Opvoeding en pedagogiek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Basistraining groepsmaatschappelijk werk
Advertisements

ASSISTENTIE bij leerlingen. 3 In de praktijk Assistentie Assistentie bij leerlingen 1 De kern van het preventief systeem van Don Bosco 2 In het opvoedings-
De Drama Driehoek.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Ouders en Kinderen Centraal
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
TALENT groep jaar Hoe ondersteun ik mijn kind met talent?
Competentie 12 Kritiek geven en kritiek ontvangen
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Competentie 1, 3, 15 en 16 Kwaliteit verbeteren
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Een ouderavond over veiligheid en grenzen stellen
Leidinggeven en coachen
Vervolgbijeenkomst 3 Feedback geven
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Gesloten residentiële jeugdzorg als veilige haven
Inleiding In deze diavoorstelling kan je meer lezen over de inhoud van het boek ‘Mama, mijn buik doet pijn! Kinderen met buikpijn helpen.’ Alle besproken.
Deel anders, mijn organisatie
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
DIGITALE COLLAGE ESTHER
AMV Sociaal maatschappelijke dimensie
JONGEREN Pagina 24 t/m 50.
Leerstijlen KOLB SJM.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Opvoeding en pedagogiek
Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Opvoeden.
Opvoeding en pedagogiek Bijeenkomst 1 Pascal van Schajik
Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 MadeleineMeurs
Pedagogische theorieën
Les 5 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
Groepsdynamica.
(Ped)agogiek Werkcollege 5
KWARTAAL 2 JAAR 2 SLC. vandaag Programma kwartaal 4 Opdrachten Werkbezoeken eindgesprekken.
Ontwikkeling en de basisschool
opvoeden en pedagogiek
Reguleren van motivatie: Do It Yourself! 28 oktober Deventer.
Proefstuderen Pedagogiek hr: Over opvoeden gesproken
Waar gaat het vandaag over?
Inleiding in de (ped)agogiek werkcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Kind en omgeving Het individu in de context
1 (Ped)agogiek Hoorcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Levenslooppsychologie werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Competentie gebieden Kerntaak 1.
(Ped)agogiek Hoorcollege 7
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije
(Ped)agogiek Hoorcollege 8
Inleiding in de (ped)agogiek Hoorcollege 4
Methodiek: Plancyclus
(Ped)agogiek Werkcollege 4 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Rotterdam, 00 januari 2007 Kijken naar kinderen Bijeenkomst 3 kwartaal 3.
Coping Scholing NAH i.s.m. Hilverzorg. Coping  Uit het Engels ‘to cope with’  omgaan met…  De manier waarop iemand met stress, problemen en veranderingen.
De kracht van positief opvoeden
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Training praktijkbegeleider Rol van de begeleider Regio Scouting Zeeland.
Training Papegaaien. Inhoud Verwachtingen t.a.v. de training Inzicht + handelen Beelden bekijken Oefenen en ervaren Aansluiten WVTTK Vragen?
Adolescentenpsychologie en leerlingbegeleiding
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Coping.
H2 Een leven lang leren.
Adolescentenpsychologie en leerlingbegeleiding
Verhage, H. (2005). Coachend opvoeden. Soest: Uitgeverij Nelissen.
Zo gaan Roos en Tom met elkaar om
Zo gaan Sarah en Jerom met elkaar om
Adolescentenpsychologie en leerlingbegeleiding
B1 – k1- w2 Vertrouwensrelatie en persoonlijke verzorging Sem 1.
Transcript van de presentatie:

Opvoeding en pedagogiek Bijeenkomst 8 Eline Bouwman a.bouwman@hr.nl http://med.hr.nl/ginka MP L 02.416

Programma van vandaag Herhaling en samenbrengen van de Pedagogen en visies Terugblik Kuipers, Kok, vd Ploeg en Angenent Tentamenvoorbereiding Evaluatie

‘Stappenplan’ Kok Welk gedrag signaleer je bij het kind? Welke orthopedagogische vraagstelling stelt het kind met dit gedrag? Over welk ontwikkelingsaspect gaat het in deze vraag? Hoe kun je als opvoeder vervolgens specifiek gaan opvoeden d.m.v.

Tentamenvoorbereiding Kennis Toepassing en uitleg; (voor)beelden, casuïstiek

Tentamenvoorbereiding Kok h.1,2 Kuipers h.2 Angenent p. 21-110 Vd Ploeg h.2,3 Wat is de kern? Oefenvragen?

Terugblik; verschillende pedagogen “Opvoeden”, “opvoedeling”, “ sociale zelve”, “invloed”, “mondigheid”, “assertiviteit”, “ontwikkelingsfases”, “leefsituatie hanteren”, “orthopedagogische vraagstelling”, ” ideële dementie”, “persoonlijkheidsvorming” en “omgang” Bij welke pedagogen horen bovenstaande begrippen?

