De gezondheidszorg in evolutie: uitdagingen en keuzes 1 Erik Schokkaert (Departement Economie, KULeuven)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Over Falend en Succesvol Parkeerbeleid
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
België in een internationaal perspectief Erik Schokkaert.
Welkom op de website van VTDO Mijn naam is Hans Blauw, adviseur in telefonie en data. 80% van alle bedrijven heeft haar telefonie en data niet optimaal.
Overzicht Inkomen en armoede bij Belgische ouderen, vergeleken met hun leeftijdsgenoten in buurlanden Niet-monetaire indicatoren van de levensstandaard.
Asymmentrische informatie
Pensioen & zorg. Kan collectief zorgsparen via het tweedepijlerpensioen bijdragen aan een houdbare financiering van ouderenzorg?
Grenzen aan de markt? Grenzen aan de zorg?
Overheidsfinanciën College 2, 6 mei 2008 Robert Inklaar
Hypotheekvormen Er zijn diverse hypotheekvormen mogelijk. Elke vorm met z'n eigen kenmerken en z'n eigen voordelen. Het hangt dus van uw omstandigheden.
Paragraaf 4. Schaalvergroting na 1945.
verplicht sociaal verzekerd
Risico’s en gevaren van techniek
Exploderende Zorguitgaven Presentatie Anne Mulder 16 september 2011.
Vraagsturing en marktwerking
Marktwerking in het Vlaamse zorglandschap: een verkenning ‘The question is,’ said Alice, ‘whether you can make words mean so many different things.’ Dr.
De zorg in beweging Een blik vanuit het ziekenhuis naar buiten 1.
Een vergelijkende studie van de financiering van ziekenhuiszorg in vijf landen ASGB 21/11/2013 C ARINE V AN DE V OORDE.
Betaalbare en kwaliteitsvolle gezondheidszorg. Nationale gezondheidsenquêtes  Gezinnen die rapporteren noodzakelijke gezondheidszorg te hebben uitgesteld.
Inhoud van deze synthese :
Hoofdstuk 3: Beleid van de EU
Impact van de financiële en economische crisis op het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking PULSE lanceringsdag 27 november 2009, Brussel Tom De Bruyn.
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 15 - Groei van de Steden.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Goede tijden, slechte tijden
DE SPLITSING VAN BELGIE: een bedreiging voor ons recht op gezondheid intal 13 december 2010.
Afd. Sociale Geneeskunde Is houdbare solidariteit, ook gezonde solidariteit? Niek Klazinga (NPHF) - een public health visie op het RVZ rapport -
Toelichting kaderbesluit voor de sociale huur (KSH) en nieuwe financiering (NFS2) 21 juni 2007 Tom Vanden Eede Departement RWO – Afdeling woonbeleid.
‘Denkdiner’ VWL Samenwerkend Limburg 31 maart 2010 Hans Bodt, Manager HRM a.i. Atrium Medisch Centrum Parkstad Langer doorwerken: Hoe maken we dat mogelijk.
De beste hypotheek tegen de laagste kosten! Door de kredietcrisis, eurocrisis, etc wordt het steeds lastiger om exact te berekenen hoeveel hypotheek u.
Ik wil de laagste rente voor een annuiteitenhypotheek! Op onze uitgebreide en informatieve annuiteitenhypotheek hypotheekrente site kunt u de maximale.
Ik wil de laagste rente voor mijn hypotheken! Op onze uitgebreide en informatieve hypotheek rente site kunt u de maximale hypotheek berekenen en vindt.
Gezondheidsbeleid in België: uitdagingen voor de toekomst
Hoofdstuk 1 Management accounting: informatie die waarde creëert.
Wat met gepersonaliseerde geneeskunde? Maatschappelijke uitdagingen Erik Schokkaert (Centrum voor Economische Studien, KU Leuven en CORE, Université catholique.
Slot 4Hc.
Een gezonder Nederland VTV-2014
Betaalbaarheid en toekomst van de Belgische gezondheidszorg
7.3: Trampolinebed of hangmat?
Het beste pensioenstelsel ter wereld - Pensioenlab
EU Uitbreiding Emeriti Forum Reflecties op presentatie van Minister Dehaene.
Onze arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers levert u de arbeidsongeschiktheidsverzekering met.
Economische en demografische aspecten van vergrijzing Roel Beetsma MN Chair in Pension Economics Vice-decaan FEB Universiteit van Amsterdam.
De Zorg en de Markt: verkenningen Alan Ralston MD MA (PEMH) Psychiater GGZ Dijk en Duin / PBG Castricum Woordvoerder De GGZ Laat Zich Horen Woordvoerder.
SER Symposium 6 oktober 2010 Hoe houden we langdurige zorg betaalbaar? Paul Besseling Programmaleider zorg Centraal Planbureau.
Van Arbeid en gezondheid naar duurzame inzetbaarheid? Werkgevers op de barricaden!! Resultaten uit TNO/SEO onderzoek Irene Houtman.
In gesprek met een bedrijfsarts van ArboNed
15-Jul-16 | 1 Financiële organisatie van het Nederlandse zorgsysteem: Welke gezondheidseconomische principes liggen ten grondslag aan het Nederlandse zorgstelsel?
Vragen vooraf Hoe staat de Nederlandse economie ervoor? Wat is de oorzaak van de financiële crisis? Zijn er wel eens belastingen afgeschaft? Hoeveel verschillende.
Welkom havo 4..
Vraag en Aanbod van financiële middelen & nominale en reële rente
De eerste lijn is aan zet!
Welkom Havo 5..
Welkom havo 4..
Gezondheidsongelijkheid in Gent
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Beleids plan Beleidsplan wat in het Grommertje staat is richting gevend. Bestuur wil graag uw mening weten. De uitgangspunten / keuzes van.
Welkom VWO 5..
Organisatie & Beleid van gezondheidszorg Minor Active Ageing
Hoofdstuk 2 Nederland als industriële samenleving § 4
Groei dossiers/ lokale opleg
specialisatie zorgt voor welvaartswinst
Veranderingen in het welvaartsvraagstuk
Wat doet de overheid: Gezondheidszorgbeleid
Transcript van de presentatie:

De gezondheidszorg in evolutie: uitdagingen en keuzes 1 Erik Schokkaert (Departement Economie, KULeuven)

Inleiding Er zijn meer uitdagingen en keuzes dan ik op twintig minuten kan samenvatten. Ik ga proberen enkele stereotiepe opvattingen te ontkrachten. We moeten de clichés voorbij, als we de uitdagingen willen aanpakken. 2

1. Mogen de uitgaven blijven stijgen? Groei van de uitgaven in de gezondheidszorg: groeiende bekommernis om de gevolgen voor het overheidsbudget. Waarom stijgen de uitgaven? –NIET omwille van de vergrijzing. –NIET omdat de inefficiëntie “toeneemt”. Vooral omwille van de technisch-wetenschappelijke vooruitgang. 3

Bereidheid tot betalen? Een daling van de uitgaven is niet noodzakelijk optimaal vanuit welvaartsstandpunt. Het is evident dat kosten en baten tegen elkaar moeten afgewogen worden. Bereidheid tot betalen? Het is zeer normaal dat in een rijker wordende samenleving het aandeel van uitgaven aan gezondheidszorg stijgt. –“As we get older and richer, which is more valuable: a third car, yet another television, more clothing – or an extra year of life?" (Hall and Jones, Quarterly Journal of Economics, 2007). 4

Stijgen de uitgaven te snel? 5 Gezondheidszorg Recreatie en cultuur

Wat is dan het probleem? Er worden meer en meer vragen gesteld bij de collectieve, solidaire financiering. 1.De mensen zijn zich onvoldoende bewust van de voordelen van een universeel verzekeringssysteem (tenminste zolang ze niet met ziekte geconfronteerd worden in hun directe omgeving). 2.Een universeel systeem van ziekteverzekering zoals het Belgische realiseert impliciet solidariteit: –tussen goede en slechte ex ante risico's; –tussen hoge en lage inkomens. 3.Er bestaan twijfels over de efficiëntie van het systeem. 6

De uitdaging voor de toekomst De uitgaven gaan zeker blijven stijgen. Als we terugvallen op private financiering, is gezondheidszorg in twee snelheden onvermijdelijk. Om het collectieve systeem overeind te houden moeten burgers het gevoel hebben dat ze “waar voor hun geld” krijgen. 7

2. Gemakkelijk: werk de verspilling weg? Er is zeker veel “verspilling” in de gezondheidszorg,......maar die is er in alle landen van de wereld. Oorzaak: probleem van (asymmetrische) informatie. Er zijn geen gemakkelijke oplossingen. Voorbeeld: hoe betalen we verstrekkers? –PER PRESTATIE? Veel inspanning, kwaliteitsbeslissingen op basis van gereguleerde prijzen, aanbodgeïnduceerde overconsumptie. –LOON? Minder inspanning, lagere kwaliteit (?), geen overconsumptie. –CAPITATIE? Inspanning en kwaliteit o.k. als patiënten geïnformeerd kunnen kiezen, gevaar van risicoselectie. 8

Minder economistisch geredeneerd: in een verzekeringssysteem steeds incentieven voor overconsumptie binnen arts-patiënt-relatie… 9 Is het verstandig om van onze verstrekkers “economisten” of “boekhouders” te maken?

