Introductie sportvoeding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vocht & Voeding tijdens Inspanning
Advertisements

Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Voorlichtingsavond De Granaet.
Voeding voor optimale atletiekprestaties
De actieve voedingsdriehoek
Materie, energie en leven
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Thema 1 Stofwisseling Basisstof 4 K4
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
Dissimilatie Levert energie.
Sport en gezond levenstijl
Thema 2: Voeding en Vertering
Stofwisseling 15 maart 2011.
hOOFDSTUK Presentatie
De Actieve Voedingsdriehoek
De invloed van voeding op sportprestaties
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Wat voedt jou deel 1..
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Regeling door Hormonen
Energiemanagement Hans Spanjers
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Koolhydraten
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Hoofdstuk 2 Sportvoeding voor betere prestaties.  10:45 Terug blik vorige week  10:50 Opdracht schijf van vijf vergelijken met de voedselpiramide 
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Sportvoeding. Verschillende sportvoeding Energiedrank: Aanvullen van koolhydraatgehalte Dorstlesser: Aanvullen van mineralen en vocht Hersteldrank: Aanvullen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
Voeding in de pedicurepraktijk
Rogier Trousset Duursport.nl
Na het sporten.
Energie Brandstof voor sporten
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Veevoeding Weende analyse.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
H3. Sportvoeding voor betere prestaties
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Uithoudingsvermogen: Bloed, spieren en voeding
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Gezonde voeding.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Transcript van de presentatie:

Introductie sportvoeding Hoofdstuk 1 Wat moet u eten Extra Energie voor sporters

Inhoud les Projectbundel Projectkalender Hoofdstuk 1 boek ‘Wat moet ik eten’ Theorie energiebehoefte sporter Uitleg huiswerk Taak 1

Begin met gezonde basisvoeding De basisvoeding de belangrijkste bron van alle benodigde voedingsstoffen.

De fitness voedselpyramide

1. Groente en fruit Vers, biologisch, van het seizoen Vitaminen, mineralen en fitonutriënten o.a. antioxidanten (natuurlijke verdediging tegen vrije radicalen) Vocht, vezels en koolhydraten. Eet variatie in kleur en seizoen.

2. Koolhydraatrijk voedsel Basisvoeding voor de sportmaaltijd Brandstof voor sporters Glycogeengehalte in spieren op peil te houden. Hoofdleverancier: vezels, vitamine B en ijzer. Neem ongeraffineerde volkorengraanproducten Let op de GI (glycemische index) invloed op de bloedsuikerspiegel. Hoge GI wordt snel verteerd door onze spijsvertering en een lage GI langzaam.

De glycemische index (GI) van koolhydraten (in basisvoeding en snacks) Hoe dichter de GI van een voedingsmiddel bij 100 komt, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt Glucose = GI 100. Hanteer GI uitsluitend als grove richtlijn, waarden hebben betrekking op een nuchtere maag en op afzonderlijk voedingsmiddelen.

Waarvan is de glycemische index afhankelijk? De aanwezigheid van vezels: oplosbare vezels reduceren de stijging van de bloedsuikerspiegel De aanwezigheid van vetten en eiwitten: beide verminderen de stijging van de bloedsuikerspiegel Het type zetmeel: van zetmeel in bonen bijv. stijgt de bloedsuikerspiegel langzamer dan van zetmeel in brood Koken en bewerking: gekookt of bewerkt zetmeel zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel.

3. Eiwitrijk en calciumrijk voedsel Sporters hebben meer eiwit nodig dan mensen die niet sporten. 1,2 en 1,8g eiwit per kg lichaamsgewicht. Spier herstel en ontwikkeling. Voorkeur: magere eiwitproducten. Ontdek variatie aan plantaardig eiwitproducten (soja, lupine, quorn)

4. Gezonde vetten Omega 3 en 6 zorgen voor een snel herstel. Omega 3 vetzuren zorgen dat er meer zuurstof naar de actieve spieren wordt gebracht. Kunnen uithoudingsvermogen verbeteren (meer vetverbranding, langer doen met glycogeenvoorraden) Noten en zaden bevatten essentiële vetzuren. Plantaardige olie en vette vis.

5. Snacks Kunnen zorgen voor snelle energie (hoge GI koolhydraten/suikers) Soms nuttig tijdens het sporten, om vermoeidheid uit te stellen. Vaak veel lege calorieën en weinig essentiële voedingstoffen.

Wat moet de sporter weten over voedingsstoffen? Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde Neem niet te veel snelle koolhydraten Ga voor langzame verbranding Eet meer eiwitten Wees vet-vriendelijk Neem veel vitaminen en mineralen Drink regelmatig Eet groen.. En rood, paars en oranje

OPdracht Vergelijk in tweetallen de schijf van vijf met de sportvoedings pyramide. Schrijf de belangrijkste verschillen op.

Energie! Brandstof voor sporters

Energie in het lichaam Energie in ons lichaam wordt geproduceerd door het splitsende chemische verbindingen ATP In elke cel van het lichaam wordt ATP geproduceerd uit het afbreken van koolhydraten, vetten en eiwitten.

Verbranding voor energie Warmte ¾  zweet / vochtverlies Lichaamsarbeid ¼ 38 ATP per glucosemolecuul Zuurstof noodzakelijk voor volledige verbranding!

Energiebronnen Korte termijn: Koolhydraten en alcohol Lange termijn: Vetten Noodgevallen: Eiwitten

Hoe slaat mijn lichaam koolhydraten op? Als Glycogeen In lever 400kcal In spieren 1200kcal 1600-2000 kcal max

Taak 1