Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gekoesterde kwetsbaarheid als professionele deugd
Advertisements

Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Zelfsturing en executieve functies.
  Marginalisering van allochtone jongeren en risicofactoren in hun dagelijks leven Marginalisering= verwijst naar een proces van afnemende participatie.
Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Dossier Empowerment Roos Delahaij
“Preventieve aanpak van gedragsproblemen bij kinderen: een uitdaging voor kind en gezin.” Door: Jeroen De Clercq.
Jong geleerd, fout gedaan?
Utrecht University Samenwerking tussen school en ouders met een migratie achtergrond: ‘Partnerschap in de maak’’ Platform Allochtone Ouders 6 juni 2009.
Onderwijspsychologie
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
VAN HOUTEN-VAN DEN BOSCH E.J., KUIPERS J., PETERS W.A.M.
Hilde Colpin & Jean Pierre Verhaeghe.  Steeds meer niet-traditionele gezinnen  Oorzaak: meestal door echtscheiding  Gevolg: meestal meer problemen.
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
Opvoeden van drukke kinderen
Multi Treatment Foster Care for Preschoolers
Voorbereid op stage Les 3: de leerling.
Marginalisering van allochtone jongeren en risicofactoren in hun dagelijks leven L. Eldering & E.J. Knorth.
O PVOEDINGSONDERSTEUNING Sarah-Lynn Logghe. INHOUDSTAFEL definitie doelstellingen groeiende interesse vanuit het beleid functies van opvoedingsondersteuning.
Gesloten residentiële jeugdzorg als veilige haven
Waarom dit literatuuronderzoek?
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Open de wereld themadag FODOK en JC
Dossier Empowerment.
Ouderbijeenkomst Positief opvoeden
Algemene Sociologie PA – B1
Voortijdig schoolverlaten
Administrateur-generaal
Fijne vakantie gehad….
Opvoeden.
Sociale ontwikkeling 2 Sociale cognitie en gedrag sekserollen
Week 7 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Jeugdcultuur week 6 Specifieke groepen het experimenteer gedrag voorbij.
Opvoeding en pedagogiek
Les 5 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Opgroeien van de adolescent in de stad Pascal van Schajik Med/schpa.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 4.
Week 3: Systeemtheorie versus biologische psychologie
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
Plancyclus les 3 Actualiteit Quiz over de stof tot nu toe
Opgroeien in de stad les 3
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
Kind en omgeving Het individu in de context
Geïntegreerde schoolverbetering
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
Inleiding in de (ped)agogiek Hoorcollege 4
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
De kracht van positief opvoeden
Vandenberghe Jolien 1BAOc Onderwerp: opvoedingsstijlen
Marion van de Sande De Haagse Hogeschool NOT, 29 januari 2011 Ouderbetrokkenheid: nut of noodzaak?
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
5/30/2016 Jeugdcasus (O)GGZ bijeenkomst Odette Hensen Coördinator STIP, ZOG MH Gerda Verkerk Preventiefunctionaris, GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen.
Ontwikkelingspsychologie Ontwikkelingspsychologie = de psychologie van de ontwikkeling van de persoonlijkheid.
Sofie Vantornhout 1BaTPb1.   Inleiding  Hechting bij normaal begaafde en niet-autistische kinderen  Hechting bij kinderen met autistische stoornis.
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
Handelingsgericht werken OGP Bk03 Hans van Doremalen Marion Steegh.
Leerplangericht aan de slag met het pedagogisch raamwerk van Kind en Gezin Januari 2016 Gent – Hasselt.
OPVOEDEN IN ESSENTIE Het leven zoals het is? Vanbiervliet Febe 1BaOC3.
7 de specialisatiejaar kinderzorg Toelichting bij AD5.
Interculturele klassen, ouders en buurten
Autoritair vs autoritatief
Voorlichting, advies en instructie
Kansarmoede in de kleuterschool
Sociologische paradigma’s
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context

Hfst 13 Ecologisch model van Bronfenbrenner Micro, meso, exo en macro systeem Meso systeem: veel interactie tussen de componenten,positieve relaties > vormen ondersteunend netwerk voor het individu Bijv. positieve relaties tussen opvang/ school en ouders Ecologisch model van Bronfenbrenner Micro, meso, exo en macro systeem Meso systeem: veel interactie tussen de componenten,positieve relaties > vormen ondersteunend netwerk voor het individu Bijv. positieve relaties tussen opvang/ school en ouders

Exo en macro systeem Invloed daarvan is indirect maar kan wel groot zijn: voorbeelden? Het gezin: diversiteit aan vormen Invloed daarvan is indirect maar kan wel groot zijn: voorbeelden? Het gezin: diversiteit aan vormen

Opvoeding Corrigeren, sturen Modelling Opvoedingsomgeving creëren Verandert gedurende het opgroeien Rol vaders en moeders Corrigeren, sturen Modelling Opvoedingsomgeving creëren Verandert gedurende het opgroeien Rol vaders en moeders

Opvoedstijlen Autoritair Permissief Ondersteunend ( autoritatief) Autoritair Permissief Ondersteunend ( autoritatief)

