De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voormalig Zwembad Beekhuizen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voormalig Zwembad Beekhuizen"— Transcript van de presentatie:

1 Voormalig Zwembad Beekhuizen
..en de dieren die daar nu wonen Achtergrondinformatie door IVN Oostveluwezoom voor groep 3/4.

2 Het Zwembad….. vroeger….. … en straks? Bodytekstregel arial 20 punten

3 Verleden en Toekomst Er werd hier vroeger echt zwemles gegeven. Misschien heeft jouw vader of moeder hier nog les gehad. Het heeft lang leeg gestaan en werd een rommeltje. Later kwamen er mensen wonen die het terrein leefbaar hebben gemaakt voor zichzelf, maar ook voor ringslangen en andere dieren.. Er is een plan om hier 6 huizen te bouwen. Huizen waarbij heel veel rekening wordt gehouden met de natuur. Ook de ringslangen mogen er blijven wonen.

4 Het zwembadterrein Het zwembad ligt op een helling: je moet behoorlijk klimmen voor je bij de ingang bent. Die heuvel is hier duizenden jaren geleden in de ijstijd gekomen. Door het duwen van het ijs.

5 De ringslang De ringslang is niet giftig.
De bewoners hebben het terrein zo ingericht zodat de ringslangen er goed kunnen wonen. De ringslang is niet giftig. Hij is juist erg schuw. Dat betekent dat hij bang is van mensen. De bewoners hebben hopen gemaakt van takken en bladeren, waarin de eieren worden uitgebroed. De ringslang kan erg goed zwemmen, en houdt van warme plekken in de zon.

6 Andere reptielen Reptiel betekent: kruiper. Alle reptielen hebben warmte nodig om te bewegen. Ze liggen graag in de zon. Slangen hebben geen poten. Hagedissen en kikkers wel.

7 Kikkers Kikkers leven in water en op land. Eerst heb je kikkerdril. Dat zijn eitjes die op het water drijven. Dan dikkopjes. Dan kikkervisjes. Daarna krijgen ze longen en springpoten. Daarmee kunnen ze ook op land ademhalen en leven. De bruine en groene kikker komen het meeste voor.

8 Er leeft veel meer in het water

9 Insecten Er bestaan heel erg veel soorten insecten. Welke ken jij?
Insecten hebben 6 poten. Vaak hebben ze ook vleugels. Ze zijn eerst een eitje, dan een larve, en daarna pas het insect dat we kennen. Hiernaast zie je een libel die net is uitgekropen. Hij was een uur geleden nog een larve. Een insectenhotel bestaat uit materiaal met kleine openingen: stro, of hout met gaten. In een insectenhotel (zie foto) passen allerlei soorten: wesp, mier, bij, hommel.

10 Zoogdieren die er wonen of langskomen
Herten en Reeën Vossen en Dassen Zwijnen Eekhoorns en Marters Muizen reegeit eekhoorn eekhoorn ree zwijn Afdruk van hert

11 Vogels Sommige vogels trekken in de winter naar het zuiden, andere blijven hier. In Beekhuizen leven veel zangvogels. De mannetjes zingen in het voorjaar om de vrouwtjes in hun terrein te krijgen. Op deze foto’s staan een vink, een roodborst en een buizerd. De buizerd is een roofvogel. Hij klinkt alsof er een poes miauwt in de lucht.

12 De moestuin Op het terrein is een biologische moestuin. Daar wordt voedsel geteeld met veel aandacht voor de natuur. Geen kunstmest wordt gebruikt. In zo’n moestuin groeit alleen wat past bij onze warmte en de grond zoals die hier ligt. Wel worteltjes dus en bessen, maar geen ananas.

13 De composthoop Compost is een mengsel van keuken- en tuinafval.
Kleine diertjes maken er een mengsel van dat heel goed is voor de tuin. Pissebedden bij voorbeeld, of oorwurmen. Je kan het in je eigen tuin maken.

14 Praktische Informatie. Andere nuttige links:
Amfibieën en reptielen: (insecten) En: Het zwembadterrein is open op zondagmiddag tussen 13 en 16 uur, en op afspraak. Zie: Je mag op het terrein niet klimmen, rennen of schreeuwen: dan jaag je alle dieren weg. Een rondleiding door IVN-gidsen wordt op afspraak verzorgd. Zie:

15 ToetsvragenI voor groep 3/4
Noem drie dieren die op dit terrein wonen. Zijn slangen altijd gevaarlijk? Wat is een dikkopje? Wat is een oorworm?

16 Toetsvragen II voor groep 3/4
Groeien in jullie tuin of bij school ook planten waarvan je iets kan eten? Waarvoor dient compost? Wat is een insectenhotel? Noem twee bosvogels die hier misschien wonen.

17 Toetsvragen voor groep 3, 4.
De antwoorden Ringslang, kikker, hagedis, pissebed, duizendpoot, libel, bij, vink, buizerd, merel. En andere Nee, de ringslang is niet gevaarlijk. Alleen de adder soms. Een dikkopje is een eitje van een kikker dat is uitgekomen. Het heeft een kopje en een staartje. Een oorworm is een insect in de grond. Hij kan helpen afval tot compost te maken. En? Compost is voor de verbetering van tuingrond. Een insectenhotel is een bouwsel met gaatjes waarin allerlei insecten hun huisje kunnen maken. Merel, buizerd, vink, raaf, koolmees, groenling, pimpelmees. Noem de vier ontwikkelingsvormen van een kikker Noem drie eetbare planten van dit terrein.

18 Extra vraag voor iedereen
Ken je onderstaande vogels?: 1 2 2 3 4 5 6 7 1. buizerd 2. gaai 3.ekster 4. groene specht pimpelmees 6. merel 7. tortel

19 Verantwoording afbeeldingen:
Van de website: De dia’s: 1,2,5,6 en de kikker van dia 7. Van de landelijke IVN-site: De schoolplaat van dia 8 Van Corlène van den Camp: De buizerd van dia 11, de gaai van dia 18 Van Edo Pino: alle andere vogels van dia 18 Van Katherijne Pino: De vink en roodborst van dia 11 Van Ton Hekelaar: de pad van dia 7 en de eekhoorn en reegeit van dia 10. Van Hanneke van der Kroft: dia 4, hertenspoor en zwijn van dia 10 en de dia’s, 9, 12, 13. 2 3 4 5 6 7


Download ppt "Voormalig Zwembad Beekhuizen"

Verwante presentaties


Ads door Google