Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Voedingsvezel (ballaststof): stoffen in plantaardige voedingsmiddelen (b.v. cellulose) die niet door enzymen van de mens kunnen worden afgebroken. Voedingsvezel.
Spijsvertering 22 maart 2011.
Chronische Pancreatitis
Enzymen voor de vertering
Kringloop van koolstof en stikstof
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Vertering koolhydraten
Op reis van MOND tot KONT
Maag, duodenum, gal, resorptie, vetten, eiwitten, poortader
Spijsvertering.
Materie, energie en leven
Hoorcollege Voeding en Vertering
Voortgezette assimilatie =
ROL VAN ENZYMEN BIJ STOFWISSELINGS-PROCESSEN
Spijsvertering door enzymen
Verteringsstelsel.
Voortgezette assimilatie =
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
ROL VAN ENZYMEN BIJ STOFWISSELINGS-PROCESSEN
T4 – Voeding en Vertering
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Voortgezette assimilatie 1
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
Anatomie en Fysiologie
Het verteringsstelsel
Dikke darm en de lever.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsverteringsstelsel
Spijsvertering.
Voortgezette assimilatie 1
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Slokdarm en maag.
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Spijsvertering.
Thema 4 Voeding en vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Thema 4 Voeding en vertering
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
T2. Voeding en Vertering B1. Voedingsmiddelen en voedingsstoffen B2. Het aantonen van voedingsstoffen B3. Gezonde voeding B4. Het verteringsstelsel van.
Vertering van voedingsstoffen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Spijsverteringskanaal
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Koolhydraten H11§3.
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Voortgezette assimilatie 1
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen

VAN MOND TOT KONT Schrijf de stappen op!

Filmpje spijsverteringsstelsel.

Spijsverterings enzymen. Grote biomoleculen moeten worden afgebroken tot kleine bouwstenen. HIERVOOR ZIJN ENZYMEN NODIG (spijsverteringsap) Koolhydraten -> Monosaccaharide Animatie werking van enzymen Eiwitten -> aminozuren Lipiden -> glycerol en vetzuren

Spijsverterings enzymen. vertering van koolhydraten Vertering van koolhydraten begint in de mond Speeksel bevat het enzym amylase, dat een deel van het zetmeel (amylose) in het voedsel afbreekt tot maltose (een disacharide). Amylase is werkzaam bij een pH van ongeveer 6 tot 7,5. Het pH optimum is 6,6. In de twaalfvingerige darm wordt opnieuw amylase toegevoegd. Dat is pancreas amylase uit het pancreassap. Mechanische vertering

Spijsverterings enzymen. vertering van eiwitten Vertering van eiwitten begint in de maag voedseldelen maagportier vrijkomen maagsap maag maagwand maagsapklieren pepsinogeen pepsine (actief enzym) HCl slijmkliercellen 1 Pepsinogeen en HCl komen vrij in de maag 2 HCl zet pepsinogeen om in pepsine 3 Pepsine activeert meer pepsinogeen en start zo een kettingreactie. Pepsine start de vertering van eiwitten. Chemische vertering

Spijsverterings enzymen. vertering van vetten Toevoegingen Vertering van vetten begint in de twaalfvingerige darm In de twaalfvingerige darm monden 2 buisjes uit waardoor de spijsverteringssappen worden aangevoerd. 1. Alvleesklier met Pancreassap Neutraliseert als eerste het maagsap. Bevat een enzym (lipase) dat vet afbreekt tot glycerol en vetzuren 2. Gal/Lever Een bruingroene bittere vloeistof gemaakt in de lever en bewaard in de galblaas. Gal maakt van grote vetdruppels zeer kleine vetdruppels (= een emulsie) waardoor de enzymen er beter bij kunnen.

Spijsverterings enzymen. vertering van vetten Vertering van vetten begint in de twaalfvingerige darm

Spijsverterings enzymen. De laatste stap, in de darmen. Laatste chemische vertering Papil van Vater, toevoegingen van darmsap. (darmsap bevat o.a. maltase, sacharase en peptidasen) Koolhydraten, laatste verkleining tot de monosaccharide (glucose). Eiwitten, laatste verkleining tot aminozuren. Vetten, de toevoeging uit de alvleesklier en gal verkleinen het vet tot glycerol en vetzuren. Darm peristaltiek: * Monomeren worden opgenomen door cellen en afgegeven aan het bloed. Filmpje werking enzymen

Spijsverterings enzymen. koolhydraten

Spijsverterings enzymen. eiwitten

Spijsverterings enzymen. vetten Lipase Vetten (lipiden) Opgebouwd uit een glycerolmolecuul en drie vetzuurmoleculen = Triglyceride Vetzuur Glycerol Vetzuur Glycerol Vetzuur Vetzuur Vetzuur Vetzuur Vetzuren en Glycerol Vet

Spijsverterings enzymen. Tip: Corpus reis door de mens Tabel blz. 121 Opdracht 26 t/m 33 blz. 121