Diagnoses in het maatschappelijk werk Johan Bastiaensen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Resultaatgericht Samenwerken
Advertisements

Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
De (on)gezonde leerling?
Kader Individueel Zorgplan Coördinatieplatform Zorgstandaarden
feedback als leidend principe
Welkom Mijzelf voorstellen aan de hand van een recente gebeurtenis waarbij ik ‘in mijn vuur stond’ Wat gaan we doen vandaag.
Zelfregie Grote doorbraken komen altijd voort uit cliënten acties en initiatieven. De overheid, de instellingen en de professionals lopen altijd achter.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
De relatie tussen logistiek en veiligheid
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Gedicht veiligheid Veiligheid is een woord
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Klinische psychologen in een algemeen ziekenhuis
Brrrrrrr, een klant CEO bezoekt weinig klanten Wel praten over….., niet praten met….. Klant is van vlees en bloed, geen getal Klant is eng….. Klanten gaan.
Let op de ijsberg! Over de klimaatscrises, leeftijdsbewust personeelsbeleid en diversiteit Sjiera de Vries.
Herstellen & Versterken van Gezond Functioneren
Gedragscode Koninklijke Landmacht
Invloed uitoefenen en toch erbuiten blijven..
In de frontlinie tussen hulp en recht 1 van 18 Hoofdstuk 8 De organisatie en de menselijke maat of: Hoe steunt de organisatie de uitvoering van de frontliniewerkers?
Inspirerend Coachen - praktijkervaring - het G®ROW kader
Hoe ga ik er in de les mee om?
Hoe ga ik er in de les mee om?
Verknopen door verbinden Joris Claes en Itte Van Hecke.
En begrijpen we elkaar dan? Hoe benaderen we elkaar ? Ellen Witteveen 6 november 2010 ‘Roeien met de riemen die je hebt’
Van wie is de school? … en over welke school hebben we het dan? Over de schoolleider: zetbaas of ondernemer? … en de leraar die zijn vak kwijt is. Onderwijscafé.
Divera Twisk 3 maart 2006 Het gedrag van de mens van binnenuit Het gedrag van de mens van binnenuit Divera Twisk.
Ik heb iets van autisme of zo
Klinische psychologen in het algemeen ziekenhuis
Interpreteren van data
De vermaatschappelijking van de zorg De verzorging van de maatschappij
LILA psychiatrische ZORG IN DE THUISSITUATIE
Hoofdaannamen van Appreciative Inquiry
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Mindfulness.
Loopbaan&burgerschap. WAT HEB JE NODIG ?  KENNIS ( THEORIE)  INZICHT (VERSCHILLENDE INVALSHOEKEN)  VAARDIGHEDEN.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
“SODEXO SUPPORTS ME” KENNEN EN UITLEGGEN
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
Doel en taak van de hulpverlening
MANTELZORGGESPREK.
Inclusieve Ik & Inclusieve Samenleving Farida Farhadpour
OGW op de Firtel.
Reclame Masters | Ik en reclame!
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Les 5 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
De context is geen decor Dany Baert, OPZ Geel, 3 december 2015.
Plancyclus, les 2 Actualiteit
Klinische les medisch maatschappelijk werk
 Een loodgieter is deskundig in het in bedwang houden van water en stelt een diagnose omtrent waar een lek zich bevindt of waar een onaangename geur.
De kracht van positief opvoeden
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Drop off – pick on Veiliger en aangenamer rijden in groep.
ISelf Internettool for Self-Evaluation and Learner Feedback.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Resultaatgericht Samenwerken
Inleiding in de Psychopathologie
Gedragscode Koninklijke Landmacht
Opbrengst Themadiner 6 oktober 2016
Pathologie en ziektebeelden
ACT model van menselijk functioneren
WORKSHOP INFORMATIEDELING EN VERTROUWEN
Aanspreken? Mr. C.E. Zalm MPA 26 december 2018 Eventuele voettekst.
Kinderen vragen OM DUIDELIJKHEID
Angststoornissen en hypochondrie
EPSI Eenheid Psychiatrische Spoed Interventie
In de vuurlinie van een pos
Transcript van de presentatie:

Diagnoses in het maatschappelijk werk Johan Bastiaensen

Elke beroepsgroep heeft zijn deskundigheid en hoort een denken te ontwikkelen omtrent problemen in zijn vakgebied (=diagnose) en mogelijke oplossingen voor dit probleem.

 Een loodgieter is deskundig in het in bedwang houden van water en stelt een diagnose omtrent waar een lek zich bevindt of waar een onaangename geur vandaan kan komen.  Een poetsvrouw stelt een diagnose omtrent een vlek en hoe deze verwijderd kan worden.  Een boer weet dat wanneer het gras niet goed groeit, er nood is aan water, meststoffen, …

Nut van een diagnose  Hij geeft me kader om te denken over de moeilijkheden.  Hij geeft richting aan mijn handelen.  Een diagnose bakent mijn werkgebied af.  Hij biedt me taal om over de moeilijkheden te praten met cliënt, vakgenoten of in een multidisciplinair team.  Vermijden de diagnose van ander specialisme over te nmen

Wat is het specialisme van maatschappelijk werkers  Maatschappelijk werkers zijn deskundig in menselijke verhoudingen.  Ze houden zich bezig met het samenleven en samenwerken van mensen met : › Andere mensen (relatiemoeilijkheden) › Instanties (uitkeringsinstanties, rechtbank, schuldeisers, …) › Instituties als geld en wetten (beheer, …) › De samenleving (uitsluiting) › …

Gevolg voor diagnostiek  Als we dit uitgangspunt aanvaarden, dan vraagt dit om een eigen specialistische diagnostiek, nl. een samenlevings- of samenwerkingsdiagnose.  Dit in tegenstelling tot de vaak individuele diagnoses van de psycholoog, psychiater, arts, …. vbn. Psychose, autisme, hechtingsgestoord, borderline, burnout, mentale handicap, pdd nos, lastig, niet gemotiveerd, gebrekkige vaardigheden, …

 Een maatschappelijk werker kijkt met een breedhoeklens naar cliënten.  De arts of psycholoog kijkt met een zoomlens naar de patënt of cliënt.

Metafoor van verkeer  Psychiaters en psychologen zijn de garagehouders van de geestelijke gezondheidszorg; Zij stellen een diagnose omtrent een niet goed werkende auto.  Maatschappelijk werkers zijn te vergelijken met de instructeurs van de autorijschool.

 Een instructeur van een autorijschool hoeft slechts in beperkte mate te weten hoe een auto werkt.  Hij moet wel weten hoe je het best een auto bestuurt.  Hij moet weten welke de regels zijn waaraan weggebruikers zich moeten houden.  Hij moet weten hoe je moet rekening houden met andere weggebruikers om je veilig in het verkeer te begeven.

Inspiraties voor maatschappelijk werkdiagnose vanuit systeemtheoretische perspectief.  Hoe lopen de beïnvloedingen in het systeem? Wie geeft er last aan de cliënt? Bij wie vindt de cliënt steun?  Wat zie ik aan inzet bij de cliënt en zijn omgeving en wordt dit ook zo begrepen door de anderen?  Hoe drukt de cliënt en zijn omgeving zich uit en welke zijn de effecten op belangrijke anderen? Welke taal hanteert hij/zij en leidt dit soms tot misverstanden

 Welke visies hebben de verschillende betrokkenen op het probleem en mogelijke oplossingen en leidt dit soms tot waarheidsgevechten?  Waar zitten ieders loyaliteiten  Hoe kijken mensen naar zichzelf en naar anderen en hoe denken ze dat anderen naar hen kijken?

 Hoe kijkt “men” naar mensen met deze problemen?  Systeemregels en omgangsvormen  Gezins- en overgangsfasen

Hoe verhoudt deze maatschappelijk werk diagnose zich tot de psychopathologie ?  Moet de maatschappelijk werker de medisch psychiatrische diagnose negeren of mag hij deze gebruiken in zijn probleemanalyse als verklaring voor de samenwerkingsproblemen?

Een poging tot oplossing  CMM van Pearce en Cronen › Verschillende contexten van waaruit we dingen kunnen interpreteren. (kultuur, relatie, episode, taaldaad, eigen geschiedenis, …) Toegepast op ons probleem :  Welke is onze hoogste haak? De psychiatrische diagnose of de samenlevings- of samenwerkingsdiagnose?

schematisch Samenwerkingsdiagnose Medisch (psychiatrische) diagnose Samenwerkingsdiagnose Medisch (psychiatrische) diagnose Versus

Effecten van de 2 kijken.  Kijk 1 › Medisch (psychiatrische) wordt verklaring voor samenwerkingsmoeilijkheden › doorverwijzen Kijk 2  Medisch psychiatrische diagnose heeft invloed op samenwerkingsmoeilijkheden.  Hoe hiermee omgaan?

 Vragen vanuit kijk 2 : › Wat betekent diagnose voor cliënt? › Wat betekent diagnose voor omgeving van cliënt? › Hoe merkt cliënt dat diagnose en symptomen de samenwerking met anderen bemoeilijkt? › Wat heeft cliënt in het verleden al geprobeerd om minder last te hebben van diagnose en symptomen? › …

De vraag van 1 miljoen  Moet ik als maatschappelijk werker kennis hebben van medisch psychiatrische diagnoses en hoe het ziektebeeld er uit ziet?  Of zit kennis omtrent ziektebeelden een open benadering van de cliënt in de weg?