Moeders in Detentie Richting aan Re-integratie Amersfoort, 12 november 2014.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“Kijk wijzer” naar het kind van gescheiden ouders Een studie naar “Wat kunnen en willen leerkrachten hierover signaleren?” Maud Poland, Carla van Maurik.
Advertisements

Hulpbehoevende ouderen. … als ik een straat was zouden ze zeggen hij ligt verlaten Cees Nooteboom.
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP.
Overgewicht en lage SES Oost-Groningen
Vitamine G1 Effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid J. Maas.
Screeningsprotocol psychosociale veerkracht
Vaderschap na echtscheiding
Typologie van Baumrind
van homoseksuele ouders
Welbevinden bij kinderen met CI
Onderzoek Zimmer 1981 Relatie tussen (extra ) bewegingsonderwijs en de cognitieve ontwikkeling bij kinderen tussen 3 en 6 jaar.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Allochtonen in het hoger onderwijs
Diagnostiek van gedrags- en emotionele problemen in de schoolcontext
Gedragsproblemen en emotionele. problemen bij kinderen in Mytyl- en
Vechtscheidingen en partnergeweld
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
A LS JE NIET KUNT ZIEN DAN BEKIJK JE HET MAAR Experimenteel onderzoek naar de effecten van ernst, persoonlijke verantwoordelijkheid en openheid op stigmatisering.
Informatie vaardigheden
1. Inleiding 2. Methode 3. Resultaten 4. Discussie 5. Bronnen.
Preventieprogramma’s voor kinderen van alcoholverslaafde ouders.
Van De Leemkolk, L. (15 oktober 2012). Coming of the ancestors. Geraadpleegd op 24 december 2012, op Ünzüle Saglam.
Multi Treatment Foster Care for Preschoolers
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
Pagina 1 1 Ietje Heybroek-Hessels Deelsessie 6 De andere partner Congres 23 mei De Meervaart Amsterdam Het Ouderschapsplan.
Tessa Jonckheere.  auteurs  Wat is casemanagement?  casemanagement bij drugsgebruikers  casemanagement bij drugsgebruikende ouders en zwangere vrouwen.
Opvoedingsondersteuning
Angststoornissen bij kinderen met autismespectrumstoornissen
Spijbelen aan het einde van het basisonderwijs en het begin van het voortgezet onderwijs : de invloed van sociale bindingen en zelfcontrole.
Inleiding Sinds 1970: deïnstitutionalisering
Theorieën over slachtofferschap
Focus op motivatie en communicatie
Kinderen en Echtscheiding Hoe beperken we de schade ?
Open de wereld themadag FODOK en JC
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Het begint bij het jonge kind
Verstandelijke beperking. Chromosomale aandoeningen Prenatale diagnose Postnatale diagnose.
Als cijfers meer dan enkel verwarrend zijn ...
Kwaliteit van leven en coping bij broers en zussen van kinderen met kanker Tijdschrift voor Kindergeneeskunde Jaargang 71 nr. 3 Iris Willen 1BaoD.
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
Presentatie Soep en Kennis 8 oktober DE Samenwerking  Wie  Wat  Waarom  Waartoe.
Armoede en Vrouwen 10 December December December Stichting Samen voor Gezondheid van Vrouwen.
Gerald Riedstra STOEIEN TUSSEN VADER EN KIND Onderzoek naar de psychometrische kwaliteiten van de Nederlandse versie van Rough and Tumble Play-Quality.
Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context.
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Gezin in beweging Resultaten van kortdurende PMGT M. van Campen - Kramer R. Bosscher, J.T. van Busschbach, M. Visser, J. Maurer.
PSYCHIATRIE Hechtingsstoornissen
Psychiatrie : Lesweek 3 Voedings- en eetstoornissen bij jonge kinderen
Kind en omgeving Het individu in de context
Keuzevak Psychiatrie Les 2. Hechtingsstoornissen
1 (Ped)agogiek Hoorcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Psychische stoornissen
S YMPTOMEN EN BEHANDELING VAN OUDERE PALLIATIEVE PATIËNTEN MET KANKER Van Lancker, A., Beeckman, D., Van Den Noortgate, N., Verhaeghe, S., Van Hecke, A.
Opvoedingsstijlen met een risico.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
Myrna, een 5-jarig meisje werd gezien wegens een recente uitspraak aan moeder: ‘papa zit aan mijn plassertje’. Anamnese en lichamelijk onderzoek vertoonden.
Sofie Vantornhout 1BaTPb1.   Inleiding  Hechting bij normaal begaafde en niet-autistische kinderen  Hechting bij kinderen met autistische stoornis.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Voorspellende factoren voor een verandering van gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven gedurende 6,7 jaar in vrouwen met overgewicht Achtergrond:
Participatiebijeenkomst Donderdag 23 februari 2017
Finding ways to promote STI testing among the Afro-Caribbean community
Problemen van mantelzorgers die zorgen voor een oudere naaste
Geef me de 5® Onderzoek effectiviteit van behandeling Geef me de 5
NEJA Actualiteitencollege Risicovol Ouderschap en Verstoord Gehechtheidsgedrag Door: F.Y.Scheper, kinder- en jeugdpsychiater MOC ‘t Kabouterhuis,
drs. Marije van Dalen Promovenda/psycholoog-onderzoeker
Transcript van de presentatie:

