Symposium Geweld & innovatie 16 nov. 2015 Miriam Knepper - gemeente Utrecht Evelien Buijs / Sanne van Wenum – Forensisch Fact De Waag/ Forensische zorgspecialisten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loverboys alles over loverboys.
Advertisements

Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Met de vuist op tafel slaan;
Zorg voor autonomie van ouderen met een psychiatrische achtergrond in het verzorgingstehuis Lambert Liza.
Stelling 1 De verdachte is in zijn jeugd door zijn ouders mishandeld. Hij kan hierdoor moeilijk omgaan met conflicten. 1.
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014
Door Roel Bruintjes.  Voorstellen.  Wat kom je halen rondje  Inleidend Bijbelstuk  Wie is de ex-gedetineerde?  Wie is de helper?  Houding van de.
VEILIGHEID. De bewoners van St. De Heem zijn –Er op vrijwillige basis –Komen soms uit niet stedelijke omgeving en zijn uiteindelijk in de stad terecht.
Wilde schoonheid Belleza salvaje Kevin Richardson
Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten
Loverboys.
Effectieve communicatie na een incident
Do we help or do we hinder? Michiel Bähler GGZ -NHN
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
Burgers regelen het zelf
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
Drugs- en alcoholverslaving
Werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel1 Het forensisch-psychologisch werkveld een initiatie.
Europa wordt christelijk
Bevindingen steekproef somatische screening
Forensische (F)ACT Symposium Resocialisatie 18 april 2013
En inderdaad haar handen werden weer warm.
Directe Hulp bij Huiselijk Geweld
Rondhangen in Antwerpen
Lokaal Overlegplatform Antwerpen Secundair Centraal Meldpunt
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Oost-Vlaanderen (in Oost-Vlaams dialect)
Een liefdesgeschiedenis
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Opdracht krantenartikelen
2.3 De pet past ons allemaal Nakijken (2.2) Intro HC Opdracht Opdracht bespreken HC: 3.2 kort Huiswerk.
De koning van de kikkers
Bemoei je ermee! Bemoeizorg in de verslavingszorg en de GGZ
‘n Kleine jongen rijdt met zijn vader langs het ’’ hete ‘’ kwartier van de stad en vraagt aan zijn papa.
DE SPIEGEL.
Tijd van steden en staten
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Alice Hammink, MSc Dr. Ir. Carola Schrijvers 30 oktober 2012
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Diana vond in 2012 haar dakloze vader toen ze foto’s maakte. Hij verliet het gezin Toen ze jong was.
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
Problematiek en zorgbehoefte van gedetineerden met een ISD maatregel IVO Dr. Tim Schoenmakers, drs. Soenita Ganpat, ir. Elske Wits NK Dr. Peter Greeven.
Expertbijeenkomst Woonoverlast
NATIONALE POLITIE MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE.
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek
Werken met kwetsbare jongeren in plusvoorzieningen
En wat als het woonzorgcentrum de context wordt
Een verbinding van….. Stand van zaken….. -Betrokken bij bijna 100 zaken -Succesvol in de samenwerking zorg, politie, justitie : dus multidisciplinair.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Motiverende gespreksvoering
Politie op school? Denk aan je imago! Samenwerking tussen school en politie Nancy Vos – Politie Brabant-Noord Geert Jan den Brok - vervanger.
INFORMATIEAVOND VOORKOM WONINGINBRAAK/BABBELTRUC Maandag 7 april 2014.
Ketenzorg (O)GGZ Midden- Holland Inleiding casus Volwassenenzorg.
Basiseenheid Brunssum/Onderbanken/Nuth/Voerendaal Commissie RTG Nuth
Basiseenheid Brunssum/Onderbanken/Nuth/Voerendaal Commissie Nuth
DE SPIEGEL Een liefdesgeschiedenis Vertaald uit het Spaans – Freddy Storm 11/2009.
1 Veiligheidshuis en het Arrondissementaal Platform Jeugdcriminaliteit.
Cliënt en media wijsheid Les 4 MZ Blok 4 Ouderen en mediawijsheid.
Stichting Jeugdformaat
levensloopfunctie en beveiligde intensieve zorg
Klein delict Grote zorgen
De Methodische Aanpak Schoolverzuim
De Methodische Aanpak Schoolverzuim
Stelling 1 De verdachte is in zijn jeugd door zijn ouders mishandeld. Hij kan hierdoor moeilijk omgaan met conflicten. 1.
Regie en Informatiedeling verwarde Personen ‘10 in Twente’
Veiligheidshuis Zeeland Organisatie en kerntaken
Transcript van de presentatie:

Symposium Geweld & innovatie 16 nov Miriam Knepper - gemeente Utrecht Evelien Buijs / Sanne van Wenum – Forensisch Fact De Waag/ Forensische zorgspecialisten Karel van Duijvenbooden Veiligheidshuis Regio Utrecht

Project Dadergerichte Aanpak Geweld (DAG) Project Dadergerichte Aanpak Geweld (DAG); Incidentele geweldplegers Recidiverende geweldplegers - > vraagt onderzoek: -hoe vaak is iemand geregistreerd als verdachte, betrokkene, getuige of slachtoffer van een geweldsdelict Strafblad van recidiverende geweldpleger kenmerkt zich vaak door opeenstapeling van ‘lichte delicten’ als: vernieling/ bedreiging/ openlijke geweldpleging/ eenvoudige mishandeling

Project Dadergerichte Aanpak Geweld (DAG) Veelplegers Geweld (Beke e.a., 2005) -> Type 1: De Verslaafde geweldpleger Type 2: De psychisch onberekenbare geweldpleger Type 3: De ‘gewoonte’ geweldpleger Type 4: De criminele geweldpleger

2012: Handreiking Dadergerichte Aanpak Geweld In handreiking worden naast de verschillende daderprofielen ook verschillende vormen van aanpak/ behandeling beschreven. Doel is beter matchen van profiel met specifieke aanpak/ behandelvorm

Casus M. Politie-mutatie (1): Rapporteurs kregen melding van geweldsincident in wijk O. Zij troffen daar M aan die in bedwang werd gehouden door een omstander. M was bewoner uit zijn straat tegengekomen in een steeg een geroepen dat hij een duivelszoon was. M had een verdwaasde blik in zijn ogen en grote pupillen. M had medebewoner aangevallen en was vervolgens door omstanders tegen de grond gewerkt. M wordt meegenomen en gezien zijn verward en agressief gedrag is de crisisdienst ingeschakeld. Vanwege middelengebruik was M niet goed te beoordelen. M is later heengezonden.

Casus M. Politie-mutatie (2): Melding dat een persoon drugs en alcohol had gebruikt en agressief zou zijn. Het bleek te gaan om de bekende M. Hij werd door vrienden tegen gehouden en was onder invloed. Hij schreeuwde dat hij naar zijn zus wilde om haar iets aan te doen. Zijn vrienden hielden hem tegen wat hem nog bozer en agressiever maakte. Gaf een hele scene op straat. M was naast agressief ook verward. Ambulance kwam ter plaatse maar kon niets doen door zijn drukke en opgewonden gedrag.

Casus M. M. is een jongen van 22 jaar oud, al vele jaren bekend bij politie vanwege een reeks aan geweldsincidenten, altijd onder invloed van alcohol en/of GHB M. Woont bij moeder, complexe relatie, ook naar moeder bedreiging en geweld, zij wil echter geen aangifte doen. M. Is voortijdig schoolverlater/ heeft geen startkwalificatie. M. heeft diverse strafrechtelijke veroordelingen voor vernieling, belediging, bedreiging, mishandeling, en diefstal met geweld. M. pleegt geweldsfeiten vooral in de wijk waar hij woont. M. Is laag begaafd, heeft persoonlijkheidsstoornis en is impulsief

Aanbod Forensisch Fact/ de Waag Forensisch Functional Assertive Community Treatment De patiënt is niet in staat om te profiteren van reguliere (Forensische) psychiatrische zorg en heeft weinig vertrouwen in nut en noodzaak van bemoeienis met hun leven. Kenmerken: Problemen op psychosociaal gebied: wonen, werken, financiën, dagbesteding, sociale contacten, psychiatrische problematiek, verslaving en dreigend delict gedrag.

Forensisch Fact de Waag. Doel: Risicopreventie en risicomanagement Werkwijze: Multidisciplinaire aanpak Laagdrempeligheid Outreachend (hulp in eigen omgeving)

Ketenzorg casus M. M. Reclassering Forensisch FACT De Waag VictasSociale dienstBuurtteamVeiligheidshuisWijkagentCrisisdienst

Tips in de ketenzorg Iedereen werkt vanuit zijn eigen expertise aan het gemeenschappelijke doel door: Gezamenlijke aanpak / alle neuzen dezelfde kant op Gebruik maken van elkaars netwerk Korte lijntjes Lik op stuk beleid Vaste evaluatiemomenten