Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Sicilië Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel
SICILË Grootste eiland van de Middellandse Zee 25.460 km2 130.000 ha 14% Ital.prod. ( 4% DOC) 2200 zonuren
SICILIA DOC gebieden Malvasia della Lipari Erice Marsala Alcamo Monreale Contea di Sclafani Faro Mamertino di Milazzo Etna Moscato di Syracuse Moscato di Noto Eloro (Nero d’Avola) Dellia Nivolelli Santa Margherita del Belice Menfi Contessa Entellina Moscato di Pantelleria DOCG Sambuca Sciacca Riesi di Sicilia Cerasuolo di Vittoria (Classico) Rosso
Inzolia Inzolia is een oud Siciliaans wit ras dat reeds in de 17de eeuw vernoemd werd in geschriften. Vroeger was haar hoofdbestaansreden eveneens de Marsalawijn, maar tegenwoordig is deze druif een vaste blendpartner voor veel droge witte wijnen in talrijke DOC’s, samen met catarratto en inzolia. De beste wijnen op basis van inzolia hebben naast een uitgesproken fruitig aroma (witte perzik) en ook iets nootachtigs. Een monocépage Inzolia op DOC niveau is vrij zeldzaam Kleur van de schil: geel-groen Karakteristieken: zacht fruitige wijn; medium aciditeit Wijnstijlen: droge fruitige witte wijn Bewaarkracht: jong te drinken Te drinken bij: aperitief / antipasti / gevogelte / pasta's
1. Inzolia DOC – Ilgiglio –Masseria del Feudo - 2013 Masseria del Feudo is opgestart als een algemeen landbouwproject, inclusief wijnbouw, door twee jonge mensen, Francesco en Carolina Cucurullo Oorsprong van het vroeger domein gaat terug tot 1906 Wijnproductie, fruitteelt (perzikken – 13 variëteiten), olijfolie, melkkoeien voor kaas en andere melkproducten 110 hectares Wijngaarden beplant met Nero d’Avola, Syrah, Chardonnay, Inzolia en Grillo Gesitueerd op Caltanisetta
Inzolia DOC – Ilgiglio –Masseria del Feudo - 2013 Biologische wijnteelt Manuele oogst Vergisting op inox vaten met indigene gisten Rijping op droesem gedurende 4 maanden Verdere rijping op fles gedurende 4 maanden Wijngaarden liggen op 450 meter hoogte
Catarratto bianco Autochtone druif van Sicilië Hoofdzakelijk rond Trapani Levert wijnen met friskrokant fruit en voldoende zuren Tweede meest aangeplante druif van Italië Kleur van de schil: goudgeel Karakteristieken: fruitig (perzik, citrus) en floraal; lage tot medium aciditeit Wijnstijlen: droge witte wijn, Marsala Bewaarkracht: jong drinken Te drinken bij: aperitief / antipasti / gevogelte / pasta's
2. Catarratto – Orestiadi – Terre Siciliani IGT - 2014 Gelegen tussen de heuvels van de Belice vallei (Gibellina) Littekens van diverse aardbevingen Naam gebaseerd op de legende van de Orestiadi Nieuwe wijnmakerij Wijngaarden op 200 m hoogte Manuele oogst met kleine bakjes eind augustus Volledige ontristing Gebruik van geselecteerde gisten Vergisting op 17-18°C Geen malolactaatvergisting Enkele maanden rijping op inox vaten en 2 maanden op fles 15 000 flessen
Belice vallei
Arianna Occhipinti La donna del Vino
Arianna Occhipinti La donna del Vino ‘Donna del Vino’ – tesamen met grootvader van COS Tegenwoordig bezit ze 25 hectare land, 18 hectare daarvan zijn met druiven beplant en 12 hectare met olijfbomen. Werkt streng biologisch Concentreert zich op de druivensoorten van haar Siciliaanse geboortegrond: Nero d’Avola en Frappato, daarnaast een beetje Albanello en Moscato di Alessandria. Geheel eigen stijl en vinificeert echt unieke Siciliaanse wijnen. Starter : ‘SP68’, overigens genoemd naar ‘Strada Provinciale SP 68’ Topwijn : ‘Grote Alte’, ‘Il Frappato’ ‘Siccagno’ Wijnfilosofie die alle onnodige onzin bij de wijnbereiding verbiedt. Alle wijnen worden ongefilterd afgevuld.
3.Occhipinti SP 68 2014 Frappato en Nero d’Avola; Uitsluitend biologische aanbouw; De druivenstokken :10 jaar oud; De wijnvelden 280 m hoogte; 6.000 druivenstokken per hectare volgens Cordonsysteem; De manuele oogst begin oktober; Fermentatie met natuurlijk gist in cementen tanks; Opvoeding 6 maanden in RVS tanks; Geen gebruik van barriques; Focus op behoud van karakter van de druivensoorten.
