De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leven met Moslims LES 3 Moslims begrijpen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leven met Moslims LES 3 Moslims begrijpen."ā€” Transcript van de presentatie:

1 Leven met Moslims LES 3 Moslims begrijpen

2 Leven met Moslims Jona in de Islam Mosoel, 400 km van Bagdad, is waar Nineve lag. Hier is het graf van Jona. Op de Jonaheuvel (het vroegere arsenaal van Nineve) stond de Joenoes moskee, die talloze pelgrims trok. De moskee is gebouwd over een Assyrische tempel, die later een vuurtempel van Ahura Mazda werd, weer later een klooster en toen een kerk. In een van de vertrekken was het graf van Nabi Joenoes gesierd met walvisbotten. De moskee is in juli 2014 verwoest door moslim-extremisten van IS.

3 Joenoes moskee in Mosul, vĆ³Ć³r en nĆ” de verwoesting door IS in juli 2014

4 Verwijzingen naar Jona in de Koran
Leven met Moslims Verwijzingen naar Jona in de Koran Sura 4:163; 10:98-100; 21:87, 88; 37: ; 68:48- 50 Sura 10 draagt zijn naam (Joenoes) Sura 21: ā€œde vismanā€ Sura 68: ā€œde man in de visā€ ā€žAls jullie willen slagen voor een examen of iets anders (proefwerk of zo) lees dan het gebed van Jona, toen hij in de vis zat. (Adoria 16 op bijdrage van 5 maart 2005)

5 Leven met Moslims Gespreksvragen Wat valt u op wanneer u het Bijbelse verhaal van Jona vergelijkt met dat van de Koran en de islamitische tradities? Hoe denkt u dat de overeenkomsten en verschillen te verklaren zijn?

6 Het ontstaan van de Islam
Leven met Moslims Het ontstaan van de Islam Abraham Izaak Ismael Joden Arabieren Jezus Mohammed Christen Muslim

7 Mohammed Geboren in Mekka. Zijn vader overlijdt voor zijn geboorte;
Leven met Moslims Mohammed Geboren in Mekka. Zijn vader overlijdt voor zijn geboorte; Moeder sterft. Grootvader zorgt voor hem, daarna oom Abu Talib; Mohammed begint te helpen met de handelskaravanen naar Syriƫ; Leidt de handelskaravanen van de rijke weduwe Khadija, naar Syriƫ; 595 Trouwt met Khadija. Begint contacten met de Haniefen; Eerste recitatie (soera 96:1-3) in een grot van de berg Hira;

8 Mohammed (vervolg) Vervolging door de Quraish;
Leven met Moslims Mohammed (vervolg) Vervolging door de Quraish; Abu Talib en Khadija overlijden; Vlucht van Mekka naar Yathrib (Medina); start islamitische jaartelling; Grondlegging Islamitische staat; Onderwerping van Mekka; Overleden en begraven in Medina. Jaren van vervolging Jaren van oorlog

9 De uitbreiding van de Islam
Leven met Moslims De uitbreiding van de Islam 632 n. Chr. dood van Mohammed

10 De uitbreiding van de Islam
Leven met Moslims De uitbreiding van de Islam A.D. 656 Dood van Uthman (3rd Kalief)

11 De uitbreiding van de Islam
Leven met Moslims De uitbreiding van de Islam De islamitische wereld in 1500 A.D.

12 Leven met Moslims Het Ottomaanse Rijk

13 De verspreiding van moslims
Leven met Moslims De verspreiding van moslims Moslims als percentage van de bevolking, per land. (2008)

14 Leven met Moslims Moslims in Europa

15 Leven met Moslimss Moslims in Europa

16 Leven met Moslims Muslims in Europa

17 Leven met Moslims Muslims in Europa

18 Leven met Moslims Moslims in Europa

19 Wat Moslims geloven De drie fundamentele doctrines
Leven met Moslims Wat Moslims geloven De drie fundamentele doctrines Tawhid (de eenheid van God) Risalah (profeetschap) Akhirah (leven na de dood)

20 TAWHID (de eenheid van God)
Leven met Moslims TAWHID (de eenheid van God) De belangrijkste doctrine. Alles wat bestaat heeft zijn bestaan te danken aan de ene en enige Schepper, die de Onderhouder is en de enige Bron van Leiding. Erkenning van deze waarheid leidt tot een eenheid van het leven, zonder onderscheid tussen religieus en seculier.

21 RISALAH (profeetschap)
Leven met Moslims RISALAH (profeetschap) 1. God heeft de mens niet zonder leiding voor zijn gedrag gelaten. Sinds de schepping van de mens, heeft God profeten gegeven. 2. Alle profeten kwamen met dezelfde boodschap: om niemand anders dan God te gehoorzamen en te aanbidden.

22 RISALAH (profeetschap)
Leven met Moslims RISALAH (profeetschap) 3.Telkens wanneer de woorden van een profeet werden verdraaid, stuurde God een andere profeet om de mensen terug te brengen op het Rechte Pad. 4. Het profeetschap begon met Adam en eindigde met Mohammed, de laatste boodschapper van God.

23 RISALAH (profeetschap)
Leven met Moslims RISALAH (profeetschap) De geopenbaarde boeken van God zijn: De Torah (Tawrah) De Psalmen (Zabur) Het Evangelie (Injil) De Koran .

24 De profeten van Allah 1. Adam 2. Idris (Henoch) 3. Nuh (Noah) 4. Hud
Leven met Moslims De profeten van Allah Adam 2.Ā Ā Ā Ā Ā Idris (Henoch) 3.Ā Ā Ā Ā Ā Nuh (Noah) 4.Ā Ā Ā Ā Ā Hud 5.Ā Ā Ā Ā Ā Salih 6.Ā Ā Ā Ā Ā Ibrahim (Abraham) 7.Ā Ā Ā Ā Ā Isma'il (Ismael) 8.Ā Ā Ā Ā Ā Ishaq (Izaak) 9.Ā Ā Ā Ā Ā Lut (Lot) 10.Ā Ā  Ya'qub (Jakob) 11.Ā Ā  Yusuf (Jozef) 12.Ā Ā  Shu'aib 13.Ā Ā  Ayyub (Job) 14.Ā Ā  Musa (Mozes) 15.Ā Ā  Harun (Aaron) 16.Ā Ā  Dhu'l-kifl (Ezechiel) 17.Ā Ā  Dawud (David) 18.Ā Ā  Sulaiman (Salomo) 19.Ā Ā  Ilias (Elia) 20.Ā Ā  Al-Yasa (Elisa) 21.Ā Ā  Yunus (Jona) 22.Ā Ā  Zakariyya (Zacharia) 23.Ā Ā  Yahya (Johannes) 24.Ā Ā Ā Ā Isa (Jezus) 25. Muhammad (Mohammed)

25 Akhirah (leven na de dood)
Leven met Moslims Akhirah (leven na de dood) Op de Dag des Oordeels legt iedereen verantwoording af aan God. De mens wordt geoordeeld op grond van zijn daden. Wie gehoorzaamt en God aanbidt krijgt een plaats in het Paradijs. Wie dit niet doet, gaat naar de hel. Engelen noteren alle daden van de mens.

26 De vijf zuilen van de Islam
Leven met Moslims De vijf zuilen van de Islam

27 1. Geloofsbelijdenis (shahadah)
Leven met moslims 1. Geloofsbelijdenis (shahadah) ā€œEr is geen God dan Allah. Mohammed is de boodschapper van Allah.ā€ Deze belijdenis bevat de twee belangrijkste doctrines, eenheid van God en profeetschap en is de basis van alle daden in Islam.

28 2. Ritueel gebed (salah) vijf keer daags; rituele reinigingen;
Leven met Moslims 2. Ritueel gebed (salah) vijf keer daags; rituele reinigingen; voorgeschreven lichaamshoudingen; gememoriseerd gebed; enkele minuten; ā€œHet is een systeem van geestelijke, morele en fysieke oefening en maakt een moslim werkelijk gehoorzaam aan zijn Schepper.ā€ Islam: a brief guide, MET

29 3. Aalmoezen (zakah) ā€˜Zakahā€™ betekent ā€˜zelfreinigingā€™;
Leven met Moslims 3. Aalmoezen (zakah) ā€˜Zakahā€™ betekent ā€˜zelfreinigingā€™; verplichte bijdrage van 2,5% van geld en juwelen e.d.; besteedt aan armenzorg, hulp aan gehandicapten, onderdrukten, schuldenaars en welzijnsinstanties; beschouwd als een eredienst: onze rijkdom en ons bezit behoort aan God en wij zijn rentmeesters.

