Bekostiging residentiële leerlingen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

PPO Delflanden Op weg naar 1 augustus 2014.
Leek, zaterdag 30 november Zorgplicht  Schoolbestuur  Leerlingen die staan ingeschreven  Leerlingen die worden aangemeld  Geen leerling tussen.
VOORLICHTING voor OUDERS najaar 2013
Transitiefase 2013 BESTUURLIJKE EN FINANCIELE ASPECTEN Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs November 2011.
basisinformatie voor ouders en schoolteams mei 2013
Bekostiging passend onderwijs
passend onderwijs en zorgplicht
Personeel – tripartiete overeenkomst Mobiliteit als instrument voor kwaliteit en continuïteit.
De ondersteuningsbehoefte van de leraar
Samenwerkingsverband passend onderwijs VO/VSO Helmond-Peelland
Crisisdeeltijd Almere Voorbeeld van een geïntegreerd project
Integraal handelingsgericht adviseren doe je samen Portefeuillehoudersoverleg Jeugd, stadsregio Rotterdam donderdag 21 april 2011.
POVO Procedure de Schakel
Jeugdzorg- Drang en dwang in de jeugdzorg
Symbiose?? (v)So po vo mbo vavo.
De kern van het arrangeren
MODEL ONDERSTEUNINGSPLAN Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs April 2012 Auteurs: Ron Benjamins, Dick Rasenberg.
Congres Passend onderwijs en zorg voor jeugd verbinden 16 mei 2013 Maatwerkoplossingen in het OPDC Nieuwe Stijl 1.
Van kwartiermaker naar directeur
De ondersteuningsbehoefte van de leraar, de leerling en de ouders
SWV 2802 Bijeenkomst 26 november Johan Frisoschool Lansingerland.
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Wat is passend onderwijs?
TAC. 1.Voorzitter 2.Vertegenwoordiging primair onderwijs (sbao) 3.Vertegenwoordiging SO cluster 3 4.Vertegenwoordiging SO cluster 4 Per bespreking 5.Wisselende.
GEEN KIND MEER TUSSEN WAL EN SCHIP
1. Basis In BRON: Alle in- en uitschrijvingen Diploma’s
Toewijzing extra ondersteuning SWV VO 30.06
Passend onderwijs & gemeentelijke transities
Startbijeenkomst SWV Slinge-Berkel
Workshop * samenwerking bao-sbo-so * tlv-afgifte * grensverkeer . . .
Passend Onderwijs in onze deelregio. Programma 7 oktober uur – uurInloop koffie/thee uur – uurOpening uur – uurInformatie.
Wegwijs in Passend Onderwijs. Waarom Passend onderwijs Elk kind recht op goed onderwijs Regulier onderwijs in principe de beste plek tenzij… Meedoen in.
Diepteanalyse tbv typologieën van samenwerkingsverbanden
KINDEREN MET EEN BEPERKING
Ouderavond verwijzingen vervolgonderwijs.  Welkom  Passend Onderwijs  Verwijzingsprocedure  Mogelijkheden verwijzing - SBO (Speciale Basisschool)
Nulmeting Oudertevredenheid Evaluatie passend onderwijs korte termijn evaluatie
Femke Rienstra en Mireille van Iperen, Ans de Wolf en Ingrid Schutte
Passend Onderwijs, MBO en cluster 2
Tripartiete overeenkomst personele gevolgen passend onderwijs.
Hoe verantwoord je je Financiële positie ?
Wijzigingen overgang PO-VO Programma Toelichting wijzigingen wet- en regelgeving Verplichte eindtoets Schooladvies Toelating VO Zorgplicht.
Passend onderwijs. Opbouw presentatie Passend onderwijs Alle leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Het liefst een school in de buurt. De beste kansen.
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
Voorlichting POVO 2015 Kees Blaauw. fokor De rol van het voortgezet onderwijs Certificering voor OSO in OT Elke vo school heeft.
IB Klankbordgroep: “Delen van ervaring en kennis om te verbeteren.” 6 oktober 2015.
Bijeenkomst SWV Kampen 27 oktober  Stroomschema routing Aanvraag Arrangement/ TLV  SWV Kampen.
IB Klankbordgroep Oktober Programma Korte info vanuit samenwerkingsverband Peter van Buuren van SO Keurhove in Middelburg Pauze Een lezing van Peter.
Ontwikkelingen toezicht speciaal en voortgezet speciaal onderwijs Cindy Ligt Piet van de Pol.
´Het traject PO-VO binnen Passend Onderwijs’ PO VO.
VGN ledenbijeenkomst Samenwerking Zorg en Onderwijs 13 oktober 2011 Marc Cantrijn PO-Raad Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs.
WELKOM! Kick-Off Passend Onderwijs SWV V(S)O uur Duiven, 23 oktober 2013.
De weg naar passend onderwijs. Voor leerlingen die meer ondersteuning nodig hebben dan binnen de basisondersteuning op de reguliere scholen wordt geboden.
Volle Kracht Vooruit Stand van zaken Passend onderwijs – inhoud – tijdpad - financiën.
Geen rugzakjes meer, wat nu? Tine Bruijne Mirjam Moons.
Ieder kind de best passende ontwikkeling februari 2013 OP WEG NAAR 2014.
Workshop i.h.k.v. een symposium Passend Onderwijs Maastricht, MECC 11 November 2009 Thuiszitters.
Zorg en Onderwijs 2001 – 2011 Jan Visscher, VGN Ledenbijeenkomst samenwerking Zorg en onderwijs 13 oktober 2011.
Roel Weener Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG.
Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland Informatie voor ouders en leerkrachten.
Geschillencommissie Passend Onderwijs 1. Joke Sperling en Annie Wigger VARO/NVOR symposium 20 april
IB - Bijeenkomsten Westfriese Knoop N.a.v. vragen over doublure & verwijzen naar SBO Bijeenkomst 3.
Modernisering WVO Ralph Dingemans. 2 Modernisering WVO Vereenvoudiging bekostiging scholen voor voortgezet onderwijs Integrale (wets)technische modernisering.
De 24 uur van Boekelo Innovatie? Hou het simpel! Ambelt Kiest Koers.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
LWOO en PRO Integratie in passend onderwijs 11 mei 2015.
Ouderavond Passend onderwijs en arrangeren op de dr. P.C.M. Bosschool
Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte
passend onderwijs en de overdracht po-vo
Passend Onderwijs en Zorgplicht
Transcript van de presentatie:

Bekostiging residentiële leerlingen Bekostiging Passend Onderwijs Bekostiging residentiële leerlingen Tweedaagse op 15-16 oktober 2015 Bé Keizer, Lid expertteam passend onderwijs PO Albert Boelen, Lid expertteam passend onderwijs PO

Residentiële instellingen Gesloten instellingen Justitiële Jeugdinrichting (JJI) Gesloten Jeugdzorg Instelling (GJI) Open instellingen Instelling voor gehandicaptenzorg Jeugdhulpverlening, dan wel Gezondheidszorg

Gesloten instellingen De bekostiging van deze instellingen valt rechtstreeks onder de betreffende ministeries en dus niet onder de verantwoordelijkheid van een SWV. Die komt wel weer in beeld als de leerling de gesloten instelling verlaat. Advies: Wacht niet tot het zover is, maar regel van te voren het vervolgtraject.

Vervolgtraject Leerling blijft op school waar de instelling aan verbonden is: òf Leerling gaat naar andere SO-school dan de school waaraan de JJI-instelling verbonden was: Dan is een TLV nodig van het SWV waaruit die leerling afkomstig is (SWV van reguliere school of als daar geen sprake van is, de woonplaats van de leerling) Leerling gaat terug naar reguliere school waar die ook zat: Eventueel is er sprake van een arrangement van het SWV Door tijdig te anticiperen op het vervolgtraject en te overleggen met alle betrokkenen, worden problemen voorkomen.

Open instellingen voor gehandicaptenzorg voor jeugdhulpverlening, dan wel voor gezondheidszorg Bekostigingsvoorwaarde: Het bevoegd gezag van de SO-school heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met die instelling. Daarbij geldt dat behandeling of opvang en onderwijs vanuit één plan noodzakelijk is vanwege de aard of de duur van de behandeling of opvang. Voor deze leerlingen geeft het SWV geen toelaatbaarheidsverklaring af, maar de bekostiging loopt wel via het SWV. Het SWV dat moet bekostigen betreft: Het SWV waarin de reguliere school staat waarvan die leerling afkomstig is Of de woonplaats is bepalend wanneer er geen sprake is van een reguliere school Als de leerling afkomstig is van een SO- of SBO-school dan is het SWV dat die scholen voor die leerling bekostigde, de bekostiger van de residentiële leerling