Carricante Slechts 146 hectares maar 1/3 van de wijnstokken is ouder dan 50 jaar 31ste druif van Sicilië - Belangrijkste druif op de heuvels van de Etna Komt enkel in deze zone voor Naam komt van de « beladen ezel met druiventrossen » Wordt soms vergeleken met de Riesling voor zijn smaak- en geurindrukken Door de aardbevingen en vulkaanuitbarstingen is de bodem heel gevarieerd en mineraal Kleur van de schil: goudgeel Karakteristieken: fruitig (limoen, groene appel) oranjebloesem, vuursteen, kamille, onrijpe abrikoos, petroleum bij verouderen; in de mond ziltig , mineraal, hoge aciditeit Wijnstijlen: droge witte wijn (ondergaat malolactaatgisting) Bewaarkracht: kan tot 10 jaar bewaren Te drinken bij: gegrilde vis met citroen/ vissoep / sla met venkel en koolsla
4. Carricante Planeta Etna – DOC – Bianco - 2014 Wijndomein Feudo di Mezzo : onderdeel van Planeta Opgestart in 1995 Lange landbouwtraditie binnen de familie sinds 1500 in de region tussen Sambuca di Sicilia en Menfi (17de generatie) Planeta = 6 wijnstijlen = 6 wijndomeinen Ulmo in Sambuca di Sicilia, Dispensa in Menfi; Dorilli in Victoria; Buonivini in Noto, Feudo di Mezzo op de Etna te Castiglione di Sicilia, La Baronia te Capo Milazzo In totaal 363 hectares wijngaard
Feudo di Mezzo – Carricante – Etna - 2014 3 verschillende plots met een uitstekende ligging Grond met lava, as, heel rijk aan mineralen Wijngaarden op 700 meter hoogte Microklimaat door bossen omheen de wijngaard 5000 stokken per hectare Oogst vanaf 5 oktober Manuele oogst in kleine bakjes Druiven worden ontrist en gekneusd na een afkoeling tot 8°C Vergisting op 15° C gedurende 20 dagen 90 % rijpt op inox vaten gedurende 5 maanden op de droesem met omroering (bâtonnage) 10 % rijpt op Franse eikenhouten vaten uit Allier
Nero D’Avola Nero d’Avola is het populairste blauwe druivenras uit Sicilië, en dus met voorsprong de meest aangeplante druif op het eiland. Drie verschillende scholen bij de wijnbouwers -pure, niet-geblende nero d’avola = kruidig (denk aan syrah) en fruitig -blend met frappato: hand: zorgt voor geparfumeerde florale en fruitige toetsen = perfecte aanvulling vormt op het wilde karakter van nero d’avola -blenden met internationale rassen zoals cabernet sauvignon Kleur van de schil: paars-blauw Karakteristieken: krachtig, rijp, (donker) fruitig, medium aciditeit Wijnstijlen: droge rode wijn Bewaarkracht: de lichtste wijnen hooguit 4 jaar na oogstdatum, de beste wijnen tot 10 jaar na oogstdatum Te drinken bij: deegwaren of risotto op basis van tomaten- of vleessaus / wit vlees zonder saus / wit vlees met saus / rood vlees, gegrild of geroosterd, zonder saus
5. Nero D’Avola – Planeta – Cantina Ulmo – Plumbago DOC Sicilia - 2013 Wijngaarden gelegen in het Zuidwestelijke deel van Sicilië te Sambuco di Sicilia Plumbago is een bloem die groeit rond het wijndomein 100 % Nero D’Avola Wijngaarden gelegen op 200 meter hoogte Beplantingsdensiteit van 3800 stokken per hectare Vergisting op 25° C gedurende 14 dagen Malolactaatgisting op accaciahout 8 maanden rijping op eikenhouten vaten van 3 en 4 wijnen 6 maanden narijping op fles Bewaarkracht van 10 jaar
Nerello Mascalese Nerello mascalese is een aromatisch blauw druivenras uit Sicilië. Het is een krachtig, vol ras dat floreert op de flanken van de Etna. De druif levert lichtgekleurde rode wijnen op met frisse aciditeit en een geparfumeerd floraal karakter, ondersteund door aroma’s van aardbeien De jonge wijnen kunnen nog wel eens getekend zijn door stroeve tannine, maar na enkele jaren flesrijping zijn het net deze wijnen die evolueren tot echt ongezien complexe, geparfumeerde pareltjes Kleur van de schil: helder blauw Karakteristieken: floraal; tanninerijk; hoog in zuren; rood fruit Wijnstijlen: droge rode wijn Bewaarkracht: de lichtste wijnen met weinig houtlagering hebben geen bewaarkracht, de betere cuvées minstens 8 jaar na oogstdatum Te drinken bij: antipasta / pasta / wit en rood vlees
6. Nerello Mascalese - Planeta – Feudo Di Mezzo –Etna Rosso DOC- 2013 Wijngaarden op 870 meter hoogte Densiteit van de beplanting: 5000-10 000 stokken per hectare Oogst tussen 10 en 30 oktober Vergisting op 25° C Malolactaatgisting op vaten van accaciahout Rijping op hout gedurende 4 maanden
7. Orestiadi – Ludovico – Rosso Sicilia IGT 2009 Topcuvée van het domein 90 % Nero d’Avola + 10 % Cabernet Sauvignon Colline di Gibellina 130 meter boven de zeespiegel Geoogst in september Naam komt van Ludovico Corrao – voorzitter van de Orestiadi Foundation Manuele oogst in kleine bakjes Druiven worden ontrist Vergisting op 24-26° C Malolactaatgisting + 12 maanden rijping op eikenhouten vaten