30 4. Vasten (sawm) Verplicht tijdens de maand Ramadan.
Leven met Moslims 4. Vasten (sawm) Verplicht tijdens de maand Ramadan. Onthouden van eten, drinken, roken en seksuele gemeenschap van zonsopgang tot zonsondergang. ā€œSawm is een jaarlijkse trainingsprogramma om de moslim te helpen in zijn vastberadenheid om zijn verplichtingen jegens de Schepper en Onderhouder te na te komen.ā€ (Islam: a brief guide, MET)

31 Leven met Moslims 5. Bedevaart (hajj) Een reis naar de Kaā€™aba in Mekka, in de 12e maand van de islamitische kalender. Jaarlijks; Eenmaal in je leven verplicht als je het kunt veroorloven; Symboliseert de eenheid van de mensheid als moslims van elk ras en nationaliteit nederig God aanbidden.

32 Van het Arabische werkwoord qaraa = lezen/reciteren
Leven met Moslims Gezag in islam De Koran Van het Arabische werkwoord qaraa = lezen/reciteren Heilig boek van de moslims, beschouwd als het laatste boek van Leiding van God; Geopenbaard aan Mohammed door de engel Gabriƫl; 114 hoofdstukken (suras), ontvangen in een periode van 23 jaar; Na Mohammeds dood in 632 werden de fragmenten in een boek bijeengebracht.

33 Gezag in Islam De Sunnah voorbeeld van Mohammed
Leven met Moslims Gezag in Islam De Sunnah voorbeeld van Mohammed samengebracht in de boeken van Ahadith (enkelv. Hadith): verzamelingen van Mohammeds uitspraken en daden en daden door hem goedgekeurd. Zes prominente en authentieke verzamelingen: Bukhari, Muslim, Tirmidhi, Abu Dawud, Nasaā€™I and Ibn Majah.

34 Leven met Moslims Gezag in Islam De verschillende onderwerpen in de Hadiet van al-Bukhari openbaring ā€“ geloof - ongesteld zijn ā€“handen en voeten wassen met stof -gebedstijden -oproepen tot gebed ā€“kenmerken van gebed - vrijdaggebed ā€“ de twee feesten ā€“gebed tot God om regen ā€“buigingen tijdens lezen van de Koran -gebedshoudingen - begrafenissen ā€“ regels rondom bedevaart- verkoop en handel -landbouw ā€“geschenken ā€“getuigen ā€“voorwaarden voor vrede ā€“nalatenschap- heilige oorlog- begin van de schepping ā€“profeten ā€“militaire expedities geleid door Mohammed-kwaliteiten van de Koran ā€“huwelijk en echtscheiding - hulp aan familieleden -voedselregels ā€“ offers ivm geboorteā€“drank ā€“patienten -medicijnen ā€“ kleding ā€“ goede gewoonten en manierenā€“ Gods wil- het afleggen van edenā€”erfeniswetten ā€“beperkingen en straffen door God opgelegd ā€“ straffen voor ongelovigen- omgang met afvalligen- hypotheek ā€“ het uitleggen van dromen ā€“het einde van de wereld enz.

35 De vier wetsscholen in Soenni Islam
Leven met Moslims De vier wetsscholen in Soenni Islam Elke school legt een andere nadruk op a) de voorschriften in de Koran; b)de sunnah; c)de consensus van wetgeleerden; d) overeenkomsten met situaties ten tijde van Mohammed; en e) gezond verstand. De Hanafi School Grondlegger: Imam Abu Hanifah; ruimte voor rationele benadering; nadruk op prakische aspecten v.d.wet; Balkan, Turkije, Centraal AziĆ«, India, Pakistan, Bangladesh. De Shafiā€™i School Grondlegger: Imam Muhammad Idris al Shafiā€™I; traditionalistisch Jemen, Egypte, SyriĆ«, Zuidoost AziĆ« en OostAfrika. De Hanbali School Grondlegger Imam Ahmed bin Muhammad bin Hanbal; erg conservatief en intolerant; Saoedi ArabiĆ« . De Maliki School Grondlegger: Imam Malik bin Anas; gebruikt alleen Medinase Hadith; Noord Afrika.

