Grondstoffen voor de bierbereiding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“Van gerst tot bier” Een biotechnologisch hoogstandje dat Vlaanderen wereldfaam verschaft. prof. dr. Guido Aerts.
Advertisements

Kunnen microben wel nuttig zijn?
BEER the healthy fuel That keeps men going….
Totaal aan Ppt H1 (Am) 5 Havo.
Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist.
Productie Wijn.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
B1 Stoffen worden omgezet
B3 Glucose als grondstof
Examentraining Biologie
Kringloop van koolstof en stikstof
Dissimilatie Levert energie.
5. Brood nodig Recept / gisting
Hoofdstuk 4 Voeding.
2 Het lekkere van alcohol
3. Over smaak valt niet te twisten
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters”
Eva Bekemans Danaaï Vroman
Assimilatie / dissimilatie
Vermenigvuldiging en levensvoorwaarden
Marc Vlaeminck Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003.
Food or Fuel H3 Grondstoffen.
Periode 4.2 H14 Biotechnologie.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Hop geeft bier bitterheid, aroma en flavour
Glucose als grondstof. Glucose ontstaat d.m.v. fotosynthese
1.Mouten 2.Brouwen 3.Kelderprocessen
SINGLE MALT WHISKY Zo maak je single malt whisky door MWC Odd Fellows.
Afwegen van de ingrediënten;
Maischen.
AEROBE EN ANAEROBE CELADEMHALING
Zaterdag 27 september 2014.
Hop geeft bier bitterheid, aroma en flavour
Duurzame energie Biomassa.
Duurzame energie Biomassa.
Thema groeiomstandigheden
Med.hro.nl/kamse/EASMHS01K/
Voedings-typen Dieren en sommige schimmels
Smaak.
WELKOM Van harte welkom op deze informatieavond van het Elburger Bier Genootschap.
Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad
WASSERREICH UND HOPFENARM. IST EIN BIER, DASS GOTT ERBARM.
Uitgekookt Hertog Jan. Programma Ontvangst + koffie Voorwoord voorzitter Presentatie door vertegenwoordiger Marco Otte van Hertog Jan Geschiedenis brouwerij.
Stofwisseling Thema 1.
Brouwerij de Praght Gepresenteerd door : Aart Vos Rosalie Vos Aad van ‘t Hof.
Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 7 april 2016.
Lichte Bieren. Lichte bieren Alcoholpercentage 2-4 % Geen “Light-bieren” Vaak de lichtste bieren van een bepaald type.
Zintuig smaak De tong.
Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel ( ) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie.
Stofwisseling. Organische stof is een stof die gemaakt is in een levend wezen Bevat energie Koolhydraten eiwitten vetten Anorganische stof is een stof.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
Trappisten en hun bieren. De buitenlandse trappisten
Bierproeverij 20 januari 2016
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
Thema planten - Les Fotosynthese -
Fotosynthese.
Herkansingen Fotosynthese Theorie Toepassen
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Wijn maken.
Wijn maken Druiven ! Ander fruit ! Wat wil ik maken ? Droog Medium Zoet.
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Voeding en vertering.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Planten HV.
Voorbereiding op de biologie toets
2. Het gewas Voedergewassen.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Transcript van de presentatie:

Grondstoffen voor de bierbereiding MOUT (extractbron) BROUW-WATER GIST HOP

aan het beschikbare water het brouwwater bepaalde het biertype voor 1 liter bier is  7 liter water nodig vroeger was watercorrectie onmogelijk de brouwmethode moest aangepast worden aan het beschikbare water het brouwwater bepaalde het biertype - Munchenertype - Dortmunter - Oudenaards - Pilzen - Pale Ale (Burton on Trend) - Wiener nu kan het brouwwater op maat bereid worden

moutbereiding Mout is graan dat eerst is gekiemd en daarna is gedroogd en/of geroosterd. 1.Gerst wordt geweekt in water 2.Gerst gaat kiemen. 3.Kiemproces wordt gestopt door drogen (eesten) Temperatuur en duur verhitting van mout zorgt voor kleur van het bier! Bij kieming worden in de korrel de nodige enzymen gevormd om de reservestoffen (zetmeel en eiwitten) af te breken tot suikers

Stadia in de moutproductie einde weken begin kiemen einde kiemen

MOUT = extractbron Om alcohol en CO2 te vormen, moet gist beschikken over een energiebron : suiker (vergistbaar) een stikstofbron voor groei en vermenigvuldiging : aminozuren peptiden Beide zijn aanwezig in een aangepaste verhouding in de meeste graansoorten. Gerst wordt het meest gebruikt.

HOP Klimplant die familie is van hennep Voor houdbaarheid en zorgt voor bittere smaak tweehuizige plant hopbel = vrouwelijke bloemtros toevoegingsvormen - bellen - pellets - extract - geïsomeriseerd extract

behoren tot de Fungi (schimmels) Gist heeft een grootte van gemiddeld Gist (Saccharomyces cerevisiae) is een eencellig micro-organisme, behoren tot de Fungi (schimmels) Gist heeft een grootte van gemiddeld 0,005 tot 0,02 millimeter en dus niet met het blote oog zichtbaar. Onder optimale omstandigheden deelt een gistcel zich elke 20 minuten, tijdens de bierbereiding ongeveer ieder 90 minuten

Bierproductie eesten (drogen) maischen Bier Mout Granen : Eerst schroten (kaf en koren scheiden) Water erbij,verwarmen, enzymen gaan werken Granen : -Weken Kiemen zetmeel wordt door enzymen omgezet in suikers eesten (drogen) maischen In water oplosbare,vergistbare suikers = Wort Bier Gist+ hop

primaire omzetting bij de gisting C6H12O6 glucose 2 C2H5OH + 2 CO2 gist

Gistingsproces Bovengisting: Ondergisting: temperatuur hoger dan 18°C gisting aan oppervlak (meeste speciaalbieren) (voor 1840 alle bieren, ook “ons” bier) Ondergisting: temperatuur ongeveer 6-10°C gisting onder in de kuip (pils) meest gebruikt gist: Saccharomyces cerevisae Gisting onder anaërobe omstandigheden (zonder zuurstof)

Proeven! kijken: schuim – kleur- helderheid ruiken: geur   ruiken: geur proeven: smaak en aroma mondgevoel nasmaak

De verschillende zones op de tong die gevoelig zijn voor zoute, zure en bittere smaak Ongevoelig voor zoete smaak Bijzonder gevoelig voor zoete smaak Bijzonder gevoelig voor zure smaak Ongevoelig voor zure smaak Ongevoelig voor zoute smaak Bijzonder gevoelig voor zoute smaak Bijzonder gevoelig voor bittere smaak Ongevoelig voor bittere smaak