3. Natuurlijk hebben wij een markt Universeel en verplicht systeem van ziekteverzekering met zeer brede dekking. Vrije keuze van ziekenfonds, maar ziekenfondsen hebben niet de instrumenten om uitgaven te controleren. Zeer veel keuzevrijheid op verstrekkersmarkten (inclusief ziekenhuizen): –grote therapeutische vrijheid voor de verstrekkers. Grote kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen. –betaling per prestatie nog steeds dominant. Bovenop de officiële prijzen kunnen supplementen aangerekend worden. 10

Evolutie van ziekenhuissupplementen 11 Bron: CM.

Verschillen tussen ziekenhuizen 12 Bron: CM.

Werkt die markt? Economische theorie leert ons dat concurrentie over prijs én kwaliteit niet noodzakelijk tot optimale resultaten leidt. Resultaten bepaald door reacties van vragers en aanbieders: –De meeste patiënten zijn zeer slecht geïnformeerd over de supplementen. –Weinig informatie over de kwaliteit van de ziekenhuizen en verstrekkers. Zowel ziekenfondsen als verstrekkers zijn huiverig om die informatie te verspreiden. –Relatief veel informatie over “subjectieve” kwaliteit en klantvriendelijkheid. 13

Wat kunnen we dan voorspellen? Concurrentie speelt op elementen die voor de patiënten "observeerbaar" zijn: –geen echte prijsconcurrentie. –geen concurrentie om betere kwaliteit gezondheidszorg te leveren. –concurrentie op "subjectieve" kwaliteit: geen (amper) wachtlijsten. hoog niveau persoonlijke dienstverlening. 14

4. Het beste systeem van de wereld? 15 Bron: Eurobarometer.

“Objectieve” gezondheidsresultaten 16 Bron: Nederlandse Zorgbalans 2014.

17 Bron: Nederlandse Zorgbalans 2014.

5. Verbeter de marktwerking In alle Europese landen tendens naar meer marktwerking: OFWEL vrije keuze op verzekeringsmarkt, beperking van keuze op verstrekkersmarkt, verzekeraars onderhandelen met verstrekkers (Nederland, Zwitserland). OFWEL weinig of geen keuze op “verzekeringsmarkt”, toename van de keuzevrijheid op verstrekkersmarkten (UK). België kon beide richtingen uitgaan, maar lijkt duidelijk voor de tweede weg te kiezen. 18

VOORWAARDE: patiënten moeten beter geïnformeerd worden over kwaliteit en prijzen. Dit is DRINGEND. Alternatief voor ernstige informatieverspreiding is Internet-gedoe. 19

20

21

6. Efficiëntie verhogen, vrijheid beperken Men moet van die marktwerking geen wonderen verwachten (precies omwille van probleem van informatie-asymmetrie). Regulering zal steeds noodzakelijk zijn. Introductie van meer/betere financiële prikkels op microniveau wenselijk. 22

Een onvermijdelijke evolutie Verschuiving in de richting van prospectieve financiering van verstrekkers en ziekenhuizen. Inkrimping van de "keuzevrijheid": Medische guidelines. Analyse voorschrijfgedrag en (sociale) sancties. Globaal medisch dossier en verlaging remgelden. Stimuleren generische geneesmiddelen. Discussies over de invoering van meer financiële prikkels – kwaliteitsgerelateerde betaling. Invoering zorgprogramma’s. Uitbouw zorgzones. 23

Deze evolutie is onvermijdelijk en gaat zeker en vast verder gaan. Er is geen alternatief. Dit gaat de vrijheid van verstrekkers én patiënten verminderen: iedereen gaat minder gelukkig worden (maar wellicht gezonder). Hoe wegen we subjectieve tevredenheid en "objectieve" gezondheidsresultaten tegenover elkaar af? 24

Besluit 25 1.De uitgaven in de gezondheidszorg zullen en moeten blijven stijgen. 2.Wij moeten leren leven met verspilling. 3.Er is in het Belgische systeem veel marktwerking. 4.Wij hebben niet het beste systeem van de wereld, maar wij zijn supertevreden. 5.Er moet dringend werk gemaakt worden van betere kwaliteitsinformatie voor de patiënten. 6.Efficiëntie vereist dat de vrijheid van verstrekkers (en patiënten) wordt ingeperkt. Mensen zullen gezonder worden, maar minder tevreden.