Thema jongeren en de publieke ruimte : social media/de digitale leefwereld.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Maar ze kunnen er niet uit Het kan heel somber zijn Maar ook heel fijn
Advertisements

sociale media: de nieuwe realiteit
Op zoek naar de ware Over de zoektocht naar een christelijke partner
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Hybriditeit De Souza e Silva: • Het vervagen van de grens tussen fysiek en digitale ruimten • Het intreden van virtuele communities in de fysieke ruimte.
Opvattingen en initiatieven t.a.v. schoon, heel en veilig
Wegwijs in social media land
Hulp in de aanpak bij CyberPesten.
we are young so let's set the world on fire we can burn brighter than the sun.
Welkom bij deze bijeenkomst voor praktijkopleiders Met als thema: De jeugd van tegenwoordig Apeldoorn, 8 juni 2009.
De nieuwe professional. Generatieverschillen? Kenmerken van De Nieuwe Professional Nu zo rond de 18 jaar Digital Native Altijd online Leert online Communiceert.
Opvoeden in de puberteit
Vriendschap.
Update nodig? test je eigen mediawijsheid. Wat is‘bloggen’?
Jeugdsubculturen en jongerencultuur
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
NME en jongeren: niet méér, maar beter!
Social Media Door Dyonne en Yanthe
Door Oscar & Jochem Door Oscar & Jochem.
Een bestuurslid of vrijwilliger binnen uw vereniging heeft meegedaan aan de training “in veilige handen”. De training is een landelijk project op initiatief.
Dossier Empowerment.
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
Criminaliteit & Rechtsstaat
Made by: BadBoysBroekhin
JONGEREN Pagina 24 t/m 50.
Kinderen op social media: hoe ga je daar als ouder mee om?
Regie over eigen leven..
Iedereen gebruikt social media.
PESTEN JULIANASCHOOL.
Ouderavond Kind en internet Kim Claassen jeugdverpleegkundige Christel van Helvoirt gezondheidsvoorlichter GGD Hart voor Brabant.
Week 7 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Les 5 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
1)Wat is de duurzaamheidsdiscussie? 2)Kloppen de aannames achter deze discussie? 3)Wat betekent dat voor ons denken (en doen)? Bekijk de dia’s later op.
Opgroeien van de adolescent in de stad Pascal van Schajik Med/schpa.
Opgroeien in de stad les 3
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
Kind en omgeving Het individu in de context
K INDEREN, JONGEREN EN SOCIALE MEDIA : OVER RISICO ’ S, REGELGEVING EN EMPOWERMENT Jolien Derluyn 1 BA SW B.
Workshop Identiteit?.
JONGEREN MET CRIMINEEL OF ANTISOCIAAL GEDRAG Effectieve of kansrijke vormen van behandeling en begeleiding Annelies Nuytten – 1BaTP B1.
De digitale samenleving KIMBERLY DERUYCK. Het internet  Niet meer weg te denken  Beïnvloedt  cultuur, denken, kijken  Iedereen  Huidige generatie.
Opgroeien adolescent Les 2 schpa. Programma les Bespreken opdracht 1 Theorie behandelen Subgroepen sociologen.
Sociale Media Doelen van Sociale Media voor kennisoverdracht:  Betrokkenheid  Vindbaarheid  Bereikbaarheid  Community bouwen Zichtbaarheid  Mensen.
Introductie Ik ben….. – Marguerite Klinkers – Social Media enthousiasteling – Vind het interessant en belangrijk om ouders voor te lichten op het gebied.
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
Veilig Online. Wat als Facebook een dag niet werkte?
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
Social media en pubers…. ff kennismaken Michiel Trompetter Nationaal MediaCoach Docent voortgezet onderwijs Vader van 4 kinderen (7, 11, 15 en 20 jaar).
H2 Een leven lang leren.
Oud klantenbestand Weinig nieuwe klanten
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
Sociale Media.
H2 Soorten media.
E-learning, E-health & Domotica
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Ontwikkeling van de adolescent Identiteitsontwikkeling
MAW §1.3.
Sociale Media Doelen van Sociale Media voor kennisoverdracht:
Socialisatie H 1 Communicatie TA.
Hoofdstuk 3 & 4 Thema Jongeren.
Aangeboren of aangeleerd?
Aangeboren of aangeleerd?
Hoofdstuk 3 & 4 Thema Jongeren.
JEUGDzorg - voor wie?.
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Sociale veranderingen in het bindingsvraagstuk
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Transcript van de presentatie:

Thema jongeren en de publieke ruimte : social media/de digitale leefwereld

De publieke ruimte is de ruimte waar in beginsel iedereen toegang tot heeft. Te denken valt aan:  Openbare gebouwen  Openbaar vervoer  De “straat”  Internet In de openbare ruimte gelden bepaalde gedragsregels die deels in de wet staan en die deels op gewoonte berusten De publieke ruimt wordt het 4de opvoedmilieu genoemd

Internet is een relatief nieuw medium, waar nog weinig voor geregeld is in de wet en in het gewoonterecht. Jongeren zijn over het algemeen meer thuis op internet dan hun opvoeders waardoor de begeleiding en opvoeding met betrekking tot o.m. gedragsregels op internet in gebreke blijft

 Hoe beïnvloedt internet de verhouding tussen jongeren en hun opvoeders?  Hoe beïnvloedt internet de machtsverhoudingen tussen jongeren onderling?  Hoe wordt controle en surveillance van jongeren in de hand gewerkt?  Welke vrijheden hebben jongeren kunnen verwerven?  Hoe draagt internet bij tot een groter autonomie van jongeren? Het gaat hier dus om sociale veranderingen die internet teweeg brengt; veranderingen in de leefwereld van jongeren. (digitale leefwereld) Er zijn ook vragen te stellen vanuit de ontwikkelingspsychologie (i.c. adolescentie)  Welke rol speelt internet in het losmakingsproces van de puber/adolescent van zijn ouders, leerkrachten e.d.?  Welke rol speelt de behoefte van de puber/adolescent om te experimenteren bij internet gebruik?  Welke rol speelt internet in de fase die Erikson identiteit vs identiteitsverwarring noemt?

 Meer vrijheid  Minder privacy  Manier om contacten te leggen en te onderhouden  Manier om te ontdekken wie je bent   Multitasking  Bereikbaarheid 24/7  Prosumers  (illegaal) downloaden van muziek en film  Virtuele wereld onderscheidt zich van werkelijke wereld   Vrije tijdsbesteding

 Webcam  Chatbox  MSN  Hyves/facebook  Google ( andere zoekmachines )   Websites / Weblogs  Skype  Twitter

Burgerschap en regels van openbaar fatsoen op internet als publieke ruimte. Nieuwe manieren voor een nieuw medium: Hoe bevorder je dat?

 Macht in relatie met oudere generatie?  Macht in relaties tussen jongeren onderling - digitaalpesten - cyberseks - happy slapping - you tube - uitbuiten van jongeren - etc.

Leg relatie van het nieuwe mediagebruik met kenmerken van de ontwikkelingsfase adolescentie  Losmakingsproces ouders, leerkrachten e.d.  Identiteit vs identiteitsverwarring  Experimenteer gedrag

Jongeren doen op internet zich vaak anders voor dan ze zijn. Driekwart van de jongeren van 9 tot 12, ruim de helft van de jongeren van 13 /14 en ruim een kwart van de jongeren van 15 tot 18 jaar doen aan deze identiteitsexperimenten (scp jaarboek ict 2006)

 Juridische risico’s  Sociaal-emotionele risico’s  Veiligheids risico’s  Betrouwbaarheids risico’s

De nieuwe media hebben invloed op de populaire cultuur.  Op de inhoud  Op de belangrijkheid  Op de reikwijdte

Populaire cultuur wordt  door sommigen als minder waard gezien (lower culture)  Anderen verzetten zich er tegen dat de populaire cultuur minder waard is

 Populaire cultuur als bindmiddel  Populaire cultuur als overdrager en verspreider van ( nieuwe waarden en normen)

 mQyeY mQyeY  Zijn facebook vrienden echte vrienden?  Kan er een liefdesrelatie bestaan tussen mensen die uitsluitend contact hebben via internet?  Real-life vrienden en virtuele vrienden

Invloed van internet op vriendschappen Maatschappelijke ontwikkelingen en de aard van vriendschappen

   Echte vrienden  Niet echte vrienden  Net niet echte vrienden  Hoe goed ken je je facebook vrienden  De-frienden  Anti-sociaal gedrag

Aristoteles onderscheidde 3 vormen van vriendschap. 1. Voordeelvriendschappen 2. Genotsvriendschappen 3. Karaktervriendschappen

 Duur vriendschappen tegenwoordig vaak niet voor het leven/van korte duur  Lichte vriendschappen niet alleen een internet fenomeen

 La Haine  Kids  Boyz in the hood  East is east  Trust