Moeders in Detentie Richting aan Re-integratie Amersfoort, 12 november 2014

Mum’s the Word…

Nederland Gemiddelde dag: 561 vrouwen gedetineerd (5% gevangenispopulatie) Ongeveer de helft van de vrouwen heeft kinderen

Waarom onderzoek? Kinderen van gedetineerde ouders kampen met veel gedragsproblematiek en een fors verminderd welbevinden Gebrek aan empirisch bewijs of de detentie van moeder of andere (reeds aanwezige) risicofactoren de problematiek veroorzaken …… is detentie een risco factor of een risico marker?

Bio-ecologisch systeem model (Bronfenbrenner, 1992, 2005)

Moeders…  verzorgingssituatie! Primair verzorger Meer ontwrichting in families dan bij gedetineerde vaders Uit C. Marres, “Mama komt zo; 50 boodschappen van vrouwen uit de gevangenis”

Onderzoeksvraag Wat is de relatie tussen de detentie van moeder; het welbevinden en psychosociaal functioneren van kinderen; de verzorgingssituatie?

CIM-NL Studie Children of incarcerated mothers in the Netherlands Study Multidimensionele benadering: moeder, verzorger, kind (N=255 kinderen) … & Controlegroep

Welbevinden Veel variatie, maar gemiddeld gezien fors verminderd welbevinden. Verdriet universeel!

Welbevinden Leeftijd onderscheidend: Jonge kinderen missen moeder. Oudere kinderen emoties gelaagd: zij ervaren vaker ook ‘rustpauze’

Welbevinden Moeders en kinderen ervaren moeilijkheden in contact Detentie (afstanden, regime) maakt contact onderhouden lastig en beladen Niet alle kinderen gebaat bij contact met moeder. Voor degenen die er wel profijt van hebben: te weinig en te emotioneel beladen

Welbevinden Hoog-risico gezinnen: al voor detentie problemen Uit C. Marres, “Mama komt zo; 50 boodschappen van vrouwen uit de gevangenis”

Gedragsproblematiek Meer dan de helft van de kinderen had een problematische score op de CBCL Verhoogde scores op internaliserende en externaliserende gedragsproblematiek Moeders zien met name de externaliserende problematiek minder goed in vergelijking met dagelijks verzorgers

Vergeleken met kinderen van moeders met een werkstraf Sociale problematiek gerelateerd aan detentie Internaliserende en externaliserende problematiek gerelateerd aan leeftijd

Sociale problematiek! Alex’s big feelings sandactivities/toolkits/incarceration

Instabiliteit in de verzorgingssituatie

Resultaten instabiliteit Veel instabiliteit  elke drie jaar wisseling van primair verzorger  elke twee jaar verhuizing Al voor detentie instabiele verzorgingssituatie Sinds detentie significante toename van instabiliteit

Rol in de opvoeding? Coparenting…

Resultaten co-parenting Detentie beperkt mogelijkheden tot coparenting Relatie tussen mogelijkheden en kwaliteit Gedetineerde moeders kwalitatief minder goed coparenting gedrag dan moeders met werkstraf Kwaliteit hangt af van type verzorgers

Samengevat Forse mate van gedragsproblematiek Sterk verminderd welbevinden Relatie tussen detentie van moeder en: -het welbevinden en psychosociaal functioneren van kinderen; -Problematische verzorgingssituatie.

Mum’s the Word… Sanne Hissel: