Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdLinda Koning Laatst gewijzigd meer dan 8 jaar geleden
1
Introductieworkshop Rinelle van den Top
2
Een opwarmer!
3
Waarom Smaaklessen? Minder aandacht voor voeding Minder kennis over voedsel Ongezond eetpatroon Overgewicht en welvaartsziekten
4
Wat is Smaaklessen? Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs Het beleven van voedsel staat centraal Proeven! Ruiken! Horen! Voelen! Kijken! Positieve en speelse benadering
5
Wat willen we bereiken? Interesse opwekken Kinderen willen meer weten over hun eten Bewuste, gezonde en duurzame voedselkeuze
6
Financier Landelijke organisatie Lesmateriaal & onderzoek Regionale steunpunten
7
Een Smaaklesdocent aan het woord
8
De Smaakleskist Lesmateriaal voor alle klassen Houdbare- en moeilijk verkrijgbare producten Posters
9
Lesmateriaal Lerarenhandleiding Kopieerbladen Smaakpaspoort Smaakdossier
10
Lerarenhandleiding Vaste onderdelen Extra onderdelen Dits en dats Ongeveer 10 lessen per 2 bouwjaren
11
Smaak GezondheidVoedselkwaliteit Smaaklessen
12
1. Smaak en smaakopvoeding Wat is smaak? Wat heeft invloed op smaak? Culturele aspecten Culinaire vaardigheden oefenen
13
2. Eten en gezondheid Wat heb je nodig om gezond te leven? Verhouding eten en beweging
14
3. Voedselkwaliteit Herkomst en productie van voedsel Hygiene en consumentenvaardigheden
15
Samenhang lessen Cyclische opbouw 3 pijlers komen bij alle groepen terug Opbouwende diepgang Specifieke focus Pauzehappen en dranken (1/2) Ontbijt en traktaties (3/4) Overblijven en lunch (5/6) Naschool eten en diner (7/8)
16
Inhoud lessen Basis van de didactische lijn: Kerndoelen primair onderwijs: 34: Zorgdragen voor lichamelijk en psychische gezondheid van henzelf en anderen 35: Redzaam gedragen in sociaal opzicht als verkeersdeelnemer en als consument 39: De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu 41: Leren over de bouw van planten, dieren, mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen Smaaklessen wordt ook ingezet bij taal- en rekenonderwijs Competenties verantwoord voedingsgedrag van de Stichting Leerplan Ontwikkeling
17
Structurele inzet Smaaklessen Smaaklessen koppelen aan andere methoden Jaarlijks terugkerende activiteit. Op vrijdag in het creatieve uur
18
Smaaklessen combineren Beste aansluiting bij natuuronderwijs en wereldoriëntatie Te gebruiken als vervanging, verdieping of verbreding van: Natuurlijk Wijzer door de Natuur Natuur De Grote Reis Het ei van Columbus Ik en Ko Boekje Smaaklessen combineren met andere methoden.
19
Smaaklessen combineren Voorbeeld: De methode Natuurlijk Zie ook: www.smaaklessen.nl/lesmateriaal www.smaaklessen.nl
20
Omgeving betrekken Betrokkenheid omgeving Ouders Bedrijven Beleid school / BSO Gezonde traktaties SchoolGruiten Gezond overblijven
22
Aanvullende activiteiten
23
SchoolGruiten & EU-Schoolfruit SchoolGruiten Structureel groenten en fruit eten op school Dé activiteit om samen groente en fruit te eten in de klas! EU-Schoolfruit Opstapje naar SchoolGruiten 20-30 x gratis groenten en fruit Verspreid over 5-10 weken
24
SchoolGruiten & EU-Schoolfruit Coördinatie vanuit één landelijk steunpunt; Wageningen University Meer weten? Kijk op www.schoolgruiten.nlwww.schoolgruiten.nl Kijk op www.euschoolfruit.nlwww.euschoolfruit.nl
25
Contact Ondersteuning via regionale steunpunten Ondersteuning via www.smaaklessen.nlwww.smaaklessen.nl Nieuwsbrief op www.smaaklessen.nlwww.smaaklessen.nl Aanvullende activiteiten
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.