36 Leven met Moslims Stromingen in de islam

37 Leven met Moslims Stromingen in de islam De belangrijkste stromingen in de Islam zijn de soennieten en de sji-ieten. Zoā€™n 80% van alle moslims wereldwijd behoren tot de soennieten. Zoā€™n 15% tot de sji-ieten. Stroming per land; groen staat voor een soennitische meerderheid, blauw voor sjiitische meerderheid

38 Leven met Moslims Sjiā€™ieten Beschouwen Ali, Mohammadā€™s schoonzoon en zijn nakomelingen als de wettige erfgenamen van het politiek en religieus leiderschap van moslims. Wijzen consensus af; Hebben een zesde doctrine toegevoegd ā€“ geloof in de onfeilbare Imam (een incarnatie van de godheid) die bovenmenselijke kennis bezit; Vooral woonachtig in Iran en Iraq, Yemen, Bahrein, SyriĆ« , Libanon.

39 Ahmadiyya gemeenschap
Leven met Moslims Ahmadiyya gemeenschap Opgericht door Mirza Ghulam Ahmed Qadiami (uit Punjab) gestorven in1908 AD. Mohammed is niet de laatste profeet. Jezus is begraven in Srinagar, Kashmir. Mirza Ghulam is de Mahdi (Messias).

40 De Bahai Begon in Iran in de 1800s.
Leven met Moslims De Bahai Begon in Iran in de 1800s. Geloven in de eenheid van God, gelijkheid van man en vrouw, harmonie van religie en wetenschap. Beschouwen Mohammed niet als laatste en grootste profeet. De Koran is niet de laatste openbaring, maar andere boeken, waaronder de geschriften van Bahaā€™I, volgden. Wereldwijd 7 miljoen aanhangers. Worden in sommige islamitische landen vervolgd.

41 De Salafi beweging (soennitisch)
Leven met Moslims De Salafi beweging (soennitisch) Verwijst naar de ā€œeerzame voorvadersā€- de eerste drie generatie moslims na Mohammeds dood. Opgericht door Muhammad ibn ā€˜Abd al-Wahhad (overleden in 1791) en soms ook Wahhabisme genoemd. Een puriteinse traditie. Verwerpt alles wat niet gebaseerd is op de oorspronkelijke bronnen van de Islam. Invloedrijk in Europa, vanwege de invloed en geld vanuit Saoedi ArabiĆ«.

42 Soefisme zoeken contact met het goddelijke door mystiek;
Leven met Moslims Soefisme zoeken contact met het goddelijke door mystiek; vanaf 1e eeuw na dood Mohammed; miljoenen aanhangers; benadrukt zuiverheid van hart en ziel; de basis is liefde voor God ā€“We moeten God liefhebben voor Wie Hij is, niet voor een beloning of uit angst voor straf; in trance door reciteren van de Koran, muziek, drum, reciteren van gedichten; God is de Eeuwige Geliefde.

43 Alevieten tussen 15 en 20 miljoen aanhangers, voornamelijk in Turkije;
Leven met Moslims Alevieten tussen 15 en 20 miljoen aanhangers, voornamelijk in Turkije; veel overeenkomsten tussen de Alevieten en de Bektashis in de Balkan; Alevieten zijn volgelingen van Ali (schoonzoon van Mohammed); groot respect voor mystieke gedichten en muzikale ballades; aanbidding bevat zingen en dansen;; een 12-daagse vastentijd in de eerste maand van de islamitische jaartelling; bezoeken graven van overleden heiligen voor gebed; mannen en vrouwen bidden gezamelijk;

44 Volksislam De Islam van het dagelijks leven;
Leven met Moslims Volksislam De Islam van het dagelijks leven; Rituelen bij geboorte, puberteit, huwelijk en begrafenissen etc. Bescherming tegen ongeluk (het boze oog): amuletten, talisman, toverij, hand van fatimamagic, astrology, evil spirit repellents, etc. Onderhouden van goede relaties of krijgen van kinderen: bezoek van graven van heiligen; Hoe je leven te plannen: dromen, voorspellingen etc.

45 Het islamitisch jaar 12 (maan)maanden 28 of 29 dagen.
Leven met Moslims Het islamitisch jaar 12 (maan)maanden 28 of 29 dagen. Het jaar is 11 dagen korter dan de (zon) jaren.

46 Leven met Moslims Islamitische Feesten Idul Fitr (Suikerfeest): eerste dag na Ramadan. Speciaal eten wordt klaargemaakt. Vrienden- en familiebezoek. Speciale activiteiten voor de kinderen. Idul Adha (Slachtfeest of Offerfeest): 10e tot 13e van de twaalfde maand. Dieren worden geslacht ter herinnering aan Abrahamā€™s bereidwilligheid zijn zoon te offeren.

47 Leven met Moslims Huwelijk Gewoonlijk geregeld door de ouders met instemming van de zoon of dochter; Uitgevoerd in een eenvoudige ceremonie in het bijzijn van van familie, vrienden en buren.

48 Leven met Moslims Eten Verboden om varkensvlees te eten en dieren die niet geslacht zijn in de naam van God. Verboden om alcohol te drinken

49 Leven met Moslims Gespreksvragen: Zijn er dingen die christenen van moslims kunnen leren? Zo ja, welke? Noem eens enkele overeenkomsten tussen moslims en christenen

50 Enkele overeenkomsten tussen moslims en christenen
Leven met Moslims Enkele overeenkomsten tussen moslims en christenen Geloof in Ć©Ć©n God,de Schepper en Heerser over alles. Moslims geloven dat ze in dezelfde God geloven als de christenen. De Koran bevestigt de God van de Bijbel ā€“ ā€œonze God en uw God zijn Ć©Ć©nā€ (Soera 29:45) De openbaring van Gods wil in een boek; Verantwoording verschuldigd aan God; Het belang van gebed; Nadruk op onderwerpen aan de wil van God; (Soera 3: 18,19 en Jakobus 4:7) ā€œZo de Here wilā€ (inshallah) (Soera 18:23,24;Jakobus 4: 13-15) Een besef van broederschap en een vrijmoedig spreken over God.

51 De belangrijkste problemen die moslims hebben met christenen
Leven met Moslims De belangrijkste problemen die moslims hebben met christenen Ons geloof: De Drieeenheid ā€“ men denkt soms dat we drie goden aanbidden. De godheid van Jezus Christus ā€“voor moslims is Hij slechts een profeet De dood van de Here Jezus aan het kruis en implicit daardoor ook zijn opstanding uit de doden. De integriteit van de Bijbel ā€“ moslims denken vaak dat dit veranderd is.

52 De belangrijkste problemen die moslims hebben met christenen
Leven met Moslims De belangrijkste problemen die moslims hebben met christenen Onze geschiedenis: De kruistochten - een Christelijke ā€˜jihadā€™. De kolonialisatie: uitbuiting van mensen-leugens en bedrog Steun aan Israel. Culturele & economische kolonialisatie.

53 De belangrijkste problemen die moslims hebben met christenen
Leven met Moslims De belangrijkste problemen die moslims hebben met christenen Onze moraal: Aftakeling van westerse samenlevingen: homorechten, gelegaliseerde prostitutie; drugs misbruik, abortus en euthanasie, huiselijke geweld; echtscheidingspercentage etc. Verspreiding van immoraliteit door middel van films en toerisme.

54 Leven met Moslims Gespreksvragen Wat is uw eerste reactie op bovengenoemde kijk van moslims op aspecten van het christelijk geloof? Hoe kunnen we op deze punten reageren?

55 Leven met Moslims Huiswerk Bedenk, ter voorbereiding op het bezoek aan de moskee, tenminste 2 vragen die u graag aan een moslim wilt stellen.


Download ppt "Leven met Moslims LES 3 Moslims begrijpen."

Verwante presentaties


Ads door Google