Doe eerst dit Zet uw mobiele telefoon, tablet of laptop aan Log in als student op Socrative.com, kies kamernummer X (hoofdletterongevoelig) In Socrative.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Drempels. drempels Over de drempels met taal en rekenen Heim Meijerink Noordwijkerhout, april 2010.
Advertisements

SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Taal voor burgers en buitenlui Regionaal taalbeleidsplan
Fundeon Docentendag Bouw en Infra, 20 september 2006 Op maat voor maatwerk Inleiding door Leo Lenssen.
Actualiteit Actuele ontwikkelingen Alet van Leeuwen MBO Taalcoach Academie 3 februari 2012.
Hogere denkvaardigheden
Taal en rekenen in het mbo
Amsterdam 21 maart 2013 Maarten Pieters bètaprogramma’s vanaf 2013.
Schoolpartnerschappen in Europa
2 Resumé Witte (2008) Leerpsychologische aannames 1.Definiëren verschillende niveaus of stadia 2.Stevig fundament om volgende stap te kunnen zetten 3.Literaire.
Management Advies Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden.
De docent tussen vakwetenschap en schoolvak
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
door Liesbeth de Ruiter & Aligonda Wijnia
1 Is de afgestudeerde mbo-student klaar voor het hbo?
Rekenen en Taal Uitdagingen voor de kwaliteit van lerarenopleidingen Rob de Kievit en Joke Snippe Veloncongres 31 maart 2008.
Forumdiscussie met uitgevers van biologiemethoden
Competentiegericht ICT- onderwijs in het MBO NIOC 2002.
Flitsbijeenkomst Nieuwegein 20 november Wat u kunt verwachten: De doorlopende leerlijn eisen aan de school = eisen aan het curriculum? het referentiekader.
Dag van de Beroepskolom 2012 Aanpak. Ochtend (1) Algemene inleiding HU en MBO College Hilversum – zetten van een toon… Algemene inleiding HU en MBO College.
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Leerarrangement 4 Thema Socialisatie.
Nieuw Nederlands 4e editie
Welkom op deze informatieavond
ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Docenten en educatieve hervormingen Uw lespraktijk veranderen.
International Business College Iets voor uw zoon/dochter?
Alfons ten Brummelhuis
Kritische dialoog: Digitalisering in het aanbod bewegingsonderwijs
PEDAGOGISCH QUOTIËNT EN INTELLIGENTIEQUOTIËNT
Loopbaanontwikkeling OOP
Taalarmoede = Kansarmoede Een inspiratiegids om taalgericht en taalontwikkelend aan de slag te gaan binnen tutoring 12 mei 2015.
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
International Business College Iets voor jou! Voorlichting VMBO 3/4 Januari 2015.
Michelle Nekeman RSG de Borgen – Leek Docent Engels.
Bijeenkomst vakcoördinatoren. 2 Opzet Voorstelling vakbegeleiding Doel bijeenkomsten Uitnodigende school.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Referentiekader rekenen. Uit: /
Studiemiddag vakdidactiek/opleidingsdidactiek PTH Windesheim 3 december Verzorgd door ECENT/OTIB Op uitnodiging van Theo Last en Wim Sterken n Peter Smulders.
Bètadidactiek Beschrijving vak en NLT competenties die aan bod komen.
Conferentie Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen, de referentieniveaus in de praktijk parallelsessie 1 nr. 2 Overdracht po-vo in de praktijk.
Socrative 1 Wat is Socrative? 2 Ervaren van de tool als student 3 Maken van een quiz: stappenplan 4 Bruikbaarheid 5 Reflectie bij assessment 6 Kader UDL.
Heinkenszand – 22 februari 2011 Jump Koch – min. OCW.
Alle drempels geslecht? De noodzaak van een gezamenlijke aanpak bij onderwijsverandering Conferentie doorlopende leerlijnen taal en rekenen: Pilots op.
Ontwerpen van 3D lesmateriaal voor biologie Ecent conferentie 20 mei 2015 Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
PLD REKENEN PO OBK-werkgroep overleg Lalibel Mohaupt Kees Hoogland.
1 Bètavakvernieuwing na Ange Taminiau, Berenice Michels, Pascal Marsman.
21 e eeuwse vaardigheden in de biologie les Maaike Rodenboog, SLO
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
Algodoo als katalysator voor ontdekkend en ontwerpend leren Fontys Lerarenopleiding Sittard, Jos Smits, vakgroep natuurkunde.
Jeelo van harte welkom. De wereld-oriënterende vakken in projecten Voor kinderen bestaat de wereld niet uit aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Zij.
<plaats en datum>
Het is vandaag Girlsday!
Presentatie EduCheck SOML
Begeleiding bij Werkplekleren
Curriculum gespreksvaardigheid
Het is vandaag Girlsday!
Informatie voor de regionale aanpak
Opdracht: SV hfst 6 Handb. Taalgericht Onderwijs (e1)
Circulaire economie in onderwijs en mkb “Parels zonder ketting”
Avila College meer dan onderwijs school voor mavo en onderbouw havo
ICT-basisvaardigheden & woordenschat
RESULTATEN LEZERSONDERZOEK TIJDSCHRIFT TAAL
Docent economie en bedrijfseconomie Trevianum scholengroep, Sittard
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
Vakdidactiek 2 Doelen van het vak
Het is vandaag Girlsday!
<plaats en datum>
Clusterdidactiek Gamma
ONZ bij ons op school.
Transcript van de presentatie:

Doe eerst dit Zet uw mobiele telefoon, tablet of laptop aan Log in als student op Socrative.com, kies kamernummer X (hoofdletterongevoelig) In Socrative kunt u uw antwoord corrigeren door het verkeerde antwoord nogmaals aan te klikken. Vul uw persoonsgegevens in en beantwoord de eerste reeks vragen: Hoe belangrijk vindt u de volgende doelen? Dat leerlingen taalvaardig worden Dat leerlingen inzicht krijgen in taal, communicatie en literatuur Dat Nederlands bijdraagt aan het leesplezier en de literair-culturele vorming Dat leerlingen inzicht krijgen in hun eigen taalvaardigheidsniveau Dat leerlingen zich ontwikkelen tot kritische burgers Dat Nederlands bijdraagt aan de persoonlijke en algemene ontwikkeling Stop na vraag 12 Manifest Nederlands op School

Vakdidactiek Geesteswetenschappen Doel: de banden aanhalen tussen het voortgezet onderwijs en de letterenfaculteiten Twee deelprojecten Dudoc-Alfa: promotiebeurzen voor docenten voor vakdidactisch onderzoek Vakdidactisch Meesterschap -Meesterschapsteams -Samenwerken op het gebied van scholing, ontwikkeling en onderzoek Duurzame Geesteswetenschappen (Frits van Oostrom c.s.)

Voor Nederlands twee Meesterschapsteams Taalkunde / taalbeheersing: Anneke Neijt (vz), Peter-Arno Coppen, Kees de Glopper, Ton van Haaften, Jaap van Marle Letterkunde: Theo Witte (vz), Erwin Mantingh, Jan Oosterholt

Drie symposia over het schoolvak Nederlands Taalkunde/Taalbeheersing (docenten, vakdidactici, hoogleraren) Letterkunde (docenten, vakdidactici, hoogleraren) Om het schoolvak Nederlands (Levende Talen, SLO, Cito, APS, OCW, Stichting Lezen, Taalunie etc.) Discussieonderwerpen: Wettelijk kader, Doelen, Inhoud, Toetsing/examens, Leermiddelen, Samenhang, Status

Saai ! “Jongeren zijn niet zo bezig met de Nederlandse taal. Ze vinden taal zo vanzelfsprekend dat ze er niet over nadenken. Over het algemeen vinden jongeren de Nederlandse taal een saai onderwerp. Ook de manier waarop het vak Nederlands wordt onderwezen, kan volgens jongeren veel boeiender.” (Taalunie - Van de Velde 2012:5) Verdere bevindingen Taalvaardigheidsniveau van grote groepen leerlingen voldoet niet aan de maatschappelijke eisen -14% van de 15-jarigen is functioneel analfabeet -Havo- en vwo-leerlingen bereiken niet het taalvaardigheidsniveau dat in het hoger onderwijs vereist is Nederlands is een vaardigheidsvak met te weinig vakinhoud

Verdere bevindingen van de deelnemers Het fictie- en literatuuronderwijs verdwijnt naar de marge Creativiteit en nadenken worden te weinig gestimuleerd Er is te weinig samenhang tussen de domeinen en sub-domeinen De wettelijk vastgelegde domeinen, kerndoelen en eindtermen zijn aan vernieuwing toe (niet in overeenstemming met huidige kennis) Nederlands is niet uitdagend voor vwo-leerlingen Docenten Nederlands hebben te weinig tijd voor correctie van schrijftaken Er wordt te weinig samengewerkt (landelijk en regionaal)

Ondertussen in Den Haag …

Er is een koerswijziging nodig: van onbewust bekwaam naar bewust bekwaam, zowel wat de taalvaardigheid betreft, als de literaire competentie.

De meningen van docenten over het manifest (concept) We leggen zeven stellingen aan u voor …

Hoe verder? Reacties verzamelen - U kunt nog tot eind november reageren op Educatieve uitgeverijen raadplegen Manifest publiceren (januari) En verder … Landelijk en regionaal programma voor vakdidactische nascholing Vakdidactisch onderzoeksprogramma Ontwikkelen en uitproberen van vernieuwend lesmateriaal Centrale examens evalueren Meer inhoud, meer plezier en beter resultaat! Meer inhoud, meer plezier en beter resultaat