Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Presentatie Rugby-Academy 26 november 2012
Stofwisseling.
Materie, energie en leven
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Thema 2: Voeding en Vertering
Voedingsstoffen.
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Voortgezette assimilatie =
Nascholing voor praktijkondersteuners
Informatiebijeenkomst
T4 – Voeding en Vertering
Vitamine B (PP).
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Vitamine B5 (Pantotheenzuur). Vitamine B5 en ons lichaam  Bouwsteen co-enzym A  Sleutelpositie koolhydraat- en vetzuurstofwisseling  Vorming  Antistress-vitamine.
Energiemanagement Hans Spanjers
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Koolhydraten
Introductie sportvoeding
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Koolhydraten en eiwitten
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Basis en paraveterinair
Visieontwikkeling.
Veevoeding Weende analyse.
Groen op je bord.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Groen op je bord.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Voedingsstoffen.
Het maagdarmstelsel van de koe
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Bestanddelen voedingsmiddelen
Voeding Kenmerken van voeding.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Voeding en vertering.
Eiwitten op je bordje Context 2.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal

Chemische verbinding Aminozuur: Koolstof Waterstof Zuurstof Stikstof (soms zwavel)

Aminozuren en eiwitten Er zijn 20 verschillende soorten aminozuren Aminozurenpatroon voorbeeld: Peptide betekent: een binding. Dipeptide polypeptide

Essentiele aminozuren 12 niet essentiële aminozuren (kan het lichaam zelf maken) 8 essentiële aminozuren (kan het lichaam niet zelf maken) essentiële aminozuren halen we uit onze voeding. Kwalitatief goede eiwitten: Quinoa Soja Biologisch vlees Linzen bonen

Functies Energieleverancier Groei en herstel Instandhouding lichaamscellen en weefsels Bouwstof - vorming nieuwe eiwitten voor weefselcellen - vorming enzymen - vorming hormonen - eiwitten van bloedcellen - talrijke andere eiwitten in het lichaam Transportmiddel

Dierlijke en plantaardige eiwitten Dierlijk: - vleeswaren - zuivel - ei - vis Plantaardig: - aardappelen - graanproducten - peulvruchten - noten - rijst - sojabonen - zaden

Biologische waarden Het ene voedseleiwit heeft voor ons meer waarde als bouwstof als het andere Onder de biologische waarden van een eiwit wordt verstaan: hoeveel procent lichaamseiwit uit 100gram voedseleiwit opgebouwd kan worden. Hoge en lage biologische waarden

Hoge biologische waarden: Vooral te vinden in dierlijke producten Melk, kaas, ei, vis Er kan dus veel lichaamseiwit van worden gemaakt! Lage biologische waarden: Verhouding aminozuren wijkt af van lichaamseiwitten Graanproducten, noten, peulvruchten, groenten, brood.

Netto eiwitbenutting Product Netto eiwit benutting in % Ei-eiwit 96 Moedermelk eiwit 100 Koemelk 90 rundvlees 76 vis 85 rijst 70 Sojabonen 82 Netto eiwitbenutting ligt aan verteerbaarheid en biologische waarden. Het kan nog wel een hoge Biologische waarden hebben. Maar al is het slecht te verteren zakt de netto eiwitbenutting.

Gemiddeld komt er 90 gram eiwit per dag vrij in ons lichaam door afbraak van cellen en weefsels De levensduur van eiwitten in ons lichaam hangt af van de functie.

Hoeveel eiwit heb ik nodig? Gemiddeld 50 - 70 gram eiwit per dag nodig uit voeding Gemiddelde volwassen vrouw (60kg) 50-60 gram eiwit gemiddelde volwassen man (75kg) 60-70 gram eiwit voorbeeld lunch 32,6 gram eiwit 2 sneeën Bruin brood a 50 gram: 9 gram 2 x kaas 30+ (1 snee: 20 gram): 13,6 gram 1 bekers halfvolle melk a 250 ml: 10 gram Bij wat voor situatie zou deze gehalte veranderen?

Eiwitgehalte Product per 100 Gram Eiwit gehalte in grammen Aardappel, gekookt 2 gram Volkoren brood 9 gram Zilvervlies rijst 8 gram Broccoli, gekookt 3 gram Kip, zonder vel 20,5 gram Kaas 48+ (maasdammer) 25 gram Kaas 30+ 30 gram Kwark, vol 7 gram Yoghurt, halfvol 4 gram Pistach noten 21 gram Lijnzaad 19 gram Soja bonen, gekookt 22 gram