Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Advertisements

Uitslag enquête over online pesten
Leerlingenenquête •91% van de uitgedeelde enquêtes zijn terug binnengekomen. •Het 1 ste leerjaar heeft niet deelgenomen aan de enquête.
Dyslexie Deze spreekbeurt van Eva, groep 6, gemaakt voor school, november Mijn spreekbeurt gaat over dyslexie.
3 x opvoeden 12 april Effecten van belonen en straffen
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
TALENT groep jaar Hoe ondersteun ik mijn kind met talent?
Provocatief te werk in een assertiviteitstraining.
LEEFSTIJL vanuit Amerika 1986 voortgezet onderwijs
Media en Creativiteit 6 - Identiteit Hogeschool – Media aan de Maas Jaar 2 – Periode 2 – Les 4 Ik, wij en de rest Jij in het grotere geheel.
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
Opvoeden van drukke kinderen
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
Welkom op onze thema-avond
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Kinderen en hun sociale talenten
Interpreteren van data
Les 3 Deze les duurt 90 minuten
Rots en Water sociale competentie training Rots en Water Instituut NL.
Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?
PAD Mindfulness en Yoga
Aan de slag met de BETERapp
De doelstelling van deze workshop is niet om u iets nieuws te leren.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen
Rots & Water Marien Lokerse.
Aanpak problematisch gedrag
Ouderavond Social Media Basisschool De Meerhoef
Kanjertraining..
Onderwerp: Positief opvoeden Duur: Max. 1,5 uur
Wat is geschiedenis en wat heb je eraan?
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Reclame Masters | Ik en reclame!
De leerlingenraa d Laat je stem horen!.
In een jeugdgevangenis
Reguleren van motivatie: Do It Yourself! 28 oktober Deventer.
Welkom op onze ouderochtend
Welkom ik maak me sterk.
De kracht van positief opvoeden
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
I NFORMATIEAVOND P ROJECTGROEP. D OELEN VAN DE AVOND : Aan het eind van de avond weet u: Wie de begeleiders van de projectgroep zijn Vanuit welke theorie.
Rots & Water Cyntia Bijl-Nouws Uitnodiging kijk-dag SoVa Donderdag 14 april 2016 Volgt uw zoon/ dochter SoVa-training.
FAALANGST DE BAAS.  Mijn naam:Annet Nelisse-Verlare  Werkzaam: O.b.s. OllieBBommel  Opleiding:Training “Faalangst de Baas” via Ortho Consult.
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Rots en Water Sociale competentie training. Rots Weten wie je bent Weten wat je wilt Weten wat je doet Water Vriendschap Verbondenheid Communicatie.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Uitkomsten van de enquête van ouders Maart 2014 De stelling was: Oudergesprekken vind ik belangrijk, ik ga daar naar toe. Gemiddelde score t.o.v. het.
De leerlingenraa d Laat je stem horen!
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Welkom op onze thema-avond
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Keuzes maken.
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Covey trainingsavond.
Peer Buddy Nieuwkomer Metameer
Zomertraining ‘Klaar voor de start’
Zo gaan Roos en Tom met elkaar om
Zo gaan Sarah en Jerom met elkaar om
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VZ Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Hoofdstuk 1 Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?
Behandelgroep voor mensen met beginnende dementie
Zomertraining ‘Klaar voor de start’
Transcript van de presentatie:

Sowebatraining bovenbouw

Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale inzichten Het leren voor jezelf op te komen Het aangaan en onderhouden van contacten met leeftijdgenoten en volwassenen

Wat leren we tijdens de Sowebalessen Daarin gaan we leren hoe je goed met jezelf en elkaar kunt omgaan. Goed omgaan met anderen klinkt eenvoudig maar er komt heel wat bij kijken. Je moet als kind bijvoorbeeld durven vragen of je met anderen mee mag doen. Je moet op je beurt kunnen wachten, spelregels volgen, tegen je verlies kunnen, durven zeggen wat je niet bevalt en problemen samen kunnen oplossen. Maar ook moet je leren op de juiste toon en met de juiste woorden te zeggen wat je ergens van vindt. Hier gaan we het in deze lessen allemaal over hebben. Ook gaan we leren dat je jezelf een doel kunt stellen. En kunt kiezen hoe je reageert op moeilijke dingen.