Vervolgtraject Leerling blijft op school waar de instelling aan verbonden is: òf Leerling gaat naar andere SO-school dan de school waaraan de instelling verbonden was: Dan is een TLV nodig van het SWV waaruit die leerling afkomstig is (SWV van reguliere school of als daar geen sprake van is, de woonplaats van de leerling) Leerling gaat terug naar reguliere school waar die ook zat: Eventueel is er sprake van een arrangement van het SWV Door tijdig te anticiperen op het vervolgtraject en te overleggen met alle betrokkenen, worden problemen voorkomen.

Bekostiging residentiële leerling op open instelling In principe gelden de teldatum 1 oktober T-1 en de peildatum 1 februari T als de data op basis waarvan de bekostiging wordt vastgesteld: Personeel voor het schooljaar T/T+1 Materieel voor het kalenderjaar T De uitvoering van de bekostiging o.b.v. de teldatum vindt door DUO plaats door het benodigde budget daarvoor te putten uit het budget van het betreffende SWV (cluster 4 school: categorie laag; LG-school: categorie midden) De uitvoering van de bekostiging o.b.v. de peildatum vindt geheel door het betreffende SWV plaats uit de eigen middelen (desnoods via de uitputtingsregeling) De specifieke groeiregeling voor de residentiële leerlingen van open instellingen bestaat niet meer Lastige problematiek: kortdurend verblijf!

Kortdurend verblijf Casus 1: leerling komt binnen op 1 november T-1 en vertrekt op 1 maart T De groeiregeling o.b.v. de peildatum zorgt voor bekostiging van deze leerling voor het schooljaar T/T+1; de leerling is dan inmiddels al vertrokken, maar de bekostiging dient wel plaats te vinden vanwege de T-1 bekostigingssystematiek Casus 2: leerling komt binnen op 1 november T-1 en vertrekt op 1 januari T Er vindt geen bekostiging plaats voor deze leerling Casus 3: leerling komt binnen op 1 maart T en vertrekt einde schooljaar De data van binnenkomst en vertrek bepalen in hoge mate de omvang van de bekostiging. Soms geeft deze wijze van bekostiging toch een redelijk passende bekostiging, maar dat hoeft niet. Wijkt de bekostiging (sterk) af van de kosten in relatie tot het feitelijk aantal leerlingen, dan is nader overleg tussen instelling en SWV geboden. Uitwisseling info tussen SWV en zorginstelling vanaf eerste moment geboden!!

Kortdurend verblijf Casus 4: een stevig aantal leerlingen komt binnen na 1 februari en vertrekt voor 1 augustus De telling op 1 februari geeft een (veel) te laag beeld van het aantal leerlingen dat ingeschreven heeft gestaan. Daardoor te lage bekostiging voor komende schooljaar? Casus 5: In de periode tussen 1 oktober en 1 februari stevige groei, na 1 februari fors vertrek De telling op 1 februari geeft een (veel) te hoog beeld van het aantal leerlingen dat ingeschreven heeft gestaan. Daardoor te hoge bekostiging voor komende schooljaar? Casus 6: Leerling is weliswaar ingeschreven bij de open instellingsschool, maar er is sprake van dagbehandeling en de leerling slaapt thuis. Telt deze leerling mee? Casus 7: Leerling volgt maar gering aantal uren onderwijs, bijv. één dag of elke dag maar twee uur en verder is er behandeling specifieke problematiek. Goede informatie-uitwisseling en goed inhoudelijk overleg over omvang bekostiging ligt voor de hand.

Stelregel: overleg met betreffende SWV Kortdurend verblijf Casus 8: Psychiater is in dienst bij het bevoegd gezag van de zorginstelling, terwijl dat bevoegd gezag tevens bevoegd gezag is van de school. Kan dat? Casus 9: Kind waarvan ouders uit ouderlijke macht. Kind gaat van woongroep naar woongroep. Adres kind i.v.m. bepaling woonplaats. Adres voogd? Adres residentiele instelling? Welk SWV is de betaler? Casus 10: ??? Casus 11: ??? Crisisplaatsen met betaling per week OPDC Stelregel: overleg met betreffende SWV