Opvoedstijl en gedragkenmerken van kinderen ( Baumrind) Belangrijk: de manier van controle uitoefenen Sensitieve opvoeder – veilige gehechtheid Belangrijk: de manier van controle uitoefenen Sensitieve opvoeder – veilige gehechtheid

eenoudergezin Ontstaan door diverse oorzaken Veel onderzoek naar echtscheiding Veel factoren van invloed, die vooraf gaan aan en / of voortvloeien uit de echtscheiding Dus: voorzichtig met te snelle conclusies mbt risico’s van echtscheiding Ontstaan door diverse oorzaken Veel onderzoek naar echtscheiding Veel factoren van invloed, die vooraf gaan aan en / of voortvloeien uit de echtscheiding Dus: voorzichtig met te snelle conclusies mbt risico’s van echtscheiding

Verklarende factoren Afwezigheid van de ouder Economische achteruitgang Ouderlijke conflicten Van invloed: leeftijd van het kind, jongen/ meisje, specifieke omstandigheden, wel/ niet nieuwe relatie ouder enz. Afwezigheid van de ouder Economische achteruitgang Ouderlijke conflicten Van invloed: leeftijd van het kind, jongen/ meisje, specifieke omstandigheden, wel/ niet nieuwe relatie ouder enz.

Positieve aspecten? Ook aanwezig, vooral in de zin van competent en flexibel in stressvolle situaties.

Siblings/ brusjes Plaats in de kinderrij Invloed op intelligentie? Invloed op persoonlijkheid? Wat wel blijkt is dat elk kind eigenlijk ‘een andere ouder heeft’ Relaties tussen siblings/ enig kind Omgaan met agressie Plaats in de kinderrij Invloed op intelligentie? Invloed op persoonlijkheid? Wat wel blijkt is dat elk kind eigenlijk ‘een andere ouder heeft’ Relaties tussen siblings/ enig kind Omgaan met agressie

Anders dan gemiddeld Als voorbeeld het allochtone gezin Als we kijken naar de kenmerken van ‘anders’ zijn er ook autochtone gezinnen die ‘anders ‘ zijn Ontwikkelingspsychologie: wat kun je daar mee? Als voorbeeld het allochtone gezin Als we kijken naar de kenmerken van ‘anders’ zijn er ook autochtone gezinnen die ‘anders ‘ zijn Ontwikkelingspsychologie: wat kun je daar mee?

School/kinderopvang en peergoup Door kinderopvang komen kinderen al jong in een peergroup Wat maakt een school/kinderopvang een goede school, en een leerkracht PM’er een goede leerkracht/PM’er? Door kinderopvang komen kinderen al jong in een peergroup Wat maakt een school/kinderopvang een goede school, en een leerkracht PM’er een goede leerkracht/PM’er?

Kenmerken effectieve school Nadruk op schoolse prestaties Management in de klas Discipline Teamwork/teamgeest Zijn dit ook de kenmerken van een effectieve groep in de kinderopvang? Nadruk op schoolse prestaties Management in de klas Discipline Teamwork/teamgeest Zijn dit ook de kenmerken van een effectieve groep in de kinderopvang?

motivatie Motivatie blijkt in veel onderzoeken een sleutel voor een succesvolle schoolloopban Hoe ziet motivatie bij een peuter eruit? Motivatie blijkt in veel onderzoeken een sleutel voor een succesvolle schoolloopban Hoe ziet motivatie bij een peuter eruit?

PM’er als vervangende opvoeder ( p 260) Ook in de 0- groep? Leiderschapsstijlen- opvoedstijlen Effectief leerkracht gedrag is een kwestie van afstemming tussen leerkracht en leerling Ook in de 0-groep/kinderopvang? Sensitiviteit en responsiviteit Ook in de 0- groep? Leiderschapsstijlen- opvoedstijlen Effectief leerkracht gedrag is een kwestie van afstemming tussen leerkracht en leerling Ook in de 0-groep/kinderopvang? Sensitiviteit en responsiviteit

Belangrijk daarbij Positieve verwachtingen Motivatie en competentie (les) organisatie- structuur Positieve verwachtingen Motivatie en competentie (les) organisatie- structuur

Peergroup van peuters Toekijkend of solitair Parallel Associatief Coöperatief Wat zien we vooral bij peuters? Toekijkend of solitair Parallel Associatief Coöperatief Wat zien we vooral bij peuters?

Functie van peercontacten Kunnen we iets leren van onderzoeken met aapjes? Belang van vriendschappen Kunnen we iets leren van onderzoeken met aapjes? Belang van vriendschappen

Micro systeem als sociaal netwerk Sociaal netwerk is persoonsgebonden Grootte, dichtheid, segmentatie, afstand en samenstelling Een stevig netwerk is goede basis: wat kunnen we daarmee in de kinderopvang? Tot slot: kind met een rugzak Sociaal netwerk is persoonsgebonden Grootte, dichtheid, segmentatie, afstand en samenstelling Een stevig netwerk is goede basis: wat kunnen we daarmee in de kinderopvang? Tot slot: kind met een rugzak