Fasen van de Sociaal Emotionele ontwikkeling Van 4 tot 6 jaar: Het uitbreiden van de fysieke en sociale omgeving en het vervolmaken van taal. Je bent gericht op jezelf. Van 6 tot 8 jaar: De ontwikkeling van het denken maakt abstracties mogelijk, waardoor er omvangrijker inzicht ontstaat. Je ziet nu ook de ander meer. Van 8 tot 10 jaar: Kinderen zien en vergelijken verschillen tussen henzelf en de ander en gaan verbanden hierin zien. Je krijgt inzicht in jezelf en de ander. Van 10 tot 12 jaar: De (pre)pubertijd begint. Je krijgt een sociale identiteit. Het is belangrijk erbij te horen en een eigen mening te vormen over zaken.

Waarom in de eigen groep Er heeft zich al een groepsproces plaatsgevonden van forming, storming, norming en performing. Er moet een gevoel van veiligheid zijn en jezelf durven zijn. Het kind moet in die groep goed kunnen functioneren en kan het daar dan ook oefenen. De groepsleerkracht is bij alle lessen en kan het proces goed volgen en vervolgen.

Onderwerpen Les 1: Als je je sterk voelt, ben je sterk! Les 2: Als je iemand een compliment geeft, krijg je er vaak een terug. Les 3: Ik bepaal zelf mijn grenzen en laat zien hoe ik me voel. Les 4: Leren negeren en impulsbeheersing Les 5: Ik vind mezelf belangrijk en daarom kom ik voor mezelf op. Naar kritiek luisteren is iets leren over jezelf. Les 6/7: Pesten…hoezo stoer???? Les 8: Vragen of je mee mag doen. Les 9: Je persoonlijke leerdoel evalueren en afscheid nemen.

Rots en Water Dit is een psycho-fysieke sociale competentie training voor kinderen van groep 1 t/m 8 en ouder. Onlangs heb ik zowel de basistraining als de tweedaagse training gevolgd over de leerlijn van “Rots en water” Basisschoolbreed. Hierin staan de elementen Rots en Water centraal, als metafoor voor twee elkaar aanvullende strategieën, die je nodig hebt voor je eigen ontwikkeling als mens en in interactie met anderen. Rots staat voor de kracht van opkomen voor jezelf en bewust worden van je eigen weg. Water staat voor de kracht van flexibiliteit en zorgen voor elkaar. Voor het ontwikkelen van een eigen identiteit is een goede balans nodig. Deze ontwikkeling omvat twee deelgebieden: de fysiek-emotionele ontwikkeling: leren door ervaren, doen en bewegen, om te komen tot bewustwording van eigen lichaam en fysieke kracht en die van een ander en de verbaal-emotionele ontwikkeling: leren door verwoorden en verbale uitwisseling om te komen tot zelfreflectie. Deze methodiek ga ik ook gebruiken bij de Sowebalessen en sluiten naadloos aan bij de verschillende onderwerpen die tijdens de Sowebalessen worden behandeld.

Begeleiding thuis en Huiswerkopdrachten Bij deze lessen horen ook huiswerkopdrachten voor de kinderen en ouders. Je merkt dat als er thuis serieus over gesproken wordt, dat dat zijn uitwerking heeft op school en dan snijdt het mes aan twee kanten. Het is heel fijn als het huiswerk uiterlijk op de woensdag vóór de volgende Sowebales bij mij wordt ingeleverd.

Op naar een positieve groep en een fijn schooljaar!