Opvoeden.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
ASSISTENTIE bij leerlingen. 3 In de praktijk Assistentie Assistentie bij leerlingen 1 De kern van het preventief systeem van Don Bosco 2 In het opvoedings-
Advertisements

Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Respectvolle bejegening
Ouders en Kinderen Centraal
Seksualiteit: gave van God
TALENT groep jaar Hoe ondersteun ik mijn kind met talent?
De relatie tussen logistiek en veiligheid
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Met stage wil ik vooral veel ervaring in verschillende gebieden opbouwen, zodat ik later precies weet wat ik later zou willen doen en veel nieuwe vaardigheden.
Sociale Studies Workshop alumnidag
Adaptief onderwijs.
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Geletterdheid….. Wat is dat?
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Scolaris... School Met Een Visie. Wij bieden: Verschillende richtingen In een aangenaam klimaat Met aandacht voor de noden van uw kind Individuele begeleiding.
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Welkom !!! Bs Meuleveld SBO Peelhorst
Goed zO! Een observatiesysteem voor baby’s en peuters met het oog op doorstroming van informatie naar het kleuteronderwijs.
Een ouderavond over veiligheid en grenzen stellen
Opvoeden van drukke kinderen
Module E: Preventieve en schoolomvattende initiatieven uit binnen- en buitenland Unit E5 Samen op één lijn: naar een gedeelde kijk op pesten en geweld.
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Gesloten residentiële jeugdzorg als veilige haven
Inleiding In deze diavoorstelling kan je meer lezen over de inhoud van het boek ‘Mama, mijn buik doet pijn! Kinderen met buikpijn helpen.’ Alle besproken.
Autisme in de dagelijkse praktijk
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
Met Stakeholders Gedeelde Visie
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Opvoeding en pedagogiek
Studie Loopbaan Coaching
Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context.
Opvoeding en pedagogiek Bijeenkomst 1 Pascal van Schajik
Opvoeding en pedagogiek
De domeinen & Niveau bij ABB.
Pedagogische theorieën
KWARTAAL 2 JAAR 2 SLC. vandaag Programma kwartaal 4 Opdrachten Werkbezoeken eindgesprekken.
opvoeden en pedagogiek
Proefstuderen Pedagogiek hr: Over opvoeden gesproken
Inleiding in de (ped)agogiek werkcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Kind en omgeving Het individu in de context
1 (Ped)agogiek Hoorcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Levenslooppsychologie werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Competentie gebieden Kerntaak 1.
(Ped)agogiek Hoorcollege 7
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
(Ped)agogiek Hoorcollege 8
Opdrachten en eindopdracht
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Werken met verslavingsproblematiek. Les 4
Pedagogiek als beroep.
3de graad verzorging Toelichting bij AD5.
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Module 1 Leren omgaan met dementie
ALS KLEINE KINDEREN GROOT WORDEN
Lespakket Opleidingen
Verhage, H. (2005). Coachend opvoeden. Soest: Uitgeverij Nelissen.
Zo gaan Roos en Tom met elkaar om
Zo gaan Sarah en Jerom met elkaar om
Cyclisch proces binnen methodisch begeleiden
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
ontwikkelingspsychologie
Hoe draagt de duplopop bij tot inzicht in de beleving van kinderen in moeilijke opvoedingssituaties? Céline Demanet 1BaO A5.
Transcript van de presentatie:

opvoeden

Opvoeding door Kuipers (2008) als de omgang tussen volwassenen en kinderen waarbij vanuit de volwassene invloed wordt uitgeoefend op het kind met de bedoeling de mondigheid van het kind te stimuleren. Opvoeding is noodzakelijk en mogelijk; het pasgeboren kind is afhankelijk en moet leren van anderen om tot een volwassen individu te groeien. Deze omschrijving roept een aantal vragen op; - Wat is eigenlijk ‘omgang’? Waaraan zie ik dat? - Waarom wordt benadrukt dat de omgang moet plaatsvinden tussen volwassenen en kinderen? Is omgang tussen kinderen ook opvoeding? - Wat wordt bedoeld met ‘het uitoefenen van invloed’? - Waarom is het belangrijk/nodig dat dit gebeurt? Geef hiervoor zelf redenen en vergelijk ze met de door Kuipers gegeven 6 gebieden. Bespreek overeenkomsten en verschillen. - Wat betekent ‘ mondigheid’? Welke omschrijvingen zijn daarvoor? - Welke beelden vind ik bij ‘mondigheid’?

Opvoeding is een speciaal soort omgang”. volgens Kuipers/ Langeveld Er moet omgang zijn tussen volwassenen en kinderen Daarbij moet invloed worden uitgeoefend Die invloed moet uitgaan van de volwassene op het kind De omgang moet erop gericht zijn om de mondigheid van het kind te bevorderen.

het doel van ‘opvoeden’? Het doel van opvoeden is volgens Kuipers/ Langeveld het bevorderen/ stimuleren van mondigheid bij het kind. Het kind moet worden geleerd om ‘nee’ te zeggen, om weerbaar te worden.  