Opvoederspresentatie (Kok) “De wijze waarop de persoon zich toont, zich kenbaar maakt en de opvoedingsrelatie bewust hanteert om ontwikkelingskansen bij het kind te optimaliseren”

Klimaat creëren (Kok) “De manier waarop de dagelijkse routine en de fysieke en niet fysieke omgeving vorm krijgt” “De manier waarop de opvoeder het gezinsleven materieel en immaterieel vormgeeft”

Situaties hanteren (Kok) “De manier waarop de opvoeder initiërend of (niet) reagerend omgaat met zowel dagelijks voorkomende situaties als met minder vaak voorkomende situaties” “Het al dan niet sturing geven aan acties en gebeurtenissen”

Opvoeden volgens Kuipers Opvoeden is de omgang tussen volwassen en kinderen waarbij vanuit de volwassene invloed wordt uitgeoefend op het kind te stimuleren. Opvoeding is noodzakelijk en mogelijk; het pasgeboren kind is afhankelijk en moet leren van anderen om tot een volwassen individu te groeien.

Kernbegrippen van Kuipers Omgang Mondigheid Invloed en het uitoefenen van invloed en de 6 afhankelijkheidsgebieden De dimensies van opvoeding

Pedagogiek volgens Kuipers Pedagogiek bestaat uit de denkbeelden van opvoeders over de behoeften en kenmerken van kinderen en over het gebruik van opvoedingsstrategieën. Denkbeelden zijn cultuurgebonden.

Pedagogiek is de ideële dimensie van de opvoeding Pedagogiek is de ideële dimensie van de opvoeding. Kuipers (2008) noemt het ook wel ‘opvoedingsfilosofie’ . Pedagogiek omvat de levensvisie (de gedachten) van de opvoeder. Hij plaatst deze naast de materiële dimensie die hij ‘pedagogie’ of opvoedingspraktijk noemt.

Angenent Persoonlijkheidsontwikkeling is het worden wie je (vanuit je aanleg, met al je ontwikkelmogelijkheden) bent. Het wordt ook omschreven als zelfverwerkelijking in de vorm van identiteitsvorming. Belangrijke begrippen daarbij zijn: zelfbeeld, ideaalbeeld en zelfwaardering.

De ontwikkelingsfasen van Angenent De babytijd De peutertijd De kleutertijd De kindertijd De jongerentijd De jongvolwassenheid

In fases, geen fase overslaan Emotionele fase….

Wie een mens als persoon is en welke aspecten daarbinnen naar voren komen zie je in de manier waarop iemand zich in verschillende situaties gedraagt. Angenent noemt de verschillende leefwerelden sociale categorieën en legt uit dat elke situatie vanuit de eigen verwachtingen en eisen een bepaald rolgedrag vraagt. Dat kan betekenen je binnen verschillende situaties verschillende aspecten van je persoonlijkheid, sociale zelven laat zien.

Van der Ploeg Omgaan met kinderen is volgens v.d. Ploeg (2006) een kwestie van: het kind de kans geven zich te laten ontwikkelen en het kind begeleiden. De omgang is gebaseerd op twee pijlers: emotionele betrokkenheid en het bieden van ontwikkelingsruimte.

Positieve omgangsvormen ondersteuning, sturen zonder straffen, consequent en duidelijk handelen, openheid en aandacht en respect.

Negatieve omgangsvormen machtsuitoefening, onthouden van liefde, overbescherming, belemmeren van sociale relaties, ‘laat maar gaan’.

Het handelen van de opvoeder; vormen van positieve omgang Welk verband zie je hier tussen de theorie van Kok en vd Ploeg? - Kok en vd Ploeg hebben het allebei over het handelen van de opvoeder, wat doet de opvoeder/zou de opvoeder kunnen doen? Zowel Kok als vd Ploeg is van mening dat het jouw taak als opvoeder is om met jouw handelen de ontwikkeling van het kind te stimuleren en te begeleiden Vd Ploeg geeft voorbeelden van (positief en negatief) opvoedend handelen, hij geeft aan wat je op het gebied van de drie opvoedingsdimensies concreet zou kunnen doen, hoe je ze in kunt vullen, hoe je het beste met het kind om kunt gaan

Het handelen van de opvoeder; vormen van positieve omgang Bedenk voor de positieve omgangsvormen van vd Ploeg bij welke dimensie van Kok je ze vindt passen én leg uit waarom Bijvoorbeeld; door consequent en duidelijk (vd Ploeg) te zijn, creëer je als opvoeder een veilig, voorspelbaar klimaat (Kok).

De voorbeelden van Vd Ploeg bij de dimensies van Kok Opvoederspresentatie Ondersteuning Openheid Aandacht en respect Klimaat creëren Consequent en duidelijk Situaties hanteren Sturen zonder straffen Het gaat hier vooral om de argumentatie, waaruit duidelijk wordt dat de student begrijpt wat de dimensies en omgangsvormen inhouden en waarom ze bij elkaar passen.

Welke overeenkomsten zie je?

Terugblik en evaluatie Wat heb je geleerd tijdens deze module? Heb je iets gemist tijdens deze module en zo ja, wat heb je gemist? Wat vond je goed aan de module? Wat vond je minder goed aan de module? Welke feedback wil je de docent geven?

Tot slot Dank voor jullie inzet, heel veel succes met het tentamen!

Vragen?