie Diepte van (cognitieve) verwerking A teachable science moment is any event ranging from a short interaction to a complete science lesson or activity, in which the co-constructive process of talented scientific thinking and acting takes place (Bentley, 1995; Hyun & Marshall, 2003). The term talent moment is used in this dissertation as a special case of such a teachable science moment, to emphasize the fact that these moments arise when students are excited, engaged and primed to learn, and teachers are excited and engaged to teach, and excel in the way they engage their students. In short, they are the moments during which both show science-related talented behavior (Steenbeek et al., 2011). Given this definition, these talent moments are especially fit for talent-stimulating behavior. In practice, the talent moments are recognizable as interactions between a teacher and a pupil, during conversations or part of conversations, where a teacher observes pupils and recognizes opportunities. These observations lead to a targeted instructional action that a pupil can use to learn. Moreover, this type of action increases the probability that such talent moments will occur in the future. In accordance with the third assumption, observing, recognizing and using these opportunities in the classroom and so creating talent moments in the classroom can become an inherent and pervasive daily activity that enhances children’s science and technology learning not only during science lessons, but also during all other curricular activities.

9 Raak-project ASS leerling Leerkracht
Vraag: Hoe kunnen leerkrachten in het primair onderwijs de TalentenKracht strategieën toepassen bij kinderen met ASS, zodat zij het zelfstandig werken bij deze kinderen effectiever stimuleren en begeleiden, zowel binnen reguliere als speciale onderwijssetting? Leren door netwerkleren en video-feedback Verzamelen van “good practices”: concreet toepasbaar in de praktijk ASS leerling Leerkracht Bespreken: deze slide erin houden? Leerkrachten zoeken naar concrete aanknopingspunten om zelfregulatie beter te stimuleren Er is veel kennis over ASS, maar te weinig concreet toepasbaar in de eigen lespraktijk Ontwikkelen van een nieuw ‘handelingsrepertoire” is nodig

10 Ontwikkelingspotentieel versterken
Deze sheets mogelijk overslaan ivm de tijd Iedereen is in principe talentvol Mits talentvol benaderd Oog hebben voor (verborgen) talenten Drijfveer Wat zou het kind denken? Wat laat het kind wel zien Titel presentatie (via kop- en voettekst)

11 TalentenKracht principes
Ieder kind heeft talent (potentieel) Leerkrachten kunnen talentexpert worden (observeren, inschatten, handelen) Bij ons onderzoek op basisscholen Talentenkracht onderzoek: benoemen dat 10 jaar onderzoek was in basisschool , zowel fundamenteel als praktijkgericht Stimuleren talentvol redeneren Paul van Geert Interventie ontwikkeld Gebaseerd op Van Geert, Steenbeek, Fraiquin (2010). Rapport Expertisecentrum Talentenkracht VTB-pro

12 Leerlingen met ASS Geen kind is hetzelfde
Pervasieve ontwikkelingsstoornis: stoornis beïnvloedt het kind op allerlei ontwikkelingsgebieden en in allerlei situaties Drie kenmerken: Problemen in de omgang met anderen (sociale interactie) Beperking in de communicatie en spel Niet soepel denken en doen (rigiditeit) Filmpjes: Welke kenmerken komen sterk naar voren? Wat nu ook steeds meer onderkend wordt is dat er sensorische prikkelverwerking ook een sterke rol speelt. Dat valt ook op in dit filmpje Titel presentatie (via kop- en voettekst)

13 Kijken door de ogen van een leerling met ASS
Wat valt op? Filmpjes: Welke kenmerken komen sterk naar voren? Wat nu ook steeds meer onderkend wordt is dat er sensorische prikkelverwerking ook een sterke rol speelt. Dat valt ook op in dit filmpje Titel presentatie (via kop- en voettekst)

14 Aan de slag Stellingen leggen: waar heb ik behoefte aan? Of:
Waar loop ik tegen aan? Bespreken: welke opdracht / aan de slag? Wat willen we dat leraren meenemen (take home message)? Bewust zijn van de bril waarmee je kijkt naar kinderen met ass Bewust zijn van bril die kinderen met ASS op hebben Bewust zijn van eigen wensen/ doelen / hobbels in het omgaan met kinderen met ASS/ ze als talentvol benaderen 10 minuten

15 2x25 uitprinten stellingen en q-sort kaart
Minder Behoefte Meer 10/16/201710/16/2017 2x25 uitprinten stellingen en q-sort kaart

16 Talenten van leerlingen met ASS stimuleren
Zoek de sterkste behoefte Bespreken in groepjes Output: Voorlopige ‘oplossingen’, ideeën, discussiepunten Plenair bespreken Bespreken uitkomst q-sort Groepjes bespreken (van ongeveer 4 personen) + eventueel gebruik maken van tips uit de literatuur (2x10 uitprinten) Output noteren op plenair bespreken Titel presentatie (via kop- en voettekst)

17 Wat werkt in het onderwijs?
Aansluiten bij interesse/nieuwsgierigheid “Oog” hebben voor (potentieel)talent- onderwijs en begeleiding aanpassen aan de behoeften van leerlingen met ASS Bij elke tip een concreet voorbeeld Titel presentatie (via kop- en voettekst)

18 Wat werkt in het onderwijs?
Tips uit de literatuur Aansluiten bij interesse/nieuwsgierigheid “Oog” hebben voor (potentieel)talent- onderwijs en begeleiding aanpassen aan de behoeften van leerlingen met ASS Rekening houden met prikkelrijke omgeving Structuur bieden en inzichtelijk maken van de structuur Wil de leerling niet of kan de leerling niet? Concreet maken van wat gezegd wordt Niet: Hang hier maar op; maar: Hang je jas aan de haak bij de deur Wees geduldig bij taaluitingen/taalbegrip Maak gebruik maken van visualisatie Uitgaan van wat goed gaat Hulp bieden bij sociale interacties Begrip voor woede-uitbarsting en oorzaak achterhalen Deze sheet uitdelen voor bij de opdracht. Titel presentatie (via kop- en voettekst)

19 Naam: Carla Geveke Functie: Senior Onderzoeker, promovendus Naam: Henderien Steenbeek Functie: Lector Naam: Doety de Vries Functie: Junior Onderzoeker


Download ppt "Creëer een positieve talentspiraal"

Verwante presentaties


Ads door Google