Wat verstaat Kuipers/ Langeveld onder ‘de materiële dimensie’ van de opvoeding? De materiële dimensie bestaat volgens Kuipers/ Langeveld uit het zichtbare/ observeerbare gedrag van opvoeders. Deze dimensie omvat het gedrag van de opvoeders (wat doet de opvoeder) en de resultaten van dat gedrag

Kok (2005) definieert ‘opvoeden’ als het in relatie staan van opvoeder en opvoedeling, waarin de opvoeder zich als persoon, als zijn wijze van mens- zijn presenteert, een klimaat creëert dat persoonlijkheidsgroei bevordert en leefsituaties zo hanteert dat deze optimale kansen bieden op zelfontplooiing. Dit dynamische proces heeft een functioneel karakter. Kok (2005) ziet ‘opvoeden’ dus als functioneel proces waarin de volwassenen (ouders, leerkrachten, kinderoppas) ervoor zorgen dat een kind zich zo goed voelt dat het zich ontwikkelt. - Wat is eigenlijk ‘een proces’? Waaraan zie ik dat iets een proces is? - Wat is een ‘functioneel proces’? Waaraan zie je dat in de alledaagse omgang? Opvoeden is Kok (2005) ook: datgene wat de opvoeder doet om te zorgen dat het kind zich zo goed voelt dat het zich ontwikkelt, dus; het handelen van de opvoeder. - Hoe doet de opvoeder dat? Waar doet de volwassene dat? En waar kan ik dat aan zien? Het kind dat opgevoed wordt, ontwikkelt zich. - Maar hoe weet ik of een kind zich wel ontwikkelt? - En wat ontwikkelt zich dan precies? Hoe ziet dat eruit?

KOK de visie van Kok op ‘opvoeden’  

Het handelen van de opvoeder binnen het opvoedproces valt volgens Kok uiteen in drie dimensies Opvoederspresentatie (“De wijze waarop de persoon zich toont, zich kenbaar maakt en de opvoedingsrelatie bewust hanteert om ontwikkelingskansen bij het kind te optimaliseren”) Klimaat creëren (“De manier waarop de dagelijkse routine en de fysieke en niet fysieke omgeving vorm krijgt”) Situaties hanteren (“De manier waarop de opvoeder initiërend of (niet) reagerend omgaat met zowel dagelijks voorkomende situaties als met minder vaak voorkomende situaties”)

orthopedagogische vraagstelling volgens Kok Een orthopedagogische vraagstelling is een vraag die het kind stelt aan de opvoeder. Hiermee vraagt het kind de opvoeder om zijn of haar (opvoedend) handelen aan te passen aan wat het op dat moment nodig heeft. Het is, met andere woorden, een vraag van het kind om specifiek opvoeden. Het kind stelt een orthopedagogische vraag niet verbaal, maar middels het gedrag dat hij of zij laat zien.

Omgaan met kinderen is volgens van der Ploeg (2006) een kwestie van: het kind de kans geven zich te ontwikkelen en het kind begeleiden. De omgang is gebaseerd op twee pijlers: emotionele betrokkenheid en het bieden van ontwikkelingsruimte. - Waarop houdt ‘emotionele betrokkenheid’ in? - Welke uitersten onderkent van der Ploeg hierin? - Wat houdt ‘het bieden van ontwikkelingsruimte’ in? Van der Ploeg (2006) beschrijft verschillende vormen van positieve omgang: ondersteuning, sturen zonder straffen, consequent en duidelijk handelen, openheid en aandacht en respect. - Wat houdt elk van deze omgangsvormen in? - Waaraan herken je de omgangsvorm in de dagelijkse omgang? - Welke (voor)beelden kunnen bij elke omgangsvorm worden gevonden? Daarnaast beschrijft van der Ploeg (2006) verschillende vormen van negatieve omgang: machtsuitoefening, onthouden van liefde, overbescherming, belemmeren van sociale relaties, ‘laat maar gaan’.

Ploeg De ontwikkeling van het kind is volgens Van der Ploeg een ‘uniek proces’. Ieder kind ontwikkelt zich volgens Van der Ploeg op zijn/ haar eigen manier; “het kind is geen machine”. Dit wordt volgens Van der Ploeg verklaard door de volgende factoren; Ieder kind wordt blootgesteld aan andere, unieke invloeden (micro) Ieder kind neemt zijn/ haar eigen bagage mee (o.a. aanleg) talent Ieder kind kent een eigen tempo waarin het zich ontwikkelt /Verschoolsing

Omgang’ is volgens Van der Ploeg gebaseerd op twee pijlers. Emotionele betrokkenheid; de mate waarin de opvoeder ondersteuning, liefde, warmte etc. biedt/ toont Ontwikkelingsruimte bieden; de mate waarin de opvoeder het kind de ruimte biedt om zelf te ontdekken, te experimenteren, fouten te maken en daarvan te leren etc.

Van der Ploeg beschrijft vijf hoofdvormen van ‘negatieve omgang’. schema op p. 31 van vd Ploeg. 1) machtsuitoefening 2) onthouding van liefde 3) overbescherming 4) belemmeren van sociale relaties 5) laat maar gaan

positieve omgang: ondersteuning, sturen zonder straffen, consequent en duidelijk handelen, openheid en aandacht respect.

huiswerk bijeenkomst 6 lezen teksten kuipers kok ploeg