Het belang van voorlezen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichting over de taalontwikkeling
Advertisements

Hoe kun je informatie het beste in het geheugen opslaan?
Een dagje meelopen met groep 1 en 2
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Pestprotocol Naam:leerlingenraad Groep:5,6,7,8
Waarom neem ik met mijn kind een verteltas mee?
Welke boeken kies ik voor mijn kinderen?
Veilig thuis START Donderdag 6 november 2008.
Meertalig opvoeden Elke Burkhardt.
De avonturen van Kapitein Onderbroek
Boekbespreking Gemaakt door: Jeroen en Milan
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
Kinderen van Amsterdam
Tussendoelen begrijpend luisteren onderbouw
Voorlezen Lees-Mediacoach Marloes Reuvers Jezelf voorstellen
Tweede wereldoorlog.
Voorlichtingsbijeenkomst ouders
Boekbespreking Voorbeeld powerpoint.
Kinderboekenweek 2014 Lezen is een feestje!.
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
VOORLEESWEKEN Voorlezen; elke dag een feest!. WAT IS DE REDEN OM VOOR TE LEZEN? Goed voor de ontwikkeling Tijd voor elkaar Verbondenheid Moment van rust.
Woordenschat Groep 5 Thema 4, les 6
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Briant College Fictie h4 Spanning. Briant College ­ Wat een verhaal spannend maakt ­ Welke ‘trucjes’ de schrijver gebruikt om het verhaal spannend te.
Mother I love you Regisseur Jänis Nords Land Letland Jaartal 2013 Tijd 83 minuten Taal Nederlands ondertiteld Groep 7/8.
(Voor)lezen is leuk!.
EEN KIJKJE BIJ DE KLEUTERS! Een dagje in onze klas!
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Pedagogische theorieën
1 december  Toelichting BSA programma  Per onderdeel koppeling met thuis  Komende periode  Afsluiting.
NETWERKBIJEENKOMST Dinsdag 2 NOVEMBER.
Leesplezier in de schoolbibliotheek Training voor ouders en andere vrijwilligers in de schoolbibliotheek Bijeenkomst 2.
Voorschotbenadering risicokleuters ten aanzien van het leren lezen en spellen.
Waar is de zevende dwerg?
Meer voorlezen, beter in taal
Thema. Start activiteit Wat heb je nodig? Stopwatch Kennis van de lente Doel: Woordenschat vergroten over de lente.
De training interactief voorlezen 1.Opzet 2.Onderzoek studenten VU 3.APS-bevindingen.
Spreekbeurt in groep 4.
Training Voorleescoördinator Bijeenkomst 2 Voorlezen in de kinderopvang.
Kansen en knelpunten voor lezen in het vmbo Onderzoek door CED-Groep en DUO Marketresearch in opdracht van Stichting Lezen.
Ons kinderdagverblijf werkt met BoekStart Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4) - BoekStart voor baby’s - BoekStart in de kinderopvang Doel:
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Voorlezen in de kinderopvang Training Voorleescoördinator Bijeenkomst 1.
Interactief voorlezen in de kinderopvang Taalaanbod Module 1 Wat zeg je en hoe zeg je het.
Resultaten van de Monitor de Bibliotheek op school 2015 School X.
Quiz tops en tips groep 5 en 6. Tops en tips In deze les maakte je maatje een gedicht over de nacht. Dit stond in ‘Zo zit het!’: ZO ZIT HET! Hier let.
Voorschotbenadering risicokleuters
Slimme kinderen en dyslexie. Wat is uw associatie?
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Ruzie maken… een vak apart !?
Veilig thuis 1 14/12/2012.
Spreekbeurt Hoe maak je dat?.
Spreekbeurt in groep 4.
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Luisteren en begrijpen
Lezen 1.2 Leesstrategieën, tekstverband/signaalwoorden onderwerp en hoofdgedachte.
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Wat is internet? Vandaag gaan we ontdekken wat internet is? Hoe vaak zijn de leerlingen online? Welk apparaat gebruiken ze? Stel ze eens wat vragen en.
Spreekbeurt in groep 4 en 5
H1, H2, H3 Nieuw nederlands Klas 3
Nee Zeggen!.
Gesprekstechnieken 12 mei 2017.
Spreekbeurt in groep 4 en 5
blok 1 les 3: Lezen is belangrijk
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Uitleg bij de vragenlijst ZIEN. Leerling 5-8 Leer- en leefklimaat ZIEN
blok 2 les 2: taal thuis en op school
Groep 2 Begrijpend luisteren
Transcript van de presentatie:

Het belang van voorlezen Er was eens……. Het belang van voorlezen

voorlezen Jonger dan 1 jaar  30% Tussen de 2 en 5 jaar  90% plaatjes kijken voorlezen in rijm Tussen de 2 en 5 jaar  90% Tussen de 9 en 12 jaar  40% 30% van de kinderen jonger dan 1 jaar wordt voorgelezen. Dit is jammer want het kan heel goed met een kind onder de 1 jaar. Je zult in het begin niet echt kunnen voorlezen, maar plaatjes kijken kan wel. Rond 3/4 jaar wordt dat voorlezen. Vooral voorlezen in rijm. 90% van de kinderen tussen de 2 en de 5 jaar wordt voorgelezen. 40% van de kinderen tussen de 9 en 12 jaar wordt voorgelezen. Dit komt omdat deze leeftijd zelf kan lezen. Maar voorlezen blijft leuk. Het is dus jammer dat het bij deze kinderen nog maar zo weinig gebeurt.

ontwikkeling De taalontwikkeling -nieuwe woorden -goed opgebouwde zin Praten over het boek -actief met taal aan de slag Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van de kinderen. Ze leren nieuwe woorden, de woordenschat zal dus groeien. En doordat ze continue goed opgebouwde zinnen horen zullen ze hier ook van leren. Door met je kind te praten over het boek zal het actief met taal aan de slag gaan. Ook goed voor de taalontwikkeling.

ontwikkeling Luisteren/ concentratie Fantasie/ begrip voor de wereld om zich heen Steun/ mogelijkheden tot gesprek Door je kind voor te lezen leert het goed te luisteren en zich te concentreren. Hij/ zij zal goed moeten luisteren waar het boek over gaat en zich hierop concentreren. Verder ontwikkelt het de fantasie en het begrip voor de wereld om zich heen. Als je met je kind praat over het boek en dit koppelt aan de wereld. Het boek kan ook steun geven en aanleiding zijn voor een gesprek. Bij vrolijke maar ook bij verdrietige gebeurtenissen.

ontwikkeling Gevoel van veiligheid Plezier Exclusieve aandacht Rust en regelmaat Doordat je samen met je kind leest zal het een gevoel van veiligheid ervaren. Het plezier in lezen zal groeien en je kind zal genieten van de exclusieve aandacht. Ook is rust en regelmaat goed voor je kind, als je structuur in het voorlezen aanbrengt zal je kind hier extra van genieten.

Waar op te letten Een rustige plek. Maar bij de tandarts is ook een goed moment om zo de tijd te verdrijven. Lengte van de verhalen. Zorg dat de verhalen voor jongen kinderen kort zijn. Zo kunnen ze het verhaal in één keer horen. Hoe ouder het kind wordt hoe langer het verhaal mag zijn. Herhaling (voorspellen). Jonge kinderen vinden herhaling helemaal niet erg. Ze genieten ervan dat ze weten wat er gaat gebeuren. Zo leren ze ook voorspellen. Praten over het boek. Praat met je kind over het boek. Voor en na het lezen. De reactie van je kind. Zorg dat je er op let hoe je kind reageert. Als je kind het verhaal spannend vindt kun je het aanpassen door de spannende stukken net iets minder spannend te maken. Een leuk boek! Kies een boek wat jij ook leuk vindt. Zo lees je met meer plezier voor.

Voor het lezen Start met de kaft. Bespreek het plaatje, de titel, de schrijver en de tekenaar. Kijk naar de rug van het boek. Zo leert je kind de begrippen die bij het boek horen. Voorspellen. Bespreek waar het boek over kan gaan. Onthoud dit om dit later terug te kijken of dit klopte.

Tijdens het lezen Stemgebruik Gebruik je stem bij het verhaal. Praat hard/ zacht. Gebruik bij verschillende personen stemmetjes. Zo beleven de kinderen het boek echt. Bespreken wat er gebeurt Stel tussendoor vragen over wat er is gebeurd. Zo leren de kinderen echt te luisteren.

Na het lezen Bespreek het boek Kijk samen met je kind wat er precies is gebeurd. Verliep het verhaal zoals verwacht? Wat vond je